Rușii au devenit mari consumatori de carne de cangur, pe care o manânca sub forma de cârnaciori și salam, deși nu sunt conștienți de acest lucru, relata, miercuri, cotidianul rus Gazeta, citat de AFP.
Citând statistici recente ale Ministerului australian al Comerțului, publicația afirma ca Rusia a devenit cel mai mare importator din lume de carne de cangur, absorbind o treime din exporturile australiene, în valoare de 11 milioane de dolari anual.
În felul acesta, industria alimentara din Rusia acopera deficitul de carne de vita, a carei producție, puțin rentabila, scade continuu de la începutul perioadei de reforme.
Oferta australiana este departe de a satisface cererea. Un importator rus, Igor Gorohov, citat de Gazeta, afirma ca este dispus sa cumpere 100 de containere de carne de cangur pe luna, dar nu obține decât 25.
Succesul pe care îl au în Rusia producatorii australieni de carne de cangur se explica prin mai mulți factori, considera cotidianul, care enumera lipsa unor cote impuse importurilor de carne de cangur, precum și faptul ca cei care cumpara recurg la procedee de import aflate la limita legalitații, declarând carnea de cangur drept maruntaie.
Aproape toate importurile de carne de cangur sunt destinate Extremului Orient rus, mergând în Siberia sau în Ural, unde carnea este folosita cu precadere la fabricarea mezelurilor și cârnaților, precizeaza Gazeta.
Cotidianul reamintește ca australienii, care au crescut în spiritul serialului de televiziune al carui erou este micul cangur Skippy, nu manânca practic carne de cangur, pe care o folosesc în schimb la fabricarea hranei pentru animale.
Anual, Guvernul australian îi autorizeaza pe vânatori sa împuște circa șapte milioane de canguri.