Sala Palatului intră în modernizări

28 01. 2015, 12:30

Clădirea Sălii Palatului din București va fi supusă unor modernizări. Noua clădire va avea lifturi panoramice, în subteran vor fi amenajate două parcări subterane. De asemenea, Sala Palatului va dispune de o nouă sală de spectacole.

Proiectul denumit „Centru pentru Artele Spectacolului” va fi realizat în patru etape. Prima etapă, în care se va consolida clădirea, imobilul va fi mdoernizat, se vor monta lifturile panoramice, patru la număr, se va extinde subsolul, se vor înlocui vechile instalații.

În a doua etapă se vor realiza cele două parcări subterane  (450 locuri în parcarea din Nordul Sălii Palatului, 450 locuri în parcarea din Sudul Sălii Palatului) și se va elimina legătura rutieră dintre Calea Victoriei și strada Ion Câmpineanu.

Atât Sala Palatului, cât și Biserica Krețulescu vor beneficia de mai mult spațiu verde.

În cea de-a treia etapă se va realiza noua sală de spectacol, la subsolul clădirii, în fața celei actuale.

Proiectul mai presupune și branșamente de apă proiectate pentru parcare, fântâni, cișmele și pentru sistemul de udat spații verzi. În cadrul investiției se va realiza devierea rețelei de alimentare cu apă din zona unde urmează a se executa parcarea subterană.

S-au prevăzut racorduri de canalizare pentru parcare, fântâni, cișmele. În cadrul investiției nu se va realiza devierea rețelei de canalizare din zona unde urmează a se executa parcarea subterană.

Amenajarea exterioară concretizată prin organizarea platformelor pietonale și a spațiilor verzi nou create vor fi dotate cu instalații de iluminat moderne.

Amenajarea propusă pentru spațiulu public din jurul Sălii Palatului atinge principalele obiective enunțate mai sus: prin construirea parcării subterane se eliberează spațiul public de deasupra de prezența agresivă a mașinilor, redănd pietonilor întreaga esplanadă. Parțial plantat, parțial pavat, cu locuri de odihnă, așteptare, relaxare acoperite, umbrite și descoperite, cu gradene și fântâni arteziene de mici dimensiuni, spațiul public îsi recâștiga valoarea de spațiu de primire al unei instituții culturale de mare importanță, atrăgând atât publicul rezident și cel aflat în tranzit, cât și spectatorii evenimentelor organizate la Sala Palatului.

Funcționarea spațiului pe timpul zilei și pe timpul serii asigură o prezență continuă a utilizatorilor și o atmosferă animată. Prin acest gest este pusă în valoare la adevăratul potențial o clădire emblematică pentru București, lipsită în prezent de un spațiu de primire corespunzător.

Spațiile publice nou propuse sunt atractive, polivalente și adaptabile, acoperind o mare varietate de funcțiuni: așteptarea în vederea spectacolului, relaxarea pe parcursul zilei, jocul cu fântânile arteziene la nivelul pardoselii, practicarea de activități recreative în pavilionul principal.

Sala Palatului face parte din „camera de cultură clasică”, un ansamblu care se întinde de la Piața Revoluției până la Sala Palatului și care cuprinde marile instituții culturale bucureștene: Muzeul de Artă – Palatul Regal, Biblioteca Centrală Universitară, Ateneul Român, Sala Palatului.