Pirateria software în România a scazut în 2001 cu numai doua procente ajungând la 75%, au anunțat ieri avocații care reprezinta pe plan local organizația Business Software Alliance (BSA).
În 2000, din totalul softului instalat pe calculatoarele românești, 77% era copiat, distribuit și utilizat ilegal.
„Am fost prea optimiști cu câteva luni în urma când apreciam ca rata pirateriei pe 2001 s-ar putea situa pe la 70-72%. Din pacate ea a scazut numai pâna la 75% dar, din fericire, bulgarii nu au reușit sa ne depașeasca din acest punct de vedere”, a declarat Nicolae Burchel, reprezentantul BSA în România.
Pierderile din piraterie ale producatorilor de software reprezentați de BSA în România s-au ridicat anul trecut la peste 19 milioane de dolari.
La acestea se adauga pierderile înregistrate de întreaga industrie de software, precum și cele conexe (asupra altor industrii) dar și ale statului, din necolectarea unor taxe și impozite.
Oficialii BSA apreciaza ca pierderile statului român s-ar putea ridica la peste 25% din cele 19 milioane de dolari, adica aproximativ 5 milioane de dolari.
Un studiu publicat de instituția de cercetare a pieței Datamonitor aprecia ca, în 2000, pierderile totale cauzate de pirateria software în România s-au ridicat la 150 de milioane de dolari (aici fiind incluse atât industria de software dar și sectoarele conexe și statul).
România nu a respectat totuși tendința mondiala în 2001 în ceea ce privește pirateria la programele informatice.
Studiul asupra pirateriei elaborat de International Planning and Research Institute pentru BSA arata ca pirateria software a crescut la nivel mondial cu trei procente ajungând la sfârșitul lui 2001 la 40%.
Pierderile cauzate de piraterie producatorilor de software s-au ridicat în același an la aproape 11 miliarde de dolari.
La nivelul Europei Centrale și de Est recordul negativ a fost stabilit și în 2001 de catre Rusia și Ucraina. Daca în 2000, Rusia și Ucraina se clasau pe primele doua locuri cu o piraterie de 89% și, respectiv, 88%, în 2001 cele doua țari s-au menținut pe aceeași poziție, ambele „concurând” pentru o rata de 87%.
Exemplul pozitiv în regiune este dat de Cehia cu o piraterie de numai 53%. Media pentru Europa Centrala și de Est este de 67%, în creștere cu patru procente fața de anul 2000 când a fost 63%.
Țarile central și est-europene în care pirateria a crescut în 2001 au fost Croația și Slovacia. În studiu au fost introduse pentru prima data Estonia, Letonia și Lituania, toate cu rata a pirateriei scazuta (între 53% și 59%).
Pierderile totale pe care producatorii le-au înregistrat în 2001 din cauza pirateriei existente în Europa Centrala și de Est au fost de 434,6 milioane de dolari.
Cea mai coborâta rata a pirateriei la nivel mondial s-a înregistrat în Marea Britanie și în Statele Unite, fiecare putându-se lauda ca numai 25% din softurile instalate pe calculatoare sunt ilegale.
Cele doua state sunt urmate îndeaproape de Australia și Finalanda, fiecare cu o rata a pirateriei de 27%.
Tot la nivel mondial, țarile cu cea mai înalta rata a pirateriei ramân cele din Asia, respectiv Vietnam (94%), China (92%) și Indonezia (88%).
Scaderea pirateriei în România s-a datorat în mare masura campaniilor de informare organizate de BSA și de membrii sai dar și eforturilor autoritaților pentru depistarea celor care utilizeaza, copiaza sau distribuie programe informatice fara licența.
În acest an au fost controlate deja de catre poliție aproximativ 300 de firme, a declarat Ema Cațichi, avocat BSA în România. Dintre acestea, pentru 250 s-au întocmit dosare penale.
Celelalte 50 fie au fost în legalitate fie au cauzat prejudicii prea mici pentru a li se întocmi plânderi sau dosare.
„De obicei, pentru un prejudiciu constatat de 150-200 de dolari nu se întocmește dosar”, explica Nicolae Burchel.
Daca în 1997-1998 prejudiciile constate de catre polițiști la efectuarea controlului erau foarte mici, uneori chiar de 30-50 de dolari, în prezent ele pot trece de un miliard.
„Cel mai mare prejudiciu constatat la un control în România a fost de 3 miliarde lei la o firma cu 44 de calculatoare”, a precizat Ema Cațichi.
Reprezentanții BSA au încheiat la sfârșitul lunii aprilie campania numita Armistițiul BSA prin care companiile erau invitate sa sune la o linie telefonica disponibila non-stop daca doreau sa încheie o înțelegere cu organizația în scopul ieșirii din starea de ilegalitate în privința utilizarii de software.
Rezultatele campaniei nu au fost înca anunțate de catre avocații BSA dar, din datele estimative, aproximativ 25% din firmele românești (aproximativ 2.000) au apelat la varianta armistițiului.
Rata pirateriei este calculata în principal ca raport între softurile ilegal instalate și totalul programelor de calculator instalate într-o țara.
Pentru analiza sunt utilizați însa și o serie de alți factori, precum cotele de piața ale producatorilor de soft, cererea probabila pentru programele pe care aceștia le vând și vânzarile efective.
Cotele de piața sunt preluate în special din studiile de piața ale unor instituții precum International Data Corporation (IDC).