Roman Polanski își rememorează copilăria din timpul Holocaustului într-un nou documentar
Roman Polanski își rememorează copilăria din timpul Holocaustului într-un nou documentar, prezentat de curând în deschiderea Festivalului de Film de la Cracovia. Pelicula îi urmărește pe regizor și pe prietenul său fotograful Ryszard Horowitz, supraviețuitor al Holocaustului, pe care l-a cunoscut în timpul războiului, într-un ghetou evreiesc din Cracovia.
Filmul se numește „Polanski, Horowitz. Hometown” și este o mărturie emoționantă despre „memorie, confruntare cu trecutul, efemeritate, traumă și destin”, spune Mateusz Kudla, cel care a regizat și produs pelicula alături de Anna Kokoszka-Romer.
„Prin aceste două personaje care au avut noroc, care au supraviețuit, am vrut să arătăm și tragedia tuturor celor care au trăit în ghetoul din Cracovia și nu au mai ieșit de acolo niciodată”, explică el.
Regizorul filmului „Pianistul” își amintește că a văzut un ofițer nazist împușcând o femeie în vârstă în spate și sângele țâșnind ca apa dintr-o fântână. „Eram îngrozit, am fugit spre ușa din spatele meu (…) și m-am ascuns în spatele unor scări”, spune cineastul, care avea doar șase ani când a izbucnit Al Doilea Război Mondial. “A fost prima mea întâlnire cu oroarea”.
Filmul prezintă și întâlnirea dintre Roman Polanski și nepotul Stefaniei şi al lui Jan Buchala, cuplul de ţărani polonezi care l-au ascuns aproape doi ani în satul Wysoka, în sudul ţării. Polanski a fost scos clandestin din ghetou de tatăl său și a locuit la mai multe familii înainte de a se întâlni cu Buchala. Aceasta a primit postum, în octombrie 2020, medalia “Drept între popoare”, o recunoaștere a statului Israel a celor care au ajutat la salvarea evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Documentarul nu menționează acuzațiile de viol împotriva lui Roman Polanski, persona non grata la Hollywood. „Nu acesta era scopul filmului și nici intenția noastră nu era să apărăm sau să acuzăm pe nimeni. Acest film este dedicat unui capitol complet diferit din viața lui Roman Polanski ”, a declarat Anna Kokoszka-Romer.
Mateusz Kudla, la rândul său, cere spectatorilor să ia în considerare posibilitatea că „poate, în acest caz, Polanski a făcut ceea ce trebuie, mărturisind (despre Holocaust) pentru a împiedica istoria să se repete”.
CITEȘTE ȘI: Roman Polanski, la primul film de la excluderea din Academia americană, din 2018
Roman Polanski nu scapă de problemele cu legea! Regizorul încă riscă extrădarea în SUA
Un documentar despre Holocaust, nominalizat la Oscar, va fi primul film lansat ca NFT
Un Oscar primit de un producător al filmului „Lista lui Schindler”, donat Muzeului Holocaustului
Foto: Profimedia Images