Romania – cea mai ridicata rata de creștere a PIB

24 04. 2002, 19:16
Romania, Bulgaria și statele baltice vor înregistra, în anii 2002 și 2003, cele mai importante rate de creștere economica dintre statele candidate la UE, potrivit previziunilor economice pentru perioada 2001-2003 ale Comisiei Europene. În ceea ce privește inflația,

Romania, Bulgaria și statele baltice vor înregistra, în anii 2002 și 2003, cele mai importante rate de creștere economica dintre statele candidate la UE, potrivit previziunilor economice pentru perioada 2001-2003 ale Comisiei Europene.

În ceea ce privește inflația, declinul semnificativ înregistrat în 2001 în Romania, de 11%, ar trebui sa continue în acest an și în cel urmator.

Deși a prognozat o încetinire a creșterii economice la 2,9%, în anul 2002, pentru cele 10 state foste comuniste care candideaza la integrarea în UE, Comisia Europeana a estimat o accelerare a redresarii în anul 2003, la aproximativ 4%.

Creșterea cererii interne ar trebui sa se accelereze în perioada analizata, contribuind la expansiunea economica a statelor candidate.

De asemenea, investițiile vor fi reluate pe fondul ameliorarii perspectivelor economice și a accentuarii cererii pe plan extern. Consumul privat va fi susținut, conform Comisiei Europene, de progresia relativ ridicata a salariilor reale.

Data fiind necesitatea de a ține sub control finanțele publice, nu se așteapta o contribuție majora a consumului public la creșterea economica.

Rata medie a inflației din cele zece state foste comuniste va atinge 8,1% în 2002, respectiv 6,7% în 2003, fața de 10,6% în 2001, mai ales datorita evoluției pozitive înregistrate în Romania. Ca urmare a înrautațirii climatului economic internațional, creșterea economica s-a încetinit în statele candidate la sfarșitul anului 2001.

Cu toate acestea, datorita puternicei cereri interne, majoritatea statelor candidate au dat dovada de rezistența, astfel încat importanța încetinirii economice a ramas limitata, în conformitate cu prognoza Comisiei Europene din toamna anului 2001.

Rata medie anuala de creștere s-a situat la 3,1% pentru cele zece state foste comuniste, respectiv la -0,1% pentru toate cele 13 țari candidate.

Diferența dintre cele doua rate de creștere a fost atribuita Turciei, care a înregistrat un declin al Produsului Intern Brut real de 7,4%.

Evoluțiile economice puțin favorabile din cel de-al doilea semestru al anului trecut au un impact considerabil asupra ratei medii de creștere din 2002, în ciuda unei accelerari a redresarii economice.

Revenirea la condiții economice interne și externe normale ar trebui sa permita atingerea unei creșteri medii de patru procente în 2003.

Scaderea prețurilor la materiile prime pe plan internațional a contribuit la o reducere a inflației în 2001. Continuarea acestei tendințe în perioada 2002-2003 este, în mare parte, rezultatul eforturilor de diminuare a inflației în Romania și Turcia.

Restructurarea companiilor și marirea productivitații au condus la pierderi importante de locuri de munca și la o creștere a ratei șomajului în 2001.

Pe parcursul perioadei analizate, ritmul crearii de noi locuri de munca se va accelera, ceea ce ar urma sa conduca la o ameliorare ușoara a situației pe piața muncii în 2003.

În ciuda scaderii cererii pentru exporturi și a puternicei cereri interne, deficitele externe s-au diminuat ușor în 2001, ca urmare a evoluției favorabile a condițiilor comerciale.

Accelerarea cererii la export din 2002-2003 ar trebui sa împiedice o deteriorare semnificativa a balanțelor externe, chiar în condițiile cererii interne dinamice.

Creșterea economica la nivel global s-a înjumatațit în 2001, în urma ascensiunii prețurilor petroliere și a scaderii investițiilor, al caror efect a fost accentuat de incertitudinile ulterioare atentatelor din SUA.

Finalul anului a fost mai bun decat se anticipase inițial, datorita revenirii rapide la creștere economica în SUA, în trimestrul patru.

Cu excepția Maltei, Poloniei și Turciei, cererea interna a sprijinit creșterea economica. În particular, consumul privat și investițiile s-au aflat în expansiune în majoritatea statelor analizate.

Cele mai importante rate de creștere economica au fost consemnate, în 2001, de statele baltice, inclusiv datorita evoluțiilor economice favorabile din Rusia.

De asemenea, PIB al Romaniei a crescut, în termeni reali, cu peste 5%, pe baza consumului privat și a investițiilor semnificative.

În schimb, creșterea economica a Poloniei a fost de numai 1,1%, din cauza temperarii creșterii cererii pe plan intern.

Mihaela Andrieș ZIARUL FINAICAR