Statisticile sunt îngrijoratoare în ceea ce privește celulita. Aproape 80% dintre femei sufera de aceasta alterare a structurii țesutului conjunctiv subcutanat, afecțiune care determina și modificarea structurii stratului superficial al pielii.
Cauze și efecte
Apariția celulitei este favorizata de excesul de celule adipoase, de sedentarism și de adoptarea unui regim de viața neadecvat, de folosirea contraceptivelor orale sau de modificarile hormonale. Zonele afectate de celulita au un aspect de „coaja de portocala”, iar porii sunt dilatați.
Din cauza alterarii sistemului de drenaj, precum și a presiunii exercitate asupra sistemului circulator, la nivel subcutanat se produce o acumulare de apa, toxine și substanțe reziduale. Un alt efect este pierderea elasticitații pielii în zonele afectate de celulita, cauzata de diminuarea circulației periferice și de degenerarea fibrelor de elastina și colagen.
Sportul are efect anticelulitic
Exercitiile fizice sunt de preferat unei diete drastice. Prin exercitii vei elimina surplusul de grasime si nu apa din organism, cum se intampla in cazul regimurilor de slabire.
Acizii esențiali sunt… esențiali
Alimentația poate fi un factor determinant în apariția sau atenuarea celulitei. O dieta corecta, spun specialiștii, trebuie sa conțina multe lichide și cruditați, dar și o cantitate suficienta de acizi grași esențiali.
Numiți „caramizile pereților celulelor”, acizii esențiali mențin pielea ferma și flexibila, dar au un rol important și în producerea hormonilor. În cazul în care cantitatea de acizi esențiali este insuficienta, organismul intra în „regim de austeritate” și „neglijeaza” zonele periferice ale corpului, în favoarea menținerii în stare de funcționare a hormonilor și a inimii. Organismul poate procura aceste substanțe din anumite legume, semințe și nuci crude, din pește (pastrav), uleiuri vegetale.
Pentru a combate celulita evita, pe cat posibil, alimentele supuse tratamentelor chimice industriale, deoarece noile tehnologii ultraperformante altereaza structura acizilor esențiali și determina inactivarea lor biologica. Astfel de nutritivi deformați sunt incluși în aproape toate preparatele alimentare industriale, în mancarea tip fast-food, dar și în uleiurile vegetale, de floarea soarelui sau de alte cereale, pe care le folosești zilnic la prepararea mancarurilor și a salatelor.