Proiectul MA al designerului Amy Radcliffe de la Central Saint Martins aduce o dimensiune senzorială semnificativă pentru stocarea amintirilor noastre preferate.
Cum ar fi dacă ai putea mirosi din nou aroma tortului proaspăt pe care l-ai primit de ziua ta, sau mirosul florilor sălbatice din luncile de pe Alpi, pe care le-ai văzut în ultima ta vacanță? Sau poate vrei să îți amintești cum mirosea primul tău animal de companie sau adierea reconfortantă a șamponului pe care îl folosea iubita ta?
Madeleine – numit după povestea lui Marcel Proust a memoriei involuntare determinată de gustarea unei bucăți de tort – este proiectul lui Radcliffe pentru un nou tip de aparat de fotografiat care nu înregistrează doar imagini, ci și mirosuri.
Proiectul ei se bazează pe o tehnică de „headspace capture”, pionerată în 1970 de către chimistul de parfumuri elvețian, Roman Kaiser, pentru obținerea compoziției de arome botanice rare pentru industria parfumurilor.
Camera de „scentography” are o formă retro-futuristă, cu referire atât la acest patrimoniu al anilor ”70, cât și la nostalgia noastră în ceea ce privește fotografia – alcătuită din camere foto Lomo greoaie și filtre Instagram nostalgice.
Cu carcasă de ceramică, pâlnie de sticlă și tuburi de plastic, camera arată ca un aparat științific misterios.
Pentru a o face să funcționeze, pui pâlnia deasupra obiectului sau mediului din care dorești să captezi mirosul, apoi o pompă aspiră aerul într-un captator realizat din Tenax – o rășină polimerică poroasă care absoarbe particulele volatile ce alcătuiesc mirosul.
Poate dura de la câteva minute pentru a capta mirosul unor căpșuni proaspete până la aproximativ 24 de ore pentru a stoca o aromă mai subtilă din atmosferă.