Romania, atat de departe de Europa!

05 10. 2005, 16:48
Ca sa ma recompensez dupa un an de munca, m-am hotarat sa plec in vacanta intr-o excursie in strainatate. Pentru ca nu aveam prea multi bani si voiam sa evit bataile de cap de la trecerea frontierei, solutia cea mai simpla era sa aleg unul din pachetele propuse de agentiile de


Ca sa ma recompensez dupa un an de munca, m-am hotarat sa plec in vacanta intr-o excursie in strainatate. Pentru ca nu aveam prea multi bani si voiam sa evit bataile de cap de la trecerea frontierei, solutia cea mai simpla era sa aleg unul din pachetele propuse de agentiile de turism.

Asa ca am trecut la o documentare si o sondare rapida a pietei si am gasit solutia castigatoare. Am platit frumusel excursia, am primit contractul, l-am citit si am vazut in josul lui o nota care m-a facut sa zambesc: „Pasapoartele turistilor se retin de autoritatile grecesti la intrarea in Grecia si se inapoiaza la intoarcere. Persoanele care raman in Grecia (peste data de intoarcere a grupului) vor fi inregistrate de politia greaca si li se va interzice accesul in spatiul Schengen. ”

„Nu se poate, asta e ramas din vremea in care noi nu puteam circula liber in spatiul Schengen. Cum adica sa ni se retina pasapoartele la granita greceasca? Sigur e o greseala.”, mi-am zis.

Luata insa cu altele si presata de timp, am uitat sa intreb la agentie ce e cu respectivul punct, gandind, repet, ca e vorba de o greseala. Mai ales ca vazusem aceeasi prevedere si in oferta altor agentii pe unde mai fusesem…

Si a venit ziua cea mare, ziua marii plecari spre sud. Ghidul parea simpatic, s-a apucat sa ne spuna cate-n luna si-n stele inca din Bucuresti, totul parea sa fie de bun augur, ma gandeam ca temerile mele erau prostesti.

Numai ca, in apropiere de Giurgiu, ne zice pe un ton foarte normal ca ar fi bine sa dam cate 2 euro de caciula pentru vamesii bulgari; cate 2 euro pt. fiecare vama, deci in total 4. Nu e obligatoriu, dar ar fi mai bine sa… Altfel ne vor tine in vama de o sa ne plictisim, ne vor cotrobai in bagaje, vor face ei astfel incat sa ne gaseasca ceva bube.

„Bine, dar acum iesim din tara, ce ne pot gasi in bagaje? La intoarcere e cu totul altceva, hai sa zici ca vrem sa ne aducem cate ceva din afara, dar la iesire?! Nu pricep, ce pot sa ne faca?” am indraznit eu un protest timid.

„Nu e obligatoriu, v-am zis, dar e mai bine asa, altfel ne tin mult in vama. Numai pentru bulgari. Grecii, daca incerci sa le dai ceva, pun politia pe tine; iar romanii, de ceva vreme, au inceput sa se teama de politistii sub acoperire, nu prea mai iau. Inainte luau si ei…”

Resemnata, am scos cei 4 euro, pentru ca vedeam deja vreo 45 de perechi de ochi intoarse acuzator catre mine – adica vreau eu sa stric totul, sa fiu Gica contra?

Ghidul ne intreaba apoi daca mai avem ceva nedumeriri. Si aici jumatatea mea isi aduce aminte de retinutul pasapoartelor de catre vamesii greci si cere lamuriri.

„Ati semnat deja contractul, era punct in contract”, se ariceste ghidul. O baba din spate (hm, cica pensionarii nu au bani!) sare si ea: „Nu va convine, plecati cu masina personala, terminati cu protestele!”

„Stati putin, eu cer o lamurire doar. Este legal? A semnat Romania vreun acord cu Grecia in care sa se stipuleze ca turistilor romani li se retin pasapoartele la vama? Care este ratiunea acestei masuri? Pe mine asta ma intereseaza.”

Ghidul se hotaraste sa ne raspunda, vazand ca doi nebuni din grup incep sa se agite. Si ceea ce am auzit a fost absolut socant… iar Ministerul de Externe ar fi bine sa cerceteze putin la acest aspect.

