Capabil sa abordeze cu îndrazneala, senzualitate și franchețe un subiect înca tabu la Hollywood: homosexualitatea, „Brokeback Mountain”, cel mai nou film al lui Ang Lee, a stârnit vâlva prin subiect și admirație prin calitațile sale. Dovada sunt cele șapte nominalizari la Globul de Aur pe care le-a primit. Deocamdata.
Comentariile aprinse au început imediat dupa recenta premiera americana. Cu șapte nominalizari la Globul de Aur (cel mai bun regizor, cel mai bun film la categoria drama, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor în rol principal la categoria drama – Heath Ledger, cea mai buna actrița în rol secundar – Michelle Williams, cea mai buna coloana sonora, cel mai bun cântec) și un regizor de talia lui Ang Lee, autorul laureatelor „The Wedding Banquet”, „Eat Drink Man Woman”, „Sense and Sensibility” și „Crouching Tiger, Hidden Dragon”, filmul are șanse la mai toate premiile cinematografice importante. Însa, daca felul în care e spusa povestea, jocul actorilor, regia și imaginea au întrunit numai pareri bune, aproape toata lumea a sarit în sus în legatura cu subiectul. Deși din ultima perioada și din titlurile anunțate pentru 2006 nu lipsește tema relațiilor gay, nici o alta producție n-a avut un impact ca „Brokeback Mountain”.
Totul pornește de la întâlnirea a doi barbați tineri din Wyoming, un fermier și un cowboy de rodeo. Cei doi se cunosc în vara lui 1963, iar între ei izbucnește o atracție foarte puternica. Aceasta pasiune pe viața va aduce dupa ea o serie de complicații, momente de extaz și tragedii personale care nu vor face decât sa demonstreze trainicia iubirii și puterea ei de-a rabda. Daca reprezentații asociațiilor pentru drepturile omului sunt încântați ca povestea e pe cale sa devina succes de public, conservatorii sunt de-a dreptul înspaimântați de efectul sau și de cronicile incandescente, mai ales ca-i prezisesera fatalist caderea la box office.
Citiți mai multe despre controversele din jurul filmului numai în