România, pe locul 84 în clasamentul privind percepția corupției

06 11. 2006, 12:10
România ocupa locul 84 din totalul de 163 de țari incluse în clasamentul din 2006 referitor la percepția fenomenului corupției în domeniul public, se arata într-un raport dat publicitații, luni, de Transparency Internațional (TI). Indicele de Percepție a

România ocupa locul 84 din totalul de 163 de țari incluse în clasamentul din 2006 referitor la percepția fenomenului corupției în domeniul public, se arata într-un raport dat publicitații, luni, de Transparency Internațional (TI).

Indicele de Percepție a Corupției (IPC) în România, pentru anul 2006, a crescut cu o zecime fața de anul trecut, ajungând la 3,1 puncte, ceea ce arata ca reformele anticorupție nu au fost eficiente.

Consilierul TI Iulia Coșpanaru a precizat, în cadrul unei conferințe de presa, ca IPC în România a depașit cu o zecime punctajul țarilor unde corupția este perceputa ca generalizata și care au obținut trei puncte sau mai punctaje mai mici decât aceasta valoare, din cele zece puncte posibile.

„Punctajul obținut în 2006 de România face ca acesta sa fie țara care va adera la Uniunea Europeana având cel mai mic Indice de Percepția a Corupției”, a precizat Iulia Coșpanaru.

Consilierul TI a afirmat ca creșterea cu un procent a punctajului României în acest domeniu poate fi interpretata ca o „continuare a ritmului scazut de implementare a reformelor anticorupție”.

„Din datele prezentate rezulta ca exista o legislație de combaterere a corupției, dar ea este perceputa ca ineficienta. Menționez ca indicele nu ofera o imagine concreta a corupției în România, ci doar o imagine a percepției asupra acestui fenomen”, a mai spus Iulia Coșpanaru.

Consilierul TI a mai spus ca oficialii români ar trebui sa fie îngrijorați de faptul ca România are un punctaj mai mic decât al Turciei (patru puncte), în condițiile în care acesta țara are „mai mulți pași de parcurs pâna la aderare”.

„Scorul astfel obținut trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru oficialii de la București, aceștia trebuind sa materializeze angajamentele politice pentru orientarea reformelor în direcția combaterii corupției”, a spus consilierul TI.

În cadrul acestui studiu, Transparency Internațional a avut opt surse de informații din România – instituții specializate – care au realizat sondaje în rândul oamenilor de afaceri rezidenți sau nerezidenți și al analiștilor internaționali.

„Oamenii de afaceri și experții au raspuns, în principal, la întrebari legate de plata de mita, primirea de mita, accesul la anumite contracte și alte modalitați care ridica cel puțin suspiciuni de corupție”, a explicat consilierul TI.

Cel mai bun punctaj IPC obținut de România a fost în 1997 (3,44 puncte), iar cel mai slab în 2002 (2,6 puncte), Iulia Coșpanaru explicând ca rezultatul obținut în primul caz s-ar putea datora faptului ca „la momentul respectiv lucrurile nu erau clar sedimentate”.

Clasamentul din 2006 cuprinde 163 de țari din întreaga lume, pe care le noteaza pe o scara de la 0 (corupție endemica) la 10 (deloc corupte), pe baza sondajelor de opinie specializate și a rapoartelor unor instituții independente, precum Banca Mondiala sau Forumul Economic Mondial.

România se claseaza pe locul 84, obținând un scor de 3,1 puncte, care o plaseaza la egalitate cu țari precum Algeria, Madagascar, Mauritania, Panama și Sri Lanka. Ea este devansata de toate celelalte țari din Europa de Est cu excepția Albaniei (clasata pe locul 111), obținând un scor mai slab decât Republica Moldova (locul 79) sau Bulgaria (locul 57).

La polul opus al evaluarii se afla Finlanda, Islanda și Noua Zeenlanda cu 9,6 puncte, urmate de Danemarca cu 9,5 puncte și Singapore cu 9.4 puncte.

Mediafax