România, puțin afectata de recesiunea globala în IT

Apropo.ro / 26.07.2002, 08:51
România, puțin afectata de recesiunea globala în IT
Dr. Vasile Baltac este preșintele grupului de firme Softnet și președintele ATIC (Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații).ZF: Se poate afirma în acest moment ca s-a produs o schimbare în abordarea industriei IT mergându-se catre servicii

Dr. Vasile Baltac este preșintele grupului de firme Softnet și președintele ATIC (Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații).ZF: Se poate afirma în acest moment ca s-a produs o schimbare în abordarea industriei IT mergându-se catre servicii globale? Cum s-a orientat firma SoftNet în aceasta direcție? VB: Schimbarea este categorica și este legata de Internet. Globalizarea serviciilor este reala și țari precum India, Israel, Irlanda, dar și China, Malaiezia sau Brazilia, ofera servicii clienților indiferent de locația lor geografica.

ZF: Se poate afirma în acest moment ca s-a produs o schimbare în abordarea industriei IT mergându-se catre servicii globale? Cum s-a orientat firma SoftNet în aceasta direcție? VB: Schimbarea este categorica și este legata de Internet. Globalizarea serviciilor este reala și țari precum India, Israel, Irlanda, dar și China, Malaiezia sau Brazilia, ofera servicii clienților indiferent de locația lor geografica.

În ceea ce privește grupul SoftNet, noi am reacționat la aceasta tendința în primul rând prin creșterea activitaților de cercetare – dezvoltare pentru crearea unui portal complex de servicii prin Internet, bazat pe tehnologia IBM/WebShere.

Portalul, deschide o noua linie potențiala de afaceri pentru clienți din întreaga lume, este deja realizat și în curs de implementare pentru câțiva mari clienți din România.

În al doilea rând, am încercat sa raspundem prin crearea, în cadrul Ferma Romania, a unui call-center deschis non-stop, care ofera servicii profesionale de suport tehnic clienților Ferma de pe patru continente.

ZF: Care credeți ca sunt tendințele majore ale pieței internaționale de IT& C și în România în perioada urmatoare?

VB: Piața globala de IT&C este în cunoscuta recesiune. Piața României a reașționat și ea, dar numai prin scaderea ritmului de creștere de la 27,6% pentru 1998/1997 la 11,7% pentru 2001/2000.

Cheltuielile IT&C pe cap de locuitor au crescut permanent, de la 26,1 dolari în 1998 la 42,8 dolari anul trecut.

România este în zona de jos a Digital Divide, prapastia tehnologica digitala care ne desparte înca de țarile dezvoltate.

Investițiile necesare sunt mari și sper ca ritmul de creștere a cheltuielilor IT&C sa revina la valori ridicate, de 25-30% anual.

ZF: În ce masura și cum suntem influențați de așa-numita criza globala a tehnologiei informaționale ?

VB: Personal, cred ca ne apropiem de sfârșitul crizei globale a tehnologiei.

Mai mult, aceasta recesiune a determinat o reașezare a valorilor și a eliminat afacerile bazate pe oportunism tehnologic.

De asemenea, cred ca se va produce o relansare cu influențe pozitive și în România.