Romanii nu mai au cautare

03 07. 2002, 08:25
Acesta este prima vara în care, deocamdata, Ioan Becali nu a facut nici un transfer. În 1999, a vîndut 5 jucatori. În 2000, unul, iar anul trecut, înca trei. Acum, situatia este schimbata radical. Pe fondul crizei din televiziune, care a provocat probleme cluburilor, mai multi


Acesta este prima vara în care, deocamdata, Ioan Becali nu a facut nici un transfer. În 1999, a vîndut 5 jucatori. În 2000, unul, iar anul trecut, înca trei. Acum, situatia este schimbata radical.

Pe fondul crizei din televiziune, care a provocat probleme cluburilor, mai multi fotbalisti, printre care Gica Popescu si Adi Ilie, nu au echipe. Altii sînt în pericol sa li desfiinteze cluburile, cum sînt românii de la Genoa. Multora li se impun micsorari de salarii. Aflat în Italia, Ioan Becali vorbeste despre toate aceste probleme, care îi afecteaza de majoritatea „stranierilor”.

Regresul mondial la nivelul contractelor si al sumelor de transfer îi afecteaza si pe fotbalistii români. Un impresar resimte cel mai acut lipsa banilor în fotbal. Ioan Becali a explicat pentru ProSport cum se rasfrînge actuala situatie mondiala asupra internationalilor români.

Domnule Becali, unde va aflati acum?

Sînt în Italia. E perioada de transferari si toti impresarii încearca sa gaseasca echipe pentru jucatorii pe care-i reprezinta.

Ati gasit ceva pentru români?

Hmm. Credeti ca e asa usor? Se petrece un fenomen ciudat în toata lumea pe piata financiara a cluburilor.

Credeti ca s-a ajuns la o scadere a capacitatii de plata în Europa?

Fara îndoiala. Din cauza sumelor mari de transfer, artificiale în cele mai multe cazuri, s-a ajuns la aceasta situatie.

Dati nume de jucatori transferati în astfel de conditii.

Pai, ar fi de exemplu Mendieta, Claudio Lopez, Veron si altii. Fotbalisti pentru care s-au platit sume cuprinse între 30-35 de milioane de euro. Dupa parerea mea mult umflate.

Dar banii care s-au platit pentru Ronaldo sau Zidane?

Aici e altceva. Sînt jucatori de cinci stele. Ei trebuiau sa fie exceptiile. Sînt vîrfurile pentru care probabil merita sa scoti din buzunar 50-60 de milioane de euro. Trebuiau sa ramîna niste cazuri izolate.

Care sînt tarile din Europa cu cluburi aflate în impas financiar?

În Spania si Italia situatia e dezastruoasa. Concurenta falsa a ridicat enorm preturile si acum patronii nu mai au bani. Într-un fel se bate pasul pe loc. Sînt echipe cu jucatori scumpi scosi la vînzare si nimeni nu plateste. În Anglia si Germania situatia e însa alta. Acolo, totul s-a facut rational, cu contracte si salarii decente.

La ce se va ajunge?

Eu cred ca se va lua masura de înjumatatire a contractelor jucatorilor. Altfel nu vad iesirea din criza financiara. Va fi o restrîngere economica majora.

Cu fotbalistii români ce se va întîmpla?

Ma chinuiesc sa le gasesc echipe si contracte cît mai bune. Dar hai sa va mai dau un exemplu, tot cu Mutu. A fost vorba sa plece la Juventus. Din cauza unui milion de dolari nu s-a realizat transferul. Deci campioana Italiei n-a avut forta financiara necesara, mai era vorba de un milion în plus la suma de transfer, ca sa-l cumpere pe Mutu.

Pentru ceilalti stranieri sînt perspective sa le gasiti echipe?

Repet, un lucru e clar: nu mai sînt banii de altadata în fotbalul european. Important e ca ei sa aiba rabdare si vom vedea ce va fi. Eu cred ca pîna la urma îsi vor gasi cluburi, dar contractele lor vor fi simtitor mai mici. Sa zicem ca Mutu vrea sa plece de la Verona. Conducatorii ar trebui sa-i mareasca salariul ca sa-l tina. Nu pot si atunci vor sa-l vînda. Îl vrea Juventus. Verona cere un pret, nu sînt bani, nu se înteleg. Atunci Verona îi propune un contract mai mic decît înainte si Mutu îl accepta ca n-are alta solutie. E doar un exemplu

Becali despre situatia lui…

Gica Popescu

„El mai avea optiune pentru înca un an cu Lecce, asta în cazul în care echipa nu retrograda. Sînt echipe din Italia care se intereseaza de el. Probabil ca în clipa de fata i s-ar putea obtine un salariu de 800.000 de dolari pe sezon”

Adrian Ilie

„Italienii de la nou promovata Como sînt cei mai interesati de serviciile lui Adrian. E un jucator de 27 de ani care poate juca foarte bine în Serie A”

Cristian Chivu

„Totul depinde de Ajax. Daca sefii clubului vor sa-l dea pe Chivu, o pot face. Cristi are oferte din mai multe tari. S-a vorbit la un moment dat si de Real Madrid”

Adrian Mutu

„Cele mai multe oferte le are de la cluburile din Serie A. Depinde cîti bani se cer pe el si depinde de forta financiara a clubului care doreste sa-l transfere”

ALTA OPINIE

„Cotele românilor au scazut”

Florin Iacob considera ca în vara aceasta va fi foarte greu de transferat fotbalisti români în strainatate. Motivul invocat de procuratorul FIFA este ca „s-a ajuns în situatia asta din cauza rezultatelor slabe obtinute în ultimii ani de echipele de club în cupele europene, a necalificarii la Mondiale, dar si a faptului ca se tot vehiculeaza ideea unei întreceri interne nu tocmai curate. Cotele jucatorilor români au scazut, iar conducatorii cer sume mari de transfer. Cautare au fotbalistii aflati la final de contract”, a precizat Iacob.

De ce sînt evitati jucatori straini?

În conditiile în care preturile de transfer practicate în fotbalul românesc sînt mult umflate de conducatori se pune întrebarea de ce cluburile noastre sînt reticente fata de jucatorii din tarile vecine sau chiar din Brazilia. Unii dintre acestia ar corespunde atît cerintelor financiare cît si valorice impuse de Divizia A, dar din cîte se pare, varianta nu e agreata de conducatori pentru ca nu-i pot manevra ca pe fotbalistii români.

Forum: Ce parere ai despre situatia jucatorilor romani?

Sursa: www.prosport.ro