A fost o saptamana nebuna, magica pentru fotbalul romanesc. Cine si-ar fi inchipuit ca cele trei echipe romanesti angrenate in cupele europene vor obtine trei victorii din tot atatea meciuri? Putini, foarte putini, mai degraba nimeni.
Si-a fost Kievul..
Dupa o lunga asteptare, la Kiev, in fata puternicei formatii Dinamo, Steaua revenea in grupele celei mai importante competitii intercluburi, Liga Campionilor. Plini de sperante, mandrie, dar si de temeri – asa au asteptat romanii acest meci.
Si-a inceput nebuniaÂ… Steaua a jucat in stil de mare echipa, Ghionea, Badea si Dica, de doua ori, au adus o victorie neverosimila pentru Steaua si pentru fotbalul romanesc. Nu atat proportia scorului, cat jocul prestat de elevii lui Olaroiu a fost elementul cel mai naucitor al acelei seri magnifice. Stelistii au practicat un joc atat de superb, incat ne frecam la ochi si nu ne venea sa credem ca acel fotbal este practicat de o echipa romaneasca.
Dar de unde aceasta atitudine? Aceasta metarmofoza a fotbalistului roman, care in loc sa intre la cutie dupa ce a intrat in avantaj, a continuat sa atace, sa faca presing, sa sufoce adversarul, fortandu-l sa greseasca si sa se recunoasca invins si neputincios. Multi spun ca e ceva in aerul, in vestiarul sau in gazonul din Ghencea, e ceva care motiveaza jucatorul inca de cand isi pune semnatura pe contract. E o mentalitate de invingator, de deschizator de noi si noi drumuri spre performanta.
A doua zi, intr-o convorbire cu un amic dinamovist, eram intrebat, retoric, cand o sa joace si Dinamo intr-o maniera asa de incantatoare precum a facut-o Steaua. Era destul de neincrezator ca echipa sa de suflet va reusi sa practice acelasi joc, si durerea lui era cu atat mai mare cu cat credea ca Dinamo nu va reusi vreo o performanta notabila, inaintea Stelei.
Atunci l-am intrebat daca nu cumva tocmai aceasta neincredere in propriile forte este cauza pentru care Dinamo nu reuseste sa ia fata Stelei, pentru ca, in final, elementul cel mai important al performantei este mentalitatea, vointa, atitudinea de invingator. Am incheiat convorbirea sugerandu-i, inca o data, sa fie increzator in victoria echipei sale si spunandu-i ca este foarte posibil ca aceeasi atitudine defetista pe care o are el, sa o aiba si jucatorii dinamovisti.
Si-a fost Xanthi..
Meciul echipei din Stefan Cel Mare mi-a intarit convingerea ca ceea ce ii spusesem amicului dinamovist era adevarat. Desi era evident ca le sunt superiori grecilor, din punct de vedere tehnic si tactic, dinamovistii au inceput cu teama partida si drept urmare au incasat gol dupa numai 10 minute. Imediat a venit si replica amicului meu.. „ti-am zis..”, recunosc ca, pentru moment, am avut o usoara ezitare, dar pana la urma am reusit sa ii transmit un mesaj cu textul „ai incredere”Â… A urmat o perioada foarte buna a dinamovistilor care au reusit trei goluri si lucrurile intrasera pe un fagas bun. In acel moment am avut o rabufnire de orgoliu si mi-am permis sa-mi tachinez amicul cu un „ti-am zis”..
Pana in final, jocul dinamovistilor s-a pretat exact pe ideea de neincredere a amicului dinamovist . Au avut momente foarte bune, cand puteau sa inchida jocul, dar si caderi inexplicabile, lucru ce a permis grecilor sa revina in joc si sa egaleze, urmate de o noua perioada buna a „cainilor”, care, pana la urma si-au adjudecat victoria.
Si Rapid..
Ultima reprezentatie a echipelor romanesti a fost data de catre rapidisti, care, chiar daca nu au facut un meci extraordinar, au reusit sa treaca de Nacional Madeira, prin golul marcat de „salvatorul” Moldovan.
A fost un meci la discretia Rapidului si numai precipitarea atacantilor a facut ca diferenta sa fie doar de un gol. Chiar si asa, prin golul marcat de Moldovan si datorita faptului ca Nacional nu a parut sa fie o echipa care sa-i puna serioase probleme, Rapidul are prima sansa la calificare. Trebuie sa fie concentrati si asa cum spunea capitanul giulestenilor, Vasile Maftei, „portughezilor nu trebuie sa li se ofere posibilitatea sa joace, pentru ca vor juca si s-ar putea sa fie deranj”.
Asa s-a incheiat una dintre cele mai bune saptamani ale fotbalului romanesc, cu multe lucruri bune, dar si cu cateva mai putin bune. Performanta Stelei, dar mai ales atitudinea, trebuie sa fie un exemplu pentru toate echipele romanesti. Talentul nu este suficient pentru a face performanta, daca nu este insotit de o mentalitate corespunzatoare, o mentalitate de invingator.
Mirel Mircea
Rezultate din prima mansa a turului întâi al Cupei UEFA