|
|
Fostul președinte irakian Saddam Hussein, condamnat la moarte pentru execuția a 148 de șiiți din Dujail în anii ’80, a fost spânzurat sâmbata la Bagdad, relateaza AFP.
„Execuția lui Saddam Hussein s-a încheiat”, a anunțat postul de televiziune național Iraqia, adaugând, dupa câteva minute, ca „Saddam Hussein a fost spânzurat, pâna la declararea decesului”.
Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, fost șef al serviciilor de informații, și fostul președinte al tribunalului revoluționar, Awad al-Bandar, au fost spânzurați la scurt timp dupa aceea, a precizat postul de televiziune.
Începând de la ora locala 6.00 (5.00, ora României), televiziunea irakiana a difuzat versete din Coran, pe fondul unor psalmodieri religioase. În jurul orei 6.30, imaginile statice au fost înlocuite cu cântece și imnuri patriotice.
„Cu moartea lui Saddam Hussein, a fost întoarsa o pagina neagra a istoriei Irakului”, conform unui text scris cu roșu, difuzat de televiziunea irakiana.
Saddam Hussein, care a condus autoritar Irakul începând din 1979 și pâna la înlaturarea regimului sau, în aprilie 2003, a fost condamnat la moarte prin spânzurare, printr-o decizie judecatoreasca pronunțata la 5 noiembrie, în urma procesului în care a fost acuzat de masacrarea a 148 de locuitori șiiți din Dujail, uciși ca represalii dupa un atentat eșuat comis asupra convoiului prezidențial în 1982.
Al-Tikriti și al-Bandar au fost și ei condamnați la moarte în urma procesului care a început la 19 octombrie 2005 și s-a încheiat la 27 iulie 2006, în fața Înaltului tribunal penal irakian.
Apelul condamnaților a fost respins marți, 26 decembrie, de o instanța de apel a aceluiași tribunal, care a precizat ca Saddam și cei doi foști colaboratori trebuie spânzurați în termen de 30 de zile.
Autoritațile irakiene au vrut sa-l execute pe Saddam înaintea zorilor, care marcheaza începerea celebrarilor Eid al-Adha, sarbatoarea Sacrificiului. „Cutumele cer ca în timpul sarbatorilor religioase sa nu aiba loc nici o execuție”, declarase un oficial guvernamental.
În vârsta de 69 de ani, Saddam Hussein a fost arestat în decembrie 2003. Moartea sa pune capat tuturor proceselor declanșate împotriva sa, inclusiv procesului Anfal, în care era judecat pentru genocid împotriva populației kurde și responsabilitate pentru moartea a 180.000 de persoane în perioada 1987-1988.
Guvernul irakian, care a avut sarcina aplicarii sentinței, a pastrat tacerea absoluta în legatura cu spânzurarea fostului lider, dar și cu soarta trupului neînsuflețit. Saddam era încarcerat de aproape doi ani într-un loc secret, într-o baza militara americana din Bagdad.
Avocații fostului președinte au luptat pâna în ultimul moment pentru a obține amânarea execuției, vineri ei cerând justiției americane sa blocheze transferul acestuia în custodia autoritaților irakiene.
Într-o scrisoare adresata poporului irakian, Saddam declara ca moare ca martir, sacrificându-se pentru poporul sau, caruia i-a cerut sa ramâna unit „în fața dușmanilor” americani și iranieni. „Va cer sa nu urâți popoarele acestor guverne care ne-au atacat”, scria el, urând „viața lunga Irakului, Palestinei, jihadului și mujahedinilor”.
Saddam Hussein a fost arestat la 13 decembrie 2003, în apropierea fiefului sau din Tikrit, fiind gasit de forțele americane într-o ascunzatoare.
Mediafax