S-a creat inima artificială alimentată prin unde radio
Bateriile au fost până în acest moment singura cale de alimentare a dispozitivelor implantabile, ele necesitând în timp operații adiționale periodice pentru înlocuirea lor odată ce se consumă.
Studii reccente au demonstrat însă că aceste dispozitive pot fi alimentate și pe alte căi cum ar fi prin fotoni sau prin unde radio de înaltă frecvență.
Ingineri de la Universitatea din Stanford au reușit să creeze un dispozitiv cardiac care folosește un sistem combinat inductiv și radiativ de transmisie a puterii, la 1,7 miliarde de cicluri pe secundă către antena sa.
Cercetări anterioare precizau că undele radio de înaltă frecvență nu erau suficient de puternice să penetreze corpul uman îneajuns pentru a alimenta un dispozitiv, singura soluție fiind unde radio de joasă frecvență și antene foarte mari.
Acest lucru a fost rezolvat prin alternarea valurilor de câmpuri electrice și magnetice care au permis o creștere de 10 ori mai mare a transportului de energie, ajungând până la 50 de microwatti transferați către o antenă de 2 milimetri diametru, la un dispozitiv implantat la 5 centimetri adâncime în corp.
La ora actuală acest dispozitiv este pur demonstrativ insă el al putea da startul unor noi generații de implanturi „bionice” de care multe persoane ar avea disperată nevoie.