„Nu, nu este legal deloc, dar asa se practica. Pentru ca multi romani plecau in excursie prin agentii de turism dar nu se mai intorceau in tara, autocarele veneau goale, ei ramaneau la munca. Si relatiile intre agentii si vamesi au inceput sa se tensioneze. Si atunci sefii agentiilor de turism si autoritatile grecesti au hotarat sa se retina pasapoartele romanilor in vama, ca sa se asigure ca toti turistii din grup se intorc.”

„Bine, dar asta inseamna ca tu, ca turist, nu mai ai cu ce sa te legitimezi in Grecia. Daca-ti cere politia un act de identitate, tu ce faci? Ce le arati? Ca nu mai ai nimic la tine”.

„Pai aveti asigurarea medicala, asta tine loc de act de identitate, ca sunt trecute toate datele acolo”

„Nu prea sunt trecute si nu nu e nici fotografia acolo, eu pot sa-i arat asigurarea oricui, ala nu e act de indentitate”, am continuat noi, revoltatii.

„Va spun eu ca tine, credeti-ma”, a incercat ghidul sa incheie discutia.

„Dar este legal? Nu va dati seama ca asta e restrictionarea dreptului la libera circulatie? Asa suntem obligati sa iesim prin acelasi punct de frontiera. Va intreb iar, e legal? E ceva oficial intre autoritatile noastre?”

„Nu, nu este legal, este o conventie intre agentii si vamesi pentru…”

„Pentru a se proteja agentiile de turism. Dar asta nu inseamna ca turistului sa-i fie incalcate drepturile, nu inseamna ca toti turistii sunt potentiali infractori, ca toti vor sa ramana ilegal in Grecia. E o aberatie, eu ma consider lezat”

„Aveti dreptate, dar nu avem ce face, asta e. Si oricum ati semnat contractul in tara, daca nu va convenea trebuia sa renuntati la a mai merge in excursie”, a incheiat ghidul discutia. Sigur, asa ne gandisem si noi in tara, sa renuntam la excursie, sa mergem la alta agentie, numai ca… cele care aveau respectiva excursie cuprinsa in programele lor aveau aceeasi prevedere in privinta pasapoartelor; si atunci de unde sa alegi?

Pentru ca, stiti si voi, stimati useri, in general exista una-doua agentii tur-operatoare care organizeaza excursii in diverse tari si care vand apoi altor agentii respectivele programe. Astfel ca tu crezi ca pleci cu agentia la care ti-ai facut rezervarea, dar de fapt te trezesti ca pleci cu alta. Asa ca, revin: de unde sa alegi? Daca tu vrei sa faci un anume circuit nu ai ce face, trebuie sa le accepti conditiile; concurenta in materie de turism este ceva absolut relativ.

Inca o data invinsi si cu oprobriul intregului autocar atras asupra noastra, am lasat pasapoartele la Kulata, in vama… si le-am recuperat dupa 10 zile.

Ironia soartei face ca un tanar din grup sa fi suferit un accident minor la genunchi, care ar fi necesitat una-doua zile de spitalizare. Baiatul avea asigurarea si ar fi ramas in spital, caci era vizibil chinuit de durere, dar asta ar fi insemnat sa se intoarca in tara cu altceva, cel mai probabil prin alt punct de frontiera. Dar cum sa iesi din Grecia, daca nu ai pasaport?! Asa ca cel in cauza s-a multumit cu un tratament sumar in ambulator si cu o duzina de algocalmine, urmand sa-si rezolve problemele in Romania. Uite unde a dus masura stabilita de agentiile de turism…

In rest, ce sa va spun: excursia a fost minunata, lipsita de alte incidente, ghidul a fost foarte documentat… iar la intoarcere am scos cei 4 euro pentru bulgari fara sa mai comentam, ca bagajele noastre oricum erau mai umflate ca la venire.

Romania, cat de lung e drumul tau catre Europa! Si cata vreme va mai trece pana cand vom avea si noi coloana vertebrala in fata celor din Uniune, indiferent ca acest „noi” insemana autoritati, agentii de turism sau simpli cetateni.

Francisca Rus

P.S. Nu dau numele agentiei organizatoare pentru ca, in afara de neplacerea cu pasapoartele (aia cu spaga la bulgari nici n-o mai socotesc, ca vamesii lor sunt cunoscuti ca niste cai breji), nu am avut nimic sa le reprosez. Insa daca cineva de la Ministerul de Externe se va arata interesat de subiect, ii stau la dispozitie.