S-a infiintat „politia” concediilor medicale

Apropo.ro / 30.01.2008, 10:18
S-a infiintat „politia
Inspectia Sociala, noua institutie din subordinea Ministerului Muncii, va controla de la 1 februarie acordarea prestatiilor sociale.

Inspectia Sociala, o noua institutie din subordinea Ministerului Muncii, va controla de la 1 februarie acordarea prestatiilor sociale, cit si activitatea institutiilor statului in domeniul asistentei sociale. Inspectorii ii vor verifica pe cei care au beneficiat de diverse forme de prestatii sociale, cum ar fi indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, pensia pe caz de boala sau plata concediului medical. Inspectorii vor face practic munca de detectiv.

"Sunt destul de multe persoane care declara in fals tocmai pentru a obtine anumite prestatii sociale. Inspectorii din fiecare judet vor verifica, prin sondaj, atat dosarele beneficiarilor, cat si situatia reala, din teren, pentru a verifica corectitudinea celor declarate pe proprie raspundere in dosar", a explicat Maria Muga, inspector general de stat.

Muga spune ca se vor lua la verificat, prin sondaj, dosarele de asistenta sociala, iar cei care vor fi descoperiti cu fals in declaratii „vor fi incriminati penal“. In plus, spune Muga, li se va retrage dreptul la respectiva prestatie sociala si vor fi actionati in instanta pentru recuperarea banilor acordati pina atunci.

La fel ca in cazul corpurilor de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (ANPH) si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), IS nu va putea sa aplice amenzi sau sa sanctioneze directori de institutii, in atributiile sale intrand doar recomandarea acestor lucruri, consiliilor locale sau judetene in subordinea carora functioneaza institutiile respective.