Sahtior vazuta din interior

27 07. 2002, 13:18
Campioana României a aflat ieri ca daca va elimina pe belgienii de la FC Bruges va avea de înfruntat campioana Ucrainei, Sahtior Donetk, ca sa intre în prima faza a grupelor Ligii Campionilor. În ultimii ani, la posibila adversara a lui Dinamo au jucat patru români: Aliuta, Marian Savu, Daniel


Campioana României a aflat ieri ca daca va elimina pe belgienii de la FC Bruges va avea de înfruntat campioana Ucrainei, Sahtior Donetk, ca sa intre în prima faza a grupelor Ligii Campionilor. În ultimii ani, la posibila adversara a lui Dinamo au jucat patru români: Aliuta, Marian Savu, Daniel Chirita si Daniel Florea, doar ultimul activînd si acum la Donetk

Liviu Chirita, Catalin Tepelin
În cazul în care ar trece de belgienii de la Bruges, Dinamo ar mai avea de trecut un singur obstacol pîna la mult visatul acces în grupele Ligii Campionilor: Sahtior Donetk. În ultimii ani, cînd gruparea ucraineana a înregistrat un progres semnificativ, acolo au evoluat mai multi români. Deschizatorul de drumuri a fost Marian Aliuta, ajuns la Sahtior în 1999. El a fost urmat de Marian Savu, fostul golgeter al lui FC National. De anul trecut, formatia din Donetk l-a înregimentat pe ex-dinamovistul Daniel Florea, în iarna el fiind urmat de Daniel Chirita. Acum, doar Florea mai joaca sub comanda lui Nevio Scala, ceilalti întorcîndu-se în tara. Ei au dezvaluit pentru ProSport secretele formatiei ucrainene.

Drumul lui Dinamo spre Liga trece întîi prin Bruges si apoi prin Donetk
Constantin Popescu
Conform tragerii la sorti de ieri, cine cîstiga dubla mansa FC Bruges – Dinamo se va duela cu Sahtior Donetk. Aflata permanent în umbra lui Dinamo Kiev, formatia din Donetk a reusit sa cîstige titlul în 2002 pentru întîia data în cele 11 editii ale campionatului Ucrainei. Elementul decisiv care a generat triumful „portocaliilor” a fost aducerea tehnicianului italian Nevio Scala. Acesta a izbutit sa exploateze la maximum potentialul unei trupe pestrite, compusa acum din 12 fotbalisti ucraineni si 11 straini, printre ultimii numarîndu-se si ex-dinamovistul Daniel Florea.

Pîna sa se confrunte cu Sahtior, elevii lui Cornel Dinu trebuie însa sa elimine pe FC Bruges. Momentul pare prielnic, deoarece vicecampioana Belgiei a dovedit în pregatiri o scadere de forma, în ultimele 5 întîlniri amicale înregistrînd patru esecuri si doar o remiza. O alta grija pentru antrenorul Trond Sollied o constituie jucatorii accidentati, Lesnjak, De Brul si, îndeosebi, Verheyen. Ultimul, lovit la genunchiul stîng, nici nu va putea evolua în meciul tur de la Bruges, din 31 iulie, transmis în direct de TV România 1 de la ora 21:00.

ECHIPA
Joaca tare, alearga mult
Românii care au trecut pe la Sahtior au fost impresionati de pregatirea fizica la sînge pe care o impun antrenorii

Sahtior a devenit în acest an pentru prima oara campioana Ucrainei, întrerupînd dominatia celor de la Dinamo Kiev. Performanta s-a cladit în principal pe o excelenta pregatire fizica, românii care au trecut pe la Donetk fiind realmente impresionati de duritatea antrenamentelor facute acolo. „Daca nu stai bine din punct de vedere fizic, nu prinzi echipa. La început am avut probleme pentru ca nu mai aveam suflu sa fac si faza defensiva, dar m-am acomodat pe parcurs”, îsi aminteste Aliuta.

Chirita povesteste despre ucraineni ca „sînt foarte ambitiosi si alearga de rup pamîntul. Sînt de felul lor rai ca natie. La antrenamente intra cu aparatori si daca nu esti atent risti sa-ti rupa picioarele. Se uita urît pe straini pentru ca stiu ca acestia vin pe contracte mai mari ca ale lor. Ca un exemplu, un fotbalist de-al lor avea contract de 500 de dolari pe luna si era titular”. Singurul român care a rezistat pîna acum la Sahtior este Daniel Florea.

VEDETE
Aghahowa, Okoronkwo si Ndiaye
Din cei 23 de jucatori pe care Nevio Scala îi are la dispozitie, 11 sînt „stranieri”

Nevio Scala are la dispozitie un lot de 23 de jucatori, din care doar 12 sînt ucraineni, remarcîndu-se fundasii Koniuscenko si Popov, mijlocasii Timosciuk si Zubov, „vîrfurile” Vorobei si Belik. Efectivul e completat de doi polonezi, portarul Kowalewski si mijlocasul Lewandovski, de un român, fundasul Daniel Florea, de un uruguayan, aparatorul Damian Rodriguez, de doi nigerieni, fundasul Okoronkwo si atacantul Aghahowa (ambii participanti la CM 2002), de un leton, aparatorul Glevetkas, de un senegalez, aparatorul Assan Ndiaye, de doi rusi, mijlocasii Baharev si Pestriakov, de un brazilian, atacantul Brandao. Un „11” tip arata astfel: Kowalewski – Rodriguez, Ndiaye, Okoronkwo, Florea – Lewandovski, Timosciuk, Zubov, Hai – Vorobei, Belik.

