Romania a cerut CE o derogare de trei ani la asomarea animalelor

07 01. 2008, 15:27

Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea animalelor din gospodarii fara asomare, inainte de Craciun si Paste, pe o perioada de trei ani, in schimbul careia autoritatile de la Bucuresti vor elabora un program de educare a populatiei in legatura cu normele din domeniu.

"Comisia Europeana a fost de acord ca animalele sa poata fi sacrificate traditional, doar pe o perioada de trei ani. In acest sens am cerut ca, macar 4-7 zile inainte de Craciun si Pasti, taranii sa fie lasati sa isi sacrifice animalele (fara a utiliza procedeul de asomare, care prevede anestezierea animalelor inainte de sacrificarea acestora – n.r.), a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Colegiului Medicilior Veterinari, Liviu Harbuz.

Reprezentantii Romaniei au purtat discutii in cursul lunii decembrie cu oficialii Comisiei Europeane pentru obtinerea unei derogari la sacrificarea animalelor inainte de sarbatorile de Craciun si Paste. CE a acceptat sa discute pe tema derogarii dupa ce Romania va elabora un program de educare a populatiei in legatura cu normele europene legate de bunastarea animalului.

Dupa prezentarea programului la Bruxelles, Guvernul va emite o hotarare care sa legifereze derogarea de la sacrificarea animalelor inainte de sarbatori, pe care reprezentantii Comisiei Europene s-au angajat sa nu o atace in instanta, potrivit lui Harbuz.

Hotararea ar urma sa intre in vigoare inaintea sarbatorilor de Paste, a adaugat el

"Romania este un caz unic in Europa. La noi sunt 1,8 milioane de proprietari cu 4,5 milioane de porci, in vreme ce in Olanda sunt 600.000 de ferme care cresc zece milioane de porci. Fermierii care au doar 50 de euro pensie nu isi vor permite sa cumpere un asomator care costa 200 de euro", a spus Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Presedintele ANSVSA a precizat ca asomarea nu este responsabilitatea medicilor veterinar, ci a proprietarilor animalelor sacrificate, dar consiliile locale ar putea gasi variante, pe modelul macelarilor autorizati, ca anumite persoane sa se ocupe de aceasta activitate.

Pe de alta parte, potrivit lui Harbuz, reprezentantii CE au fost de dispusi sa negocieze numai dupa ce reprezentantii Romaniei au spus ca vor face demersuri pentru modificare directivei europene in domeniu, pentru care sunt necesare un milion de semnaturi.

"Le-am spus ca noi vom veni cu doua milioane de semnaturi, prentru ca este vorba de patru milioane de cetateni europeni implicati. Dupa ce le-am spus acest lucru, au fost deschisi la negocieri", a afirmat Harbuz.

Desi obligatorie inca de la inceputul acest an, asomarea reprezinta o problema in perioada sarbatorilor, cand sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele in gospodarii.

ANSVSA a anuntat ca in perioada Craciunului metoda de asomare convenita este impuscarea cu pistolul cu glont captiv. Asomarea nu este gratuita pentru tarani, acestia platind pana la trei euro pentru fiecare porc, tariful reprezentand prestarea de servicii din partea veterinarului.