Acum cativa ani, un scanner era un lux. Insa, atunci parca simteai nevoia unui asemenea periferic… mai gaseai cate o chestie de scanat, iti mai faceai un wallpaper frumos, din paginile Playboy, iti mai scanai vreo poza de familie, sau nu, pentru homepage… si tot asa. Acum parca scanner-ul a devenit, ca si video-ul, o mobila. Totusi, mai poate servi la cate ceva…
Un scanner la casa omului poate fi destul de util. Banuiesc ca stiti ca un asemenea periferic serveste pentru trecerea in format electronic a unui document, printr-un fel de fotografiere. Daca nu… ati aflat acum.
Cu ajutorul unui scanner puteti, de pilda, scana un document text (o carte, un pliant, etc…) si, cu ajutorul unui soft adecvat (text bridge) textul din poza va fi recunoscut si tranformat in text editabil. Principalul scop ramane, insa, scanarea de fotografii, ceea ce face posibila trecerea albumului tau cu „poze”, in format digital, ulterior – in siguranta – pe un CD, ferit de intermperiile timpului si posibila decolorare sau deteriorare.
Daca nu aveti un asemenea periferic si va ganditi sa achizitionati unul, aveti in vedere, in primul rand, sa fie o marca cunoscuta, chiar daca pretul va fi mai mare cu cateva sute de mii de lei… Merita! Alte caracteristici pe care sa le luati in calcul sunt – rezolutia de scanare, adancimea de culoare (numarul de biti), valori ce trebuie sa fie cat mai mari, normalul situandu-se la 600 sau 1200 dpi (dots per inch) pentru rezolutie, iar adancimea intre 32 si 48 de biti. In ziua de azi, mai toate fac scanarea intr-o singura trecere (pas), deci acest element nu mai conteaza.
Daca aveti de gand sa scanati negative, asigurati-va ca ce cumparati suporta un adaptor pentru negative (daca nu cumva este livrat). In functie de nevoie, puteti selecta un model cu o conectare la PC, care vi se potriveste – paralelela / usb / fire wire / scsi. Pretul de pornire al unui scanner este de un milion si jumatate de lei, incluzand si TVA-ul. In magazinele IT puteti gasi scannere si de 43 milioane lei, insa, un home-user normal, care nu cauta super calitate, un scanner de putin sub 100 USD este perfect.
In concluzie, imi pastrez ideea ca este un periferic care nu strica in camera PC-ului. Daca aveti deja unul, nu va ganditi sa scapati de el, intrucat va poate fi de folos, candva… Daca va ganditi sa aschizitionati unul, faceti-o, insa nu investiti o suma prea mare, decat daca se impune.
Razvan Rebegeanu