Peste patru milioane de sud-coreeni, îmbracați în haine de culoare roșie, au ieșit pe strazile orașelor din Coreea de Sud pentru a sarbatori calificarea echipei naționale în sferturile de finala ale Cupei Mondiale, în urma victoriei obținute, cu scorul de 2-1 dupa „golul de aur”, în fața selecționatei Italiei.
Potrivit poliției, niciodata un numar atît de mare de oameni nu a ieșit dintrodata pe strazile orașelor din Coreea de Sud.
La Seul, manifestarile de bucurie la care au participat peste un milion de oameni reprezinta cea mai mare mișcare de la manifestațiile pro-democratice din 1987. Pe principalele artere din Seul, suporterii îmbracați cu tricouri roșii dadeau impresia ca s-a format o adevarata „maree roșie”. Susținatorii națiopnalei sud-coreene s-au autodenumit „diavolii roșii”.
„Este adevarat? Sîntem cu adevarat în sferturile de finala. Nu pot sa cred”, a exclamat un student în vîrsta de 19 ani, Park Hyo-jong, care își îmbrațișa pretenii, toți plîngînd de bucurie.
„Chiar daca ar fi pierdut, tot i-aș fi admirat, mai ales pentru ca au demonstrat ca au un spirit ofensiv extraordinar”, a declarat, cu lacrimi în ochi, o studenta, Lee Mi-sun, care a dorit sa paraseasca locul unde urmarea meciul cu cîteva minute înainte ca Seol Ki Hyeon sa marcheze folul egalizator.
Dupa „golul de aur” marcat de Ahn, o explozie de bucurie și un delir de nedescris a cuprins întreaga Coreea de Sud. Președintele sud-corerean, Kim Dae-jung, i-a telefonat imediat selecționerului Guus Hiddink pentru a-l felicita. „Eu și întreaga țara sîntem mîndri de dumneavoastra”, a spus Kim Dea-jung.
La Gonju, în sudul țarii, zeci de mii de suporteri solicitau ca Hiddink sa devina cetațean sud-coreean. „Avem nevoie de tine! Ramîi!” strigau susținatorii Coreei de Sud. La rîndul sau, Guvernul Coreei de Sud studiaza posibilitatea de a-i acorda lui Hiddink, pentru prima oara în istoria țarii, titlul de cetațean de onoare al statului.
Cu doua ore înainte de începerea partidei dintre Coreea de Sud și Italia, pe ecranele uriașe instalate la Seul au fost scrise mesajele „Razboinicii turci i-au învins pe samuraii japonezi”, „Amintiți-va de Anglia 1966” (n.r – anul în care Coreea de Nord a eliminat Italia în optimile de finala ale Cupei Mondiale).
Victoria naționalei Coreei de Sud a fost sarbatorita și de sud-coreeni stabiliți în Canada. „Sînt atît de emoționata încît plîng”, a declarat Hana Song, în vîrsta de 21 de ani, care s-a deplasat pe Bloor Street, în centrul orașului Toronto, aruncînd cu confetti. La o intersecție din Toronto, o mie de suporteri s-au adunat strigînd „Daehan Minguk, Daehan Minguk” (Republica Coreeana).
„Este o mare victorie, importanta pentru unitatea coreenilor”, a spus Helen Jeong, care și-a parasit locul de munca pentru a sarbatori alaturi de familia sa. Suporterilor sud-coreeni li s-au alaturat și doi canadieni, unul de origine portugheza, celelalat de origine italiana. „Merita sa cîștige Cupa Mondiala pentru ca au învins doua dintre cele mai bune echipe din lume (n.r. – Portugalia și Italia)”, a declarat Stanley Pereira.
În cartierul Little Italy din Toronto, atmosfera era asemanatoare celei din orașele italieni: suporteri dezamagiți și triști. „Italia are jucatori valoroși, dar nu are echipa”, a afirmat Eugenio Barone, propietarul localului „Bar Italia”. „Sîntem puțin triști, dar nu surprinși”, a adaugat un suporter italian, Domenic Tedesco
La eliminarea Italiei au contribuit și cei 42.000 de mii de spectatori prezenți pe stadionul din Daejeon, care au afișat bannere pe care erau scrise mesajele „Poarta Infernului, groapa giganților”, „Bine ați venit în mormîntul
Sursa: www.mediafax.ro