Având ca sursă de inspirație show-ul „The Biggest Loser”, un tip a deschis o sală de gimnastică în care primește doar clienții ce au cu 25 de kilograme peste greutatea medie normală. Asta pentru ca cei care vin la sală să nu se mai simtă stânjeniți de fesele ferme și silueta unei domnișoare sau de pachețelele de mușchi ale unui domn.
Fiecare dintre ei pornește de la același nivel și nu există rușinea de a face tot felul de mișcări.
Cu siguranță că există multe persoane care au trăit asemenea sentimente atunci când au călcat pragul unei săli de sport.
Downsize Fitness a deschis săli de gimnastică în Chicago, Dallas și Las Vegas, și spun că nu se vor opri aici. Proprietarul a avut și el probleme cu kilogramele în plus, astfel că știe prin ce trece un astfel de om care ajunge într-un asemenea loc.
Pe pereții sălii nu există oglinzi, așa cum se întâlnesc în rest, aparatele de fitness sunt speciale să susțină greutatea, antrenori personali, etc.
Aici totul urmează o filozofie de viață: „Nu este vorba doar de a pune omul să urmeze o dietă anume sau să leșine cu exercițiile, ci fiecare membru trebuie să învețe noi obiceiuri de viață, sănătoase, care să nu îl mai pună în situații jenante nici la sala de gym și nici în exterior„, spune proprietarul.
Membrii plătesc în jur de 50 de dolari pe lună un abonament. Un client care își atinge targetul propus, la dat jos kilogramele, devine un exemplu pentru ceilalți, dar și un mentor pentru cie nou veniți.
Membrii împreună cu antrenorii stabilesc de comun acord ce exerciții pot face pentru a nu avea probleme cu respirația sau inima, dar și ce alimentație pot urma pentru a-și schimba viața.
Downsize Fitness este prezentat ca o comunitate unde toată lumea are un singur țel – acela de a da jos kilogramele în plus.
Am putea spune că este o bună idee de afacere, chiar și în România, unde în urma unui studiu realizat de ISRA Center am aflat că aproape jumătate dintre români sunt supraponderali, și doar 4% din populația țării este subponderală.
Majoritatea românilor (64%) și-au menținut greutatea constantă în ultimul an, în vreme ce 11% au slăbit, iar 23% s-au îngrășat, relevă cercetarea. Potrivit acesteia, o tendință mai crescută de îngrășare se observă la persoanele cu educație scăzută și la cele căsătorite.
Evaluarea greutății în funcție de indicele de masă corporală arată că jumătate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normală, în timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 suferă de obezitate.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 521 respondenți, reprezentativ pentru populația din zona urbană (orașe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 și 65 de ani.
România se află, astfel, pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește numărul persoanelor supraponderale sau obeze, după ce în 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23.