Daniel, în vârstă de 13 ani, din SUA se declară plictisit de celebra rețea de socializare Facebook. El este la vârsta la care este însetat de informații pe care Facebook nu i le poate oferi, fiind limitat. Cei de vârsta lui împărtășesc aceeași părere.
Mulți dintre userii cu vârste de până în 20 de ani nu se mai simt atrași de rețeaua de socializare ca la început. Zi de zi sunt posturi comune, fotografii la care să dai sau nu like, impresii și părerei pe diverse teme, dorințe, vise, etc, toate nu mai impresionează.
„Când mi-am făcut prima dată cont pe Facebook, acum cinci ani, mi se părea că este cel mai tare lucru posibil. Aveam și eu ca ceilalți, eram în rândul lumii„, spune un utilizator în vârstă de 18 ani. „Acum mi se pare plictisitor„, a adăugat userul.
În urma unor sondaje, 61 la sută dintre useri nu mai sunt mulțumiți de rețea, despre care spun că abundă în bârfe și drame plictisitoare.
La polul opus, probabil dintre cei nou veniți, sunt entuziasmați și suferă că nu au mai mult timp la dispoziție pentru Facebook.
Dacă userii Facebook Inc. ar renunța, sau ar intra mult mai rar, veniturile companiei ar pierde bani mulți, sume care vin în principal din publicitate.
Totuși, sfârșitul Facebook nu este aici. La o persoană care renunță la contul său există câteva noi persoane care intră în rețea. Facebook are peste 1 miliard de useri din toată lumea, și din aceștia 618 milioane își verifică zilnic contul.
Cei care se declară plictisiți de rețea nu o abandonează, tocmai pentru că aici sunt în contact permanent cu prietenii, o folosesc pe post de telefon sau e-mail.
Danah Boyd de la Microsoft Research spune că până acum nu a existat un spațiu de socializare care să funcționeze pentru toată lumea. Sunt prietenii care rămân doar aici, pentru că lumea nu vrea să se întâlnească cu toti cei din listele de prieteni. Danah se întreabă dacă la un moment dat, Facebook să devină gen un e-mail, care atunci când a apărut era ceva super-special.
În ciuda plictiselii de pe Facebook, dar și a faptului că tinerii găsesc mereu noi atracții de socializare pe internet sau că persoanele de vârsta a treia devin useri ai rețelei, este și o parte bună.
Așa se face că Facebook este locul unde familiile țin legătura cu rudele aflate la distanță, unde părinții își mai văd odraslele plecate peste hotare, unde își cunosc nepoții, frații pierduți de o viață, colegii, sunt prezenți virtual la nunți, evenimente, etc.