România – Oracle pândește investițiile din sectorul public

08 07. 2002, 08:00
Sectorul public ofera de departe cele mai interesante oportunitați pentru activitatea corporației Oracle în România. Aceasta a fost una dintre concluziile reieșite din interviul acordat Ziarului Financiar de John McLevy, vicepreședinte Oracle pe soluții

Sectorul public ofera de departe cele mai interesante oportunitați pentru activitatea corporației Oracle în România. Aceasta a fost una dintre concluziile reieșite din interviul acordat Ziarului Financiar de John McLevy, vicepreședinte Oracle pe soluții tehnologice în regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

„În România, Oracle este foarte interesata de sectorul public pentru ca aici se vor face investiții masive în urmatorii ani, în special în infrastructura. Situația politica generala și starea economiei în ansamblu face ca și sectorul financiar-bancar și al asigurarilor sa fie atractive pentru Oracle. Bancile și alte instituții din acest sector trec acum printr-o perioada de schimbari majore. Schimbarile în structura aduc dupa ele și modificari ample în strategia referitoare la informatizarea respectivelor societați”, apreciaza John McLevy.

Un alt sector cu potențial foarte bun în ceea ce privește afacerile Oracle în România este cel al telecomunicațiilor, firesc daca luam în considerare apropiata liberalizare acestei piețe.

Oracle are o vasta experiența în dezvoltarea de proiecte pentru sectorul public din diverse țari.

În Europa, aproximativ 25-30% din veniturile companiei sunt obținute anual din contracte cu autoritațile centrale, locale sau cu alte instituții de stat.

În țarile din nordul Europei procentul este chiar mai mare, de 30%.

„Și în Statele Unite veniturile Oracle din proiectele dezvoltate pentru instituții care activeaza în sectorul public sunt mari dar ponderea lor în cele totale este mai redusa decât în cazul Europei”, a precizat McLevy.

Centralizarea e cheia

Deși volumul afacerilor este mult mai redus în Europa de Est decât în Occident, Oracle a obținut unele dintre cele mai bune performanțe chiar în fostele țari socialiste.

„Sunt multe oportunitați în regiune pentru ca aici infrastructura este înca în dezvoltare, aici este nevoie de soluții tehnologice și tot aici bancile sunt într-un proces de ‘re-creare'”, a explicat oficialul.

Important pentru aceste piețe în formare, deci și pentru România, este sa nu repete greșelile pe care le-a facut Occidentul în anii ’90 și sa învețe din experiența altor țari, pentru a nu mai întâmpina aceleași dificultați, a adaugat McLevy.

„Știu ca dupa caderea regimului comunist, toata lumea a renegat ideea de centralizare în România. Trebuie însa sa va spun ca un sistem informatic eficient și ieftin din punct de vedere al costurilor este cel centralizat, cel bazat pe sisteme cluster. Cuvintele cheie în IT sunt astazi centralizarea și consolidarea”, a precizat John McLevy.

Un sistem cluster este format dintr-un grup de calculatoare care se comporta ca un singur sistem și care stocheaza într-un singur loc toate bazele de date și alte informații esențiale pentru funcționarea unei rețele informatice.

„Caderea” unuia sau mai multor calculatoare din acest „chiorchine” nu afecteaza buna funcționare a rețelei. Sistemul a început sa fie tot mai promovat de marile firme care activeaza în sectorul tehnologiei informației, mai ales pentru avantajul ca poate fi operat la costuri minime în condiții de fiabilitate și siguranța maxima.

Recesiunea trece, pietrele ramân

„Recesiunea trebuie privita prin perspectiva a doua consecințe pe care le genereaza. Pe de o parte, cred ca i-a facut pe mulți sa devina niște investitori ‘isteți’, sa gândeasca fiecare pas pe care îl fac în aceasta direcție. Pe de alta parte, este foarte posibil ca un numar mare de companii mici sa dispara de pe piața IT pâna la revenirea economiei. Giganți precum IBM, Microsoft sau Oracle au o situație financiara foarte stabila și pot sa înfrunte recesiunea înca unu-doi ani fara sa fie prea rau afectați”, a mai spus John McLevy.

Ideea a fost subliniata recent și de Larry Ellison, președintele și directorul executiv al Oracle.

Dar chiar daca în acest an nu se întrevede o revigorare a sectorului IT la nivel global, dupa cum apreciaza unii specialiști, „companiile din sectorul IT nu investesc mai puțin în activitatea de cercetare și dezvoltare. Dar pentru fiecare cheltuiala pe care o fac, ele încearca acum sa obțina un rezultat cât mai palpabil”, apreciaza McLevy.