Potrivit cercetatorilor, genele influenteaza rezultatul unei intalniri galante, mai mult decat un apus de soare pe plaja sau o fraza poetica spusa la momentul potrivit. Prin urmare, au aparut deja primele agentii de “cuplare” genetica online, care fac bani frumosi din calculul compatibilitatii ADN-ului.
GenePartner in Elvetia si ScientificMatch in Statele Unite functioneaza ca niste agentii matrimoniale obisnuite, dar in loc sa completezi un formular, si sa atasezi o poza, faci un test genetic: specialistii site-ului il decodifica, il confrunta cu baza de date si organizeaza o intalnire cu candidatul cu ADN-ul cel mai compatibil cu al tau, “sufletul-pereche” din punct de vedere genetic.
Pare SF, dar e o moda care se raspandeste cu rapiditate, poate si datorita faptului ca preturile (in tarile respective) nu sunt chiar prohibitive: intre 99 si 1000 de dolari.
Pana la urma insa, intrucat in stiinta nu exista conceptul de “suflet-pereche”, ceea ce vand aceste agentii este promisiunea unei “chimii” a cuplului mai eficiente, a unei mai bune si mai durabile intelegeri in plan sexual intre partenerii selectionati astfel.
Si totusi, chiar si acceptand validitatea acestor teste, potrivit ultimelor descoperiri in domeniu, tot nu exista un unic “suflet-pereche” din punct de vedere genetic pentru fiecare dintre noi: exista in schimb un numar consistent de indivizi al caror AND este compatibil 100% cu al altei persoane. Dupa care, intra in joc si experientele personale, gradul de instruire si contextul social, factori determinanti in reusita unei relatii.
Pana una alta, in Statele Unite, ultima moda este sa imbini utilul cu placutul: adica sa participi la nici mai mult nici mai putin decat asa-numitele “spit parties” (petrecerile cu scuipaturi!), cele mai potrivite ocazii pentru a-ti “recolta” propriul ADN si pe cel al partenerului. La intrare predai proba de saliva (este indicat sa vii la petrecere nemancat), apoi dansezi pana iese rezultatul. “Radem pana nu mai putem”, asigura Tiziana Nenezic, scriitoare de nationalitate italiana, stabilita la Miami, autoarea unei carti intitulate “Dragostea in timpul globalizarii”.
In Statele Unite, piata femeilor “single”, de multe ori businesswoman care castiga foarte bine, este cat se poate de prospera si intr-o continua crestere, trend explicat de psihoterapeuti prin faptul ca barbatii la care acestea aspira – cu statut social si grad de instructie superioare – sunt in numar tot mai mic.
"N-a mai ramas niciunul”, se lamenteaza prietenele Tizianei. “Barbatii decenti sunt deja luati, si cei putin ramasi sunt toti gay”. De unde si stiintifica fragmentare a site-urilor de “online dating”, menita a favoriza intalnirile (chiar si pe cele doar pentru o seara); un fenomen impresionant in Statele Unite, unde fiecare “nisa” umana dispune de propriul ei site personalizat.
Asadar, exista site-uri pentru afro-americani (Blacksingles), hispanici (LatinoPeopleMeet), afro-americani aflati in cautare de femei orientale (BlackAsianLove), altele care-si selecteaza clientii in functie de afinitatile politice (RepubblicanPassions pentru republicani sau DemocratSingles pentru democrati); chiar si musulmanii au propriul SingleMuslim, in timp ce femeile interesate sa se casatoreasca cu un miliardar sunt rugate sa acceseze MilionairesClub si sa se-aseze la coada.
Va imaginati un site de intalniri pentru sufletele singuratice de la PSD, PD sau de ce nu, PRM?
De altfel, in opinia scriitoarei, “internetul este noul polis”. Am trecut de la casatoriile aranjate sau cele prin procura la nevoia neostoita de a afla totul despre celalalt chiar inainte de-ai strange mana, spune ea.
Experimentul
Linda Geddes, jurnalista la New Scientist, a comandat atat la GenePartner, cat si la ScientificMatch cate un examen al ADN-ului pentru ea, viitorul sot si colegii de redactie. Potrivit rezultatelor, unul dintre colegii ei a reiesit mai compatibil cu ea (100%) decat viitorul sot, “plasat” totusi si el destul de bine in “topul” afinitatii genetice, cu un procent aproape de 90%. Ar trebui ea oare sa-si anuleze casatoria? Nu, desigur, spune Eric Holzle de la ScientificMatch: “Doar faptul ca esti perfect compatibil din punct de vedere genetic cu cineva nu garanteaza matematic ca te vei indragosti de persoana respectiva. Dar creste probabilitatea de a avea o relatie sexuala optima si de durata, aflata la baza unei vieti de cuplu fericite.”
Â