Roțile curajului

22 06. 2006, 11:06
Nu e simplu deloc sa-ti petreci viata într-un fotoliu rulant. Cei din jur te privesc cu mila, familia te considera o povara, iar societatea - o persoana inutila. Frumoasa Cristal (Maritza Rodríguez) din telenovela "Înger rebel" a fost nevoita sa se puna în pielea unei invalide,

Nu e simplu deloc sa-ti petreci viata într-un fotoliu rulant. Cei din jur te privesc cu mila, familia te considera o povara, iar societatea – o persoana inutila.

Frumoasa Cristal (Maritza Rodríguez) din telenovela „Înger rebel” a fost nevoita sa se puna în pielea unei invalide, țintuita într-un scaun cu rotile, care se îndragostește de un barbat, pe nume Raúl (Víctor Noriega). Era un rol pe care trebuia sa-l joace și nu i-a fost ușor, mai ales ca tanara Cristal putea sa mearga foarte bine, dar nu vroia ca soțul ei sa afle acest lucru. Spera ca handicapul fizic pe care-l simula ea ar putea înmuia inima lui Raúl. Miza pe mentalitatea oamenilor fața de persoanele cu dizabilitați fizice, mentalitate care, de cele mai multe ori, este greșita: lumea considera ca un individ aflat într-un fotoliu rulant este un om anormal și trebuie privit și tratat ca atare.

Înconjurul lumii in scaunul cu rotile
Daca pentru Cristal a fost un act de curaj sa accepte și sa joace un astfel de rol, pentru Vasile Stoica, un tanar roman în varsta de 36 de ani, curajul s-a transformat într-un record consemnat în Cartea Recordurilor Guinness Book. Este primul atlet paraplegic care a izbutit sa parcurga Route 66, de la Los Angeles la Chicago, în scaunul cu rotile. A facut turul unor regiuni importante din lumea întreaga: Europa, America, Australia, fiind bine primit și încurajat peste tot, parcurgand peste 50 000 km în carucior. În curand, va pleca într-o noua expediție, în Asia. Va parcurge 15 000 km în 3-5 luni, punctul final fiind Shanghai.

„Vechiul carucior s-a cam uzat, fiindca are la activ foarte mulți kilometri. Am pus mult bagaj pe el și s-a descentrat cadrul. Pentru aceasta expediție am primit un carucior nou de la compania Medrom, care este mult mai ușor (are doar 8 kg) și performant”, ne-a marturisit atletul Stoica. Daca ar fi trebuit sa-l cumpere, acest carucior cu toate utilitațile l-ar fi costat cam 3 000 euro. De altfel, cheltuielile întregului traseu se ridica la vreo 15 000 euro, adica un euro pe km. Vasi a plecat singur în noua expediție și nu și-a luat cu el decat lucrurile strict necesare.

„Voi avea un rucsac pe care-l voi agața în fața caruciorului, un bagaj în spate pentru balans, iar sub șezut un bagajel cu scule de reparat caruciorul și un aparat de fotografiat sa fac poze pe traseu”, ne-a spus Vasile Stoica. Zilele parcurse pe traseu vor fi la fel de obișnuite ca pentru oricare alta persoana fara dizabilitați fizice. Vasile ia dimineața un mic dejun frugal, dupa care pornește la drum. Se oprește doar daca i se face sete, ocazie cu care își relaxeaza și mușchii, sau daca vede ceva demn de fotografiat pe traseu. La pranz mai face o pauza, dupa care nu mai poposește decat seara, la motelul la care va înnopta.

„Parcurg între 60-180 km pe zi, depinde de vreme și de traseu. Oricum îmi planific ca pe unde merg sa fie vara, iar cand ploua sau e vreme urata merg mai încet. Ma opresc doar daca ploua foarte tare.”

Paraplegia congenitala pusa intre paranteze
Aventurile traite de Vasile în timpul expedițiilor fac din el un adevarat erou, demn de admirație. Ne-a povestit ca odata a fost nevoit sa doarma într-o padure din Suedia, deoarece avusese 3 pene la carucior și nu a reușit sa ajunga la timp la hotelul unde trebuia sa se cazeze. Practic, ascultandu-l povestind, poți spune cu mana pe inima ca Vasi este o persoana absolut normala, chiar daca s-a nascut cu paraplegie!

Acasa Magazin