Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vor solicita în luna octombrie Comisiei Europene o noua amânare a termenului privind alinierea preturilor la gazele naturale, a declarat, marti, secretarul de stat în MEF Darius Mesca.
El a precizat ca va fi alcatuita o comisie din reprezentanti ai MEF si ai ANRE, care vor elabora scrisoarea prin care se va solicita Comisiei Europene amânarea termenului privind alinierea preturilor gazelor din productia interna la nivelul celor din import.
România s-a angajat în negocierile cu Uniunea Europeana, înainte de aderarea la blocul comunitar, sa alinieze preturile gazelor din productia interna cu cele ale gazelor de import, pâna la sfârsitul anului 2006. Însa, autoritatile au solicitat UE o prelungire a termenului pâna în 2008 ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, în urma cu o luna ca Guvernul intentioneaza sa solicite Comisiei Europene prelungirea calendarului de aliniere a pretului la gazele naturale pâna în 2010.
El a mentionat, la acea data, ca sustine aprobarea strategiei energetice prin forma de hotarâre de Guvern, proiectul urmând sa fie prezentat Executivului în luna iulie.
MEF a eliminat din varianta revizuita a proiectului de strategie energetica estimarile referitoare la evolutia pretului gazelor naturale pâna în 2020. Potrivit variantei initiale a strategiei energetice, în anul 2020 pretul gazelor din productia interna era estimat la 370 dolari/1.000 mc iar pentru import la 375 dolari.
Mai mult, MEF a modificat si estimarile referitoare la evolutia productiei interne si de import a gazelor naturale pâna în anul 2015.
Pentru acest an autoritatile au revizuit datele referitoare la productia interna de gaze de la 10,4 miliarde mc la 11,7 miliarde mc, iar la import de la 8,8 miliarde la 61, miliarde mc. Datele sunt modificate pentru fiecare an fata de forma initiala, observându-se o crestere a productiei interne si o scadere a importului.
La sfârsitul lunii iunie, Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca preturile pentru gazele naturale si energia electrica platite de populatie vor fi mentinute, în trimestrul al treilea, la nivelurile actuale, însa ar putea fi majorate pâna la sfârsitul anului.
Potrivit ANRE, preturile la gaze naturale pot fi pastrate la nivelul actual ca urmare a aprecierii monedei nationale si a reducerii cererii de gaze în perioada verii, sustinuta de scaderea importurilor.
Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici, a fost diminuat la 1 ianuarie în medie cu 4% fata de nivelul din luna decembrie 2006.
Tarifele la gaze pentru consumatorii casnici cu un consum de pâna la 2.400 metri cubi/an sunt de 881,75 lei/1.000 mc în cazul distribuitorului de gaze Distrigaz Sud Bucuresti, respectiv 874,52 lei/1.000 mc pentru clientii E.ON Gaz România, aceste preturi neincluzând TVA, potrivit ANRE.