Romanii din lumea buna
Înainte de a ajunge iar în elita Cupei Davis, reprezentata de Grupa Mondiala, echipa noastra se situeaza pe un semnificativ loc 19 între natiunile tenisului.
Dupa victoria neta asupra Austriei, 5-0, desavîrsita week-end-ul trecut, la Constanta, formatia României de Cupa Davis a ajuns iar în barajul pentru Grupa Mondiala. A saptea oara la rînd. O eventuala calificare în seria de elita ne-ar situa între cele mai bune echipe ale momentului, asa cum am fost în 1997 si 2001. Pîna atunci însa, care este locul nostru între natiunile tenisului? Cu cine ne putem compara, cine se gaseste deasupra noastra si cine dedesubt?
Acum, ne aflam, cel putin teoretic, în aceeasi categorie cu celelalte echipe care vor lua parte la baraj. O parte dintre acestea sînt cele care au pierdut în primul tur al Grupei Mondiale, restul e reprezentat de formatiile care au învins în confruntarile din primele serii valorice ale diferitelor zone geografice. În functie de locurile ocupate în ierarhia ATP de jucatori, România se afla pe locul 19, Andrei Pavel fiind numarul 26 în lume, Adrian Voinea – 65, iar Gabriel Trifu 156, el avînd si cea mai buna pozitie în clasamentul de dublu (180).
Acestia sînt, cu mici exceptii, tenismanii care au asigurat în ultimii 6 ani prezenta constanta în baraj si cei care au reusit de doua ori promovarea în Grupa Mondiala. Pavel, spre exemplu, n-a lipsit de la nici o întîlnire de Cupa Davis la care a fost convocat, începînd din 1991. Împreuna cu Gabriel Trifu, el a format un dublu la început de conjunctura (au jucat prima data împreuna în toamna lui 1997, la Moscova), dar care, cu timpul, s-a dovedit redutabil. Adrian Voinea a translatat în Cupa Davis fluctuatiile evolutiei sale în circuitul ATP. În ultimele dispute, a fost însa constant, punctînd cu victorii importante. Cel mai nou sosit în echipa, Victor Hanescu (numarul 190 mondial), a debutat la simplu cu o izbînda.
Atît Pavel, cît si Voinea fac parte din aceeasi generatie, ambii fiind nascuti în 1974. Trifu e cu un an mai tînar, iar Hanescu va împlini 21 în iulie. Ei, dar si Dinu Pescariu, Razvan Sabau, Ion Moldovan, au urcat echipa acolo de unde cazuse în 1984. Tot ei ar putea s-o duca mai sus în Grupa Mondiala. Pentru ca, în Cupa Davis, un loc 19 în clasamentul natiunilor e relativ. Poate fi echivalent, uneori, chiar cu 6 sau 8.
ANDREI PAVEL
Cel mai bun jucator român al ultimilor cinci ani. A cîstigat trei turnee în cariera, dintre care unul de Masters Series (Montreal 2001), jucînd alte doua finale. Are un joc complet, adaptabil tuturor suprafetelor, în forta din spatele terenului, agresiv la fileu
ADRIAN VOINEA
A fost primul român care a spart gheata dupa Ilie Nastase, ajungînd în „sferturi” la Roland Garros în 1995. A urmat un an 1996 excelent, care l-a dus pîna pe locul 36 în ierarhia mondiala. Are în palmares un titlu ATP (Bournemouth 1999) si o finala
GABRIEL TRIFU
A reusit un an 2001 foarte bun, în urma caruia a avansat de pe locul 550 pîna pe 155 în ierarhia mondiala. A obtinut rezultate importante si la dublu, cîstigînd, alaturi de Pavel, Open România în 1998
VICTOR HANESCU
La vîrsta sa (21 de ani neîmpliniti) ocupa un loc excelent în clasamentul ATP, 190. A jucat mai mult în turnee challenger, în urma rezultatelor facînd saltul în ierarhie. E ajutat de statura (1,96 m) la serviciu si la jocul din spatele terenului
La fete am disparut
Dupa retragerea Irinei Spîrlea (care a devenit mamica saptamîna trecuta), a Ruxandrei Dragomir (casatorita si însarcinata) si a Catalinei Cristea, cele trei jucatoare care au izbutit cele mai bune rezultate în ultimii ani, România a disparut din peisajul tenisului de vîrf.
În acest moment, cel mai bun loc în clasament îl ocupa Andreea Vanc (192), alte patru românce aflîndu-se în Top 300. Ioana Gaspar, învingatoare la Wimbledon, la dublu junioare, în 1999, Raluca Ciochina, cîstigatoare a Orange Bowl-ului în 1999, Edina Gallovits, finalista tot la Orange Bowl în 2000, nu au reusit pîna acum sa atinga pragul pozitiei 250.
Sursa: www.prosport.ro