Vedeta echipei este Vorobei. „Pentru el s-au batut mai multe echipe din Anglia, iar Arsenal a oferit 10 milioane de euro, însa Sahtior a refuzat. Si portarul este bun, un polonez care seamana foarte mult cu Stelea, atît la fizic, ras în cap si bine facut, dar si la interventii”, a povestit Chirita. Alaturi de Vorobei, o figura aparte la Sahtior este nigerianul Aghahowa, care are un mod aparte de a celebra golurile: face o serie de 7 sarituri pe spate.

ORAS
Inima industriei metalurgice
Desi nu are multe atractii pentru turisti, Donetk primeste anual vizita a peste 2,5 milioane de oameni

Orasul Donetk este situat în estul tarii, fiind al patrulea ca marime în Ucraina, dupa Kiev, Harkov si Dnepropetrovsk, cu peste 1,1 milioane de locuitori. Principalele surse de venit în zona sînt industria metalurgica si extractia de carbune. Cu toate ca este un oras industrial, are multa verdeata, iar cele 11 hoteluri ale sale primesc anual 2,5 milioane de turisti! Conform spuselor jucatorilor români care au activat la Sahtior, Donetk este o localitate foarte sigura. „Nici urma de raketi sau alte nebunii de-astea! Ma simteam mai sigur acolo decît în România. Lasam masina descuiata si n-aveam nici o grija”, a spus Marian Aliuta.

ANTRENOR
Un italiano vero
Nevio Scala este antrenorul lui Sahtior din iarna acestui an, reusind sa cîstige în premiera titlul. Aliuta a povestit ca italianul a tacticizat mult jocul echipei si a asezat-o mai bine în teren. „Joaca un 4-4-2 clasic, cu aparare în linie. Este un stil bazat mai mult pe defensiva, desi echipa are superfotbalisti pe flancuri si în fata. Scala se ocupa exclusiv de partea tactica, iar de pregatire raspund doi preparatori fizici italieni, Stefano si Sergio. Sînt meseriasi amîndoi si fac antrenamente frumoase”.

BAZA
S-au investit 50 de milioane de dolari
Dupa transferul la Steaua, Marian Aliuta a povestit pentru ProSport ca a fost puternic impresionat de conditiile de pregatire. „Aveau o baza senzationala, are a costat peste 30 de milioane de dolari. De curînd s-a mai construit una pentru copii si juniori, cu 10 terenuri de antrenament, investitia fiind de 15 milioane! În România nu vor fi niciodata conditiile din Ucraina”.

Si Chirita spune ca totul este la superlativ: „Baza lor e la nivelul celor mai mari cluburi din Europa. Nu le lipseste nimic si cred ca stau mai bine cu banii decît Dinamo Kiev”. Echipa face deplasarile numai cu avionul propriu si sta doar la hoteluri de 5 stele.

CONDUCERE
Ahmetov, cel mai bogat din Ucraina
Gruparea din Donetk este patronata de Rinat Ahmetov, acesta fiind si presedintele clubului. El controleaza toata industria din zona si, conform spuselor lui Daniel Chirita, este cel mai bogat om din Ucraina, alaturi de Surkis, patronul lui Dinamo Kiev. „Prima de victorie în deplasare este de 1.700 de dolari, dar anul trecut, în ultimele 4 etape, am avut prime de victorie de 25.000 de dolari pentru fiecare meci. Duminica se juca etapa, iar a doua zi la recuperare veneau cu banii cash. În retur, Sahtior a facut un singur meci egal, iar diferenta dintre primele doua clasate si echipa de pe locul 3 era de 27 de puncte”, a povestit Chirita.

SANSELE „CÎINILOR”
„Dinamo a avut ghinion”

Daniel Chirita spune ca punctul slab al ucrainenilor este defensiva, dar ca jucatorii lui Dinu ar avea putine sanse sa treaca de Sahtior

Întors recent de la Donetk, Daniel Chirita nu acorda prea multe sanse „cîinilor” într-o eventuala disputa cu Sahtior: „Sincer sa fiu, cred ca Dinamo a avut ghinion. Le va fi foarte greu, dar daca vor elimina pe Bruges datele problemei se pot schimba. Ar veni cu un moral mai bun si ar putea echilibra balanta”. Totusi, el a identificat si un punct slab al echipei lui Nevio Scala: „Sînt destul de vulnerabili în aparare. Pot fi surprinsi, pentru ca au niste jucatori masivi în defensiva, care gresesc destul de mult”.

www.prosport.ro