România, pe primul loc în UE la deturnarea de fonduri europene
După țara noastră, care figurează în evidențele OLAF cu 225 de anchete (aproape un sfert din totalul de 1030 înregistrate la nivel european între 2006 și 2011), pe locul doi se află, surprinzător, Germania, cu 168 de cazuri de fraudă. Italia se situează pe locul al treilea, cu 112 dosare.
Oficialii europeni sunt îngrijorați de rata scăzută a condamnărilor, raportate la numărul mare de dosare. Unul dintre reprezentanții OLAF spunea că statele care au rate ridicate de cazuri nerezolvate demonstrează o ineficiență a sistemului judiciar de a-i pedepsi pe infractori.
Potrivit raportului OLAF, în România, 73,4% dintre procesele deschise sunt respinse în cursul soluționării lor. Doar 23,4% dintre cazuri sunt soluționate. În schimb, în Germania, raportul e aproape invers. 32,5% dintre procese sunt respinse, iar 57% sunt soluționate.
Din 2007 și până acum, Uniunea Europeană a alocat României 35 de miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare, dar rata de absorbție a fondurilor este foarte mică, de doar 24 la sută.