Perioada de blocaj se incheie pe 22 decembrie, dar pretul de piata al actiunilor a coborat mult fata de nivelul de 54 de euro din urma cu un an. Cei peste 8.000 de salariati ai BCR care in urma cu un an au hotarat sa dea sase actiuni BCR pentru o actiune Erste Bank constata ca in locul castigului substantial pe care l-ar fi obtinut daca si-ar fi putut vinde atunci pe Bursa participatia obtinuta astazi ar incasa mult mai putin.
Motivul: aceleasi turbulente financiare pornite din SUA, care au lovit si Bursa de la Bucuresti, si leul, au provocat caderea pretului actiunilor Erste de la nivelul de 58 de euro in octombrie, pana la un minim de 44 de euro zilele acestea. Schimbul de actiuni din urma cu un an s-a facut pe baza unui pret de 45,90 euro pe actiune stabilit de Erste.
Timp de un an de la realizarea schimbului de titluri, noii actionari romani ai bancii austriece nu au avut voie sa-si vanda titlurile. Perioada de blocaj expira insa pe 22 decembrie pentru toti actionarii. Bursa de la Viena va lucra intre Craciun si Anul Nou.
Ieri dupa-amiaza, pretul unei actiuni Erste oscila intre 47 si 48 de euro, adica salariatii BCR presati eventual de nevoia de lichiditati au sanse sa obtina totusi un minim castig fata de valoarea de 45,90 euro pe actiune la care s-a facut schimbul de titluri in urma cu un an.
Erste a promis ca in decurs de un an de la operatiunea de schimb se va lista pe Bursa de la Bucuresti pentru a facilita lichidizarea investitiilor pentru salariatii BCR. Promisiunea ar urma insa sa fie indeplinita in ianuarie, afirma surse apropiate procedurii.
Pe 24 noiembrie 2006, cand a expirat oferta avansata de Erste salariatilor BCR, pretul unei actiuni Erste era de circa 54 de euro, ceea ce reprezenta deja un castig consistent pentru salariatii BCR care deveneau actionari la un pret de 45,90 euro. Ulterior, pretul de piata a urcat rapid pana la niveluri de 60 de euro, osciland in apropierea acestui prag pana la jumatatea verii, cand a inceput sa inregistreze episoade de corectie abrupta pana la 51 de euro, urmate de reveniri.
De-abia pe 15 noiembrie, in plina agitatie provocata de suspiciunile internationale privind amploarea pierderilor suferite de industria bancara mondiala din cauza crizei din SUA, pretul Erste a coborat pentru prima data sub pragul de 50 de euro.
In consecinta, capitalizarea bursiera a actionarului majoritar al BCR a scazut cu peste 3,1 miliarde de euro fata de nivelul de la sfarsitul lui 2006, pana la 15,2 mld. euro.
Analistii bancii elvetiene UBS recomandau ieri vanzarea de actiuni Erste, in conditiile in care au ajustat tinta de pret pentru urmatorul an de la 53 de euro la 47 de euro pe actiune, adica ceva mai jos decat nivelurile la care titlurile erau tranzactionate ieri pe bursa de la Viena.
De asemenea, UBS si-a redus cu 2% estimarile privind profitul pe actiune previzionat pentru perioada 2007-2009, in conditiile in care apreciaza ca Erste ar putea ajunge sa fie afectata de dependenta rezultatelor sale de BCR. Pana acum, analistii straini obisnuiau sa se uite tocmai la potentialul de crestere al BCR, de pe urma caruia ar fi avut de castigat si Erste.
In urma cu aproape doua saptamani, Merrill Lynch a trecut de la o recomandare de cumparare pe Erste la una neutra si a taiat peste 10 euro din tinta de pret avansata, de la 66,5 la 56 de euro, semnal care a determinat noi scaderi ale pretului pe piata. Analistii bancii americane au adus atunci in discutie posibile influente negative din cauza mediului macroeconomic din Romania. Acum un an, Erste a preluat un pachet de 7,2% din BCR de la salariatii bancii romanesti care detineau in total 8%, astfel ca a ajuns sa detina 69,11% din BCR. Salariatii BCR care au acceptat oferta de schimb cu actiuni Erste Bank au obtinut circa 1,3% din banca austriaca, realizand cea mai mare investitie de porfofoliu romaneasca in strainatate, de circa 238 mil. euro.
12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajati ai BCR din noiembrie 2006, detinatori de actiuni, au optat pentru una dintre cele trei variante oferite de austrieci pentru cedarea participatiilor: cash, la pretul de 6,5 euro pe actiune, schimb, la o rata de 6 actiuni BCR pentru una Erste, si schimb plus cash, la un pret fix de 45,90 euro. O treime din salariatii BCR cu actiuni au optat pentru varianta cash.
Astazi este ultima zi de mandat al presedintelui executiv al BCR, Nicolae Danila, care va fi inlocuit de Erste cu Manfred Wimmer, arhitectul preluarii BCR. El ar urma sa asigure un interimat prevazut sa dureze pana la jumatatea anului viitor.
Â