Această situație îngrijorătoare reiese dintr-un studiu lansat, ieri, cu ocazia Zilei Europene a Pacientului, de către Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
„Această cifră ar trebui să atragă atenția autorităților și să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic, atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor și medicamentelor, și care, deși lunar își plătesc contribuția de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează”, a declarat directorul executiv adjunct al ARPIM, Cristian Luțan.
La nivel european, România se situează printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sănătatea, per capita (pe cap de locuitor), alocând 600 de euro, în timp ce media europeană este de 1.800 de euro.
România se află pe ultimul loc în Europa și în ceea ce privește procentul din PIB alocat Sănătății – 3,6%, de două ori mai mic decât media europeană și de trei ori mai mic decât Franța, care se află în fruntea clasamentului, precum și sub media țărilor africane, se mai arată în studiu.