S-a trecut la terapia de soc

19 07. 2002, 09:15
Amenintat cu falimentul, fotbalul peninsular a adoptat o politica de austeritate. A taiat din salarii, a limitat invazia strainilor si va renegocia contractele cu televiziunile. Il Calcio a ajuns pe marginea prapastiei. Sefii fotbalului italian au realizat însa abia în ceasul al

Amenintat cu falimentul, fotbalul peninsular a adoptat o politica de austeritate. A taiat din salarii, a limitat invazia strainilor si va renegocia contractele cu televiziunile.

Il Calcio a ajuns pe marginea prapastiei. Sefii fotbalului italian au realizat însa abia în ceasul al doisprezecelea ca trebuie luate masuri urgente pentru a opri dezastrul. Cifrele nu lasau loc de întors, pierderile financiare fiind imense. Peste un miliard de euro deficit global în sezonul 2000-2001 înregistrat de cele 128 de cluburi din primele patru ligi, în conditiile în care cifra de afaceri a întregului sector raportata oficial s-a apropiat de 1,5 miliarde de euro.

Totul a pornit de la salarii. În goana nebuneasca dupa vedete, presedintii de cluburi s-au transformat în veritabili nababi. Nici un lux n-a fost prea mare ca sa si-l permita. S-au întrecut în contracte fabuloase, preturile de transfer au crescînd exponential. S-a ajuns ca ponderea anuala a salariilor sa atinga 74,9% din cheltuieli. Ba chiar, în cazul Parmei, pîna la 118,3%. Doar în Serie A salariile au însumat 800 de milioane de euro în ultima stagiune, dublu fata de 1997-’98, peste 200 de jucatori cîstigînd anual mai mult de un milion de euro!

Sistemul risca sa se prabuseasca acum din cauza televiziunilor. Pentru ca principala sursa de venituri era asigurata de contractele uriase semnate cu Telepiu si Stream. 450 de milioane de euro încasate anul trecut de cele 18 echipe, de cinci ori mai mult decît acordul încheiat în vara lui 1990. Suma pe care cele doua retele digitale, amenintate cu falimentul, n-o mai pot plati, cerînd renegocierea contractelor la cifre mai mici si pe durate mai scurte.

Conditii de performanta

Initiativa promovata de Vieri, Ronaldo si Recoba de a-si reduce cu 10% salariile nu a ramas fara ecou. Tratativele pentru elaborarea contractului colectiv de munca, începute în urma cu cîtiva ani, s-au deblocat subit zilele trecute, cînd s-a adoptat noua forma. Salariile jucatorilor vor fi strîns corelate de-acum înainte de rezultate. Neîndeplinirea obiectivului va atrage micsorarea automata a sumelor, dupa cum o promovare va determina o crestere a contractului. Ramîne la latitudinea cluburilor sa stabileasca eventuale prime, în contractele depuse la Liga neputînd fi stipulate clauze referitoare la numarul de goluri marcate.

CLAUZE

1. se garanteaza 80% din salariu, restul de 20% depinde de îndeplinirea obiectivului;

2. obiectivul (titlu, cupe europene, evitarea retrogradarii, promovare) trebuie declarat în scris de fiecare club si depus la Liga înaintea startului sezonului;

3. acordul nu are efect retroactiv, neafectînd angajamentele deja în vigoare;

4. durata contractelor, limitata la maximum 5 ani pîna acum, va putea fi renegociata;

5. contractul trebuie ratificat de Liga cluburilor si de Sindicatul jucatorilor.

Prabusire pe linie la Bursa

2001-2002 a fost un sezon groaznic pentru Juventus, Lazio si Roma, cele trei cluburi cotate la Bursa. Lazio, prima care a deschis drumul în Italia, pe 6 mai 1998, a înregistrat o scadere pronuntata a pretului actiunilor, de la 3,046 euro ajungîndu-se acum la 0,85 euro. Roma, cotata la Bursa din mai 2000, si-a vazut depreciate actiunile cu 62,5% în numai doi ani, de la 5,5 la 2,06 euro, doar în ultimele 6 luni pierzînd 29 de procente. Nici Juve, intrata pe piata bursiera în decembrie 2001, n-a putut evita prabusirea, desi a cucerit titlul, pretul actiunilor scazînd cu 40,5%, de la 3,7 la 2,2 euro.

Sursa: www.prosport.ro