Salariul mediu al celor 1,39 milioane de angajati din sectorul bugetar va creste in acest an cu circa 10%, in una sau doua etape, majorare care presupune o suma mai mare de la buget fata de anul trecut de 1,3 miliarde lei, fondul total de salarii urmand sa urce la 27,75 miliarde de lei.
Cresterile salariale vor fi, insa, acordate diferentiat pe categorii de personal, presupunand o indexare generala de 4,5% in luna aprilie si, pentru unele categorii de personal, o majorare cu 9,1% in luna octombrie, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, surse din Ministerul Muncii.
"Propunerea ministerului este ca majorarea de 4,5% sa fie valabila pentru toate categoriile de personal, iar cresterea de 9,1% sa fie aplicata categoriilor de personal bugetar pentru care procentul de majorare inregistrat in decembrie 2008 fata de luna decembrie 2007 este mai mare de 4,5%", au afirmat sursele citate.
Salariile angajatilor din sistemul de invatamant si sanatate, precum si remuneratiile functionarilor publici, ale personalului contractual, ale personalului auxiliar judecatoresc si ale angajatilor din Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara vor fi majorate cu 14% in acest an, raportat decembrie 2008 la decembrie 2007, respectiv cu 4,5% in luna aprilie si cu 9,1% in luna octombrie.
Pentru magistrati, militari, politisti si functionari publici cu statut special din penitenciare va fi operata o singura crestere salariala, de 4,5% in luna aprilie.
Angajatii Curtii de Conturi vor beneficia de o crestere salariala de 4,5%, in luna aprilie, intrucat acestora li s-a mai acordat o majorare suplimentara a indemnizatiilor lunare, de pana la 55%, prin Legea 219/2007.
Salariile diplomatilor nu vor fi majorate in acest an deoarece, prin Legea 334/2007, acestia au beneficiat, incepand cu luna decembrie 2007, de o crestere salariala de circa 80%.
Â