Româncele moștenitoare ale unor averi colosale

20 11. 2014, 13:00

Businessul românesc de familie trece la a doua generație, iar numărul tinerelor care se pregătesc alături de părinți pentru preluarea conducerii este în creștere.

Cele mai mari companii din România vor fi moștenite de generația următoare, alcătuită din tinere cu putere de muncă, ambiție și pregătire temeinică în domeniu.

Aleea Alexandru, numărul 7. Vila cochetă situată în cea mai luxoasă zonă a Capitalei este locul unde clienții ajung pentru întâlniri și negocieri cu Ioana Șucu, fiica, sau cu Camelia Șucu, mama. În aleea Alexandru nr. 7 își au sediul Iconic Health, Iconic Food, Ioana Șucu Events, dar și un mic showroom Class Living. Spre deosebire de sora ei cea mare, Cristina, care și-a deschis propria afacere alături de soțul ei în complexul comercial Băneasa într-un domeniu complet nou (un loc de joacă pentru copii), Ioana Șucu, 27 de ani, îi stă aproape mamei în fiecare zi.

„Muncesc alături de mama mea în anumite proiecte, iar separat mă ocup de partea de evenimente, care a rămas sufletul meu, și cred că fac foarte bine ceea ce fac. Mă implic foarte mult în bucățica mea. Dacă trebuie să dau cu mătura, o fac cu drag”, spune Ioana Șucu, care mărturisește că, în ultima vreme, ca urmare a dificultăților din piață, s-a gândit și la varianta de a se angaja.

„Mă gândeam cum ar fi să-mi intre salariul în fiecare lună pe 15 și pe 30, să am program de la nouă la șase și să nu mai existe certuri nicăieri, dar nu mă văd făcând asta. Aici nu am un șef, sunt administratorul unor societăți, dar eu centrez și eu dau cu capul, deci dacă greșesc e vina mea”, povestește tânăra.

Afacerile de care se ocupă îi consumă însă toată energia, ceea ce într-o multinațională nu s-ar întâmpla. Admite că părinții săi, Camelia și Dan Șucu, i-au dat cele mai multe lecții de business și tot ei sunt cei care o ceartă când greșește.

„Never give up” este crezul învățat de la Camelia Șucu, tradus prin perserverență și răbdare în fiecare business construit. De la tatăl ei, fondatorul Mobexpert, a preluat corectitudinea și respectul față de angajați, furnizori și termene de plată. Ioana Șucu rostește mereu cuvântul „tânără” și nu se ferește să vorbească despre greșelile pe care le-a făcut și din care a învățat.

Isabelle Iacob, fiica antreprenorului Ovidiu Buluc, fondatorul grupului farmaceutic Farmexim, cu afaceri de peste 400 de milioane de euro în distribuția și retailul de medicamente, a ajuns în business încă din timpul facultății, când era studentă la ASE. Lanțul de farmacii Help Net, deținut de Buluc, a fost de fapt un proiect din studenție al fiicei sale.

Alina Barcaru, 40 de ani, sora Isabellei Iacob, este în prezent director executiv de IT și logistică și are în coordonare toate procesele IT și logistice de aprovizionare internă, dar și managementul depozitelor de marfă ale Farmexim. „Pe lângă faptul că era normal să încep să lucrez în compania familiei, a fost o șansă pentru un tânăr absolvent fără experiență ca mine de a învăța lucruri noi într-o companie în ascensiune. În timp, lucrurile au evoluat și implicarea este dublă atunci când între tine și companie există mai mult decât un contract de muncă. Satisfacția lucrurilor bine făcute este mai mare atunci când știi că vei beneficia direct de efectele pe termen lung”, spune Alina Barcaru.

Citește mai multe detalii despre Moștenitoarele. Sunt tinere, inteligente și vor prelua afaceri de două miliarde de dolari, pe Business Magazin

Citiți articolul integral în ediția tipărită a revistei Business Magazin, începând de luni, 17.11.2014.