Vasile Butuc are 54 de ani și locuiește în Deva, dar spune ca a crescut la țara și cultiva legume de cand se știe. De la locul de munca a primit o gradina (daca i se poate spune așa) mica, pe strada Depozitelor, din Deva, pe care a cultivat-o cu ceapa, morcovi, usturoi, roșii și alte legume pe care le folosește în casa. Pana în acest an, toate legumele sale aveau marimi normale.
Acum, însa, a fost surprins sa descopere ca roșiile din gradina sa au toate dimensiuni considerabile. Pentru ca șobolanii au dat iama în legumele sale, Vasile s-a hotarat sa le culeaga mai repede. Chiar daca nu s-au copt bine.
Ca asta, nici una!
Una dintre roșiile culese de Vasile cantarește nici mai mult, nici mai puțin de 1,205 kg. „Este cea mai mare roșie pe care am vazut-o vreodata! Am mai vazut eu roșii mari, dar ca asta, niciodata!”, povestește barbatul.
Anul acesta, Vasile Butuc a adunat doua plase pline cu roșii de pe micul teren pe care-l cultiva an de an.
„Doua plase, dar cate roșii înseamna asta? Vreo 7-8 bucați”, se amuza el. Și celelalte roșii culese de el sunt mari, au cate 800-900 de grame, iar Vasile nu-și poate explica fenomenul.
„L-am rugat pe un vecin sa-mi aduca niște semințe din Ungaria, dar nu mai știu daca pe alea le-am folosit, sau pe cele cumparate de mine din piața”, spune el.
Cultiva roșii din placere
Vasile spune ca se ocupa de gradinarit din placere și numai pentru a se relaxa. Nu vrea sa scoata din asta un profit. Toata „recolta” este folosita pentru gatit. Dupa ce vine acasa de la serviciu, el se duce în gradina lui și îngrijește legumele.
Sergiu, fiul lui Vasile Butuc, se va casatori sambata. Vasile spune ca va atarna roșia deasupra nuntașilor, dupa care le-o va împarți acestora.
„Aș pastra-o pentru samanța, dar, oricum, tot ne mai ramane și de mancat din ea”, spune el.
Mai sunt și alții
Acesta nu este primul „caz”de legume uriașe din județul nostru. Sunt cunoscute deja cazurile lui Octavian Daraștean, din Deva are „dovlecei la metru”, Anton Gabor, tot din Deva, în gradina caruia crescuse un dovleac uriaș de toata frumusețea. Iar Lidia Precup, din Calan a gatit pentru familia sa fasole provenind din pastai de peste un metru lungime.
Puțina istorie
Roșiile își au radacinile în America de Sud. Ele au fost cultivate de catre indieni în Munții Anzi, din cele mai vechi timpuri. În Europa, roșiile au patruns pentru prima data în secolul al XVI-lea, ele fiind cultivate de italieni în 1550.
Ca o curiozitate, roșiile nu sunt legume, cum am putea crede, ci fructe. O perioada îndelungata, americanii le-au considerat otravitoare, ei îndraznind sa le manance abia în secolul al XIX-lea.
Cea mai mare roșie recoltata vreodata cantarea 3,5152 kilograme și a fost cultivata de un american, Gordon Graham, din Oklahoma. În Statele Unite ale Americii se cultiva în prezent peste 1.000 de soiuri de tomate.
Denisa Lala [Hunedoreanul[