Echipa de Cupa Davis a României nu a fost desemnata cap de serie, în vederea tragerii la sorți a întîlnirilor din barajul pentru calificarea în Grupa Mondiala a competiției.
România va întîlni, în perioada 20-22 septembrie, una dintre cele opt reprezentative naționale care au primit statutul de cap de serie, respectiv Australia, Brazilia, Belgia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovacia și Elveția. În urma tragerii la sorți, care va avea loc miercuri, de la ora 13.00, la Londra, fiecare dintre cele opt echipe favorite va întîlni una dintre urmatoarele formații: Maroc, Finlanda, Zimbabwe, România, Canada, Thailanda, India și Venezuela.
Decizia de desemnare a capilor de serie a fost luata, ținîndu-se cont de mai multe criterii, de catre Comitetul Cupei Davis, format din urmatorii membrii: Juan Margets (Spania), Neale Fraser (Australia), Jean-Paul Loth (Franța), Harry Marmion (SUA) și Nelson Nastas (Brazilia). Printre criteriile luate în considerare în realizarea acestei proceduri se numara: poziția ocupata în clasamentul general al Cupei Davis, rezultatele obținute în ultima perioada în Cupa Davis și locurile ocupate în clasamentul ATP de tenismenii componeți ai echipelor reprezentative atît în ierarhia de simplu cît și în cea de dublu. România se afla pe locul 22 în clasamentul general al Cupei Davis.
Echipele cîștigatoare în meciurile de baraj vor juca în anul 2003 în Grupa Mondiala a Cupei Davis, în timp ce învinsele vor evolua în grupele întîi valorice.
În ediția din anul 2002 a Cupei Davis au fost înscrise 142 de națiuni, dintre care numai 16 au jucat în Grupa Mondiala. Cele opt echipe învinse în primul tur al Grupei Mondiale și alte opt reprezentative cîștigatoare ale ale grupelor întîi valorice din fiecare zona (Euro-Africa, America și Asia-Oceania) se întîlnesc în barajul pentru menținerea/promovarea în Grupa Mondiala a Cupei Davis.
Echipa României a cîștigat, cu scorul general de 5-0, întîlnirea cu reprezentativa Austriei, desfașurata, la sfîrșitul saptamînii trecute, în Sala Sporturilor din Constanța, în cadrul turului al doilea al Grupei I a Zonei Euro-Africane. În urma acestui rezultat, România a obținut, pentru al șaptelea an consecutiv, calificarea în barajul pentru promovarea în Grupa Mondiala.
Începînd din 1996, România a jucat în fiecare an în barajul pentru promovarea în Grupa Mondiala, pierzînd de patru ori (cu Rusia, Brazilia, Germania și Cehia) și cîștigînd doua întîlniri (cu Belgia, în 1996 și cu Zimbabwe, în 2000). România a jucat, în anul 2001, în Grupa Mondiala, dar a fost învinsa, la Braunschweig, în primul tur, cu scorul de 3-2, de reprezentativa Germaniei. Echipa României a pierdut apoi, în septembrie 2001, și meciul de baraj pentru menținerea în Grupa Mondiala, fiind învinsa, în deplasare, cu scorul de 3-2, de Cehia, ceea ce a dus la retrogradarea formației române în Grupa I a Zonei Euro-Africane.
Sursa: www.mediafax.ro