Pentru un organism mai puțin rezistent, variațiile de temperatura și umiditate pot influența negativ starea de sanatate. Guturaiul (coriza sau raceala) este o inflamație a mucoaselor foselor nazale, cauzata de un virus diferit de cel al gripei.
Guturaiul se poate extinde și ajunge la sinusuri și la caile respiratorii superioare, de obicei neînsoțit de stare febrila. Se vindeca în doua-trei zile, fara tratament.
Gripa este o boala contagioasa, de cele mai multe ori are caracter epidemic, și este cauzata de virusuri. Boala se poate transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa, prin contact direct sau prin stranut neprotejat, în spații închise, sau de la animalele de casa, purtatoare de viruși.
Încubația dureaza de la una la trei zile și debuteaza cu stare febrila accentuata (38 -40 de grade), stare de slabiciune generala, dureri musculare și articulare, frisoane, secreții nazale abundente, faringita, tuse și chiar complicații pulmonare.
Uneori, virusurile gripei pot fi asociate cu bacilul gram-negativ Haemophilus influenzae.
Ce faci pentru a preveni îmbolnavirea
Se recomanda un regim alimentar, bine echilibrat, cat mai puțina carne și grasimi animale, mezeluri, conserve, afumaturi, în cantitate foarte mica. Bauturile alcoolice distilate trebuiesc evitate.
Se introduc în alimentație cat mai multe zarzavaturi, legume verzi, fructe, în special mere și citrice, semințe neprajite, miere, polen, laptișor de matca, propolis asociat cu vitamina C.
Cei care sufera de colita nu vor consuma partea celulozica a fructelor. Sunt admise produsele lactate, dar nu și branzeturile fermentate. Sunt necesare imunostimulente ca Echinacea purpurea sau Imunogrip, preparate pe baza de Aloe vera, Yuca schidigera (Golden Yacca) Ginco biloba, Ginseng siberian, multivitamine.
Masuri curative
Se consuma alimente bogate în vitamina A sau beta-caroten din morcovi, vitaminele B1, B6, E și C asociate cu bioflavonoide.
Se beau siropuri din maceș, catina, portocale, grapefruit, lamai. Se consuma cel puțin doua mere pe zi și cartofi fierți în coaja sau copți. În perioada cu stare febrila, cu temperatura mai mare de 38 de grade, care dureaza doua-trei zile, se consuma, în special, infuzii de plante medicinale: tei, soc, mușețel, sunatoare, sovarv, asociate cu ienupar și cuișoare, în cantitate de pana la doi litri pe zi, îndulcite cu miere. Se fac inhalații cu aburi de uleiuri de eucalipt, levanțica, bergamot, cimbru, conifere.
Vaccinul antigripal se face în lunile noiembrie, decembrie, în nici un caz în momentul declanșarii starii gripale.
Îmbracamintea trebuie sa fie adecvata temperaturii mediului extern, iar lenjeria de corp trebuie sa fie din fire naturale. Se recomanda zilnic plimbari de 5 km pe jos, în zone cu aer curat, gimnastica și administrarea de comprimate de vitamina C cu bioflavonoide.
Remedii naturale propuse de profesor doctor în științe farmaceutice Ovidiu Bojor