Roman istoric
MAURICE DRUON: REGII BLESTEMATI IV. LEGEA BARBATILOR
Traducere din franceza de Sergiu Dan
Editie revizuita de Ileana Busuioc
Pret: 240.000 lei
Domnia lui Ludovic al X-lea a reprezentat o perioada fara impliniri pentru regatul Frantei, ba chiar dimpotriva. Nehotarit, fara autoritate, influentat in mare parte de Carol de Valois, Artagosul a reusit, in cele numai optsprezece luni cit a stat pe tron, sa zadarniceasca tot ceea ce consolidase sau incepuse sa impuna tatal sau. Dupa moartea lui, Filip al VI-lea, cel de-al doilea fiu al lui Filip cel Frumos, desi mult mai intelept decit fratele sau, are de infruntat o serie de provocari, incepind cu eforturile de a prelua regenta, care ii poate aduce coroana in cazul in care Clémence da nastere unei fete. In acest scop, el impune faimoasa „lege” a succesiunii exclusiv masculine. Reuseste tot ce-si propune, cu multa dibacie: determina prin forta, zavorind membrii conclavului in minastirea de la Lyon, alegerea cardinalului francez Dueze ca papa; inabuse, intr-o campanie de zece zile, revolta nobilimii din Artois, aruncindu-l in temnita pe reprezentantul lor si reabiliteaza cit de cit vistieria regatului. Apoi, prin aliante bine gindite, isi asigura recunoasterea ca regent pina cind nou-nascutul fiu al lui Ludovic al X-lea si al lui Clémence de Ungaria va putea domni. Dar si domnia lui e marcata de blestemul Templierilor: Mahaut isi continua uneltirile, izbutind sa-l otraveasca pe pruncul-rege ca sa ajute ascensiunea la tron a ginerelui ei.
GHEORGHE CRACIUN: PUPA RUSSA
Pret: 290.000 lei
Despre comunism si erotism. Despre copilarie si propaganda. Despre schizofrenie, duplicitate, tandrete si abjectie. Despre baietenie si feminitate. Despre sensul existentei unei femei in Romania postbelica. Despre imposibilitatea de a iubi si a fi normal. Despre ideologie si absurditate. Despre sex si frustrare. Despre trup si frumusete. Despre limba de lemn si mina care scrie. Despre o papusa ruseasca ce ascunde in pintecul ei oroarea. Despre viata si moarte. Extraordinarul roman Pupa russa, al nu mai putin extraordinarului analist Gheorghe Craciun, – deopotriva curajos inovator de formule narative, desface prin succesive, fine vivisectii si dibacii stilistice istoria ivirii pe lume a crisalidei ce va fi curind omida, fluture, crin, inger. Opera scandaloasa precum Apocalipsa. O Apocalipsa la purtator… Mircea Horia Simionescu
SIMONE WEIL: AUTOBIOGRAFIE SPIRITUALA
Traducere din franceza de Anca Manolescu
Pret: 150.000 lei
Simone Weil a primit o educatie agnostica. Studiilor de filozofie la Scoala Normala Superioara le-a urmat o perioada in care a avut atitudinea intelectualului modern, intens responsabil fata de social. Cu numai citiva ani inainte de moarte, sapamina pascala petrecuta la minastirea Solesmes a decis o brusca deschidere spirituala: o deschidere pentru care – date fiind pasiunea ei pentru Adevar si sensibilitatea acuta fata de orice suferinta –, Simone Weil avusese dintotdeauna aptitudine. Textele reunite in acest volum sint texte foarte personale, sint analiza de sine a unui intelectual care traieste deja, cu o exigenta si cu o luciditate putin comune, in orizontul crestin si care isi pune problema aderarii la institutia crestina. E un act care implica, pentru Simone Weil, o adeziune integrala, in primul rind intelectuala. Or, alaturi de exigentele pe care le are fata de ea insasi, Simone Weil discuta de asemenea, in aceste texte, in mod foarte liber si grav, trasaturile Bisericii Catolice la mijlocul secolului XX: imperfecta ei „catolicitate”, autoritarismul dogmatic, necesitatea unui nou tip de prezenta spirituala.
THOMAS MERTON: MISTICI CRESTINI SI MAESTRI ZEN (vol. I si II)
Traducere din engleza de Irina Marin, Maria Manolescu si Petruta Naidut
Pret vol I: 170.000 lei
Pret vol II: 190.000 lei
Calugar trapist american, Thomas Merton a fost unul dintre cei mai generosi si mai lucizi cercetatori ai convergentei religiilor, ai faptului ca drumurile lor duc spre acelasi pol. De altfel, el si-a gindit volumul de eseuri ca pe o intilnire, ca pe un dialog intre aceste cai, facind mai ales referinta la curente mistice crestine si la discipline contemplative extrem-orientale. Thomas Merton vorbeste ca un om al secolului XX, aderent la problematica, la cautarea spirituala comuna a Orientului si Occidentului. Pentru el, intelegerea traditiilor orientale poate arunca o revelatoare lumina asupra semnificatiilor crestinismului. Iar civilizatia lumii actuale trebuie sa fie o civilizatie a intilnirii intre valorile, intre caile spirituale ale tuturor traditiilor spirituale autentice.
IMRE KERTESZ: ALTCINEVA. CRONICA SCHIMBARILOR
Traducere din maghiara de Anamaria Pop
Pret: 130.000 lei
Cartea lui Imre Kertesz e un jurnal aparte, care creste in jurul unor eseuri si notatii despre lumea contemporana. Orase – Viena. München, Leipzig, Berlin, Frankfurt, Budapesta, Szigliget, Tel-Aviv –, strazi, camere de hotel, gari, intilniri , seri de lectura, amintiri, calatorii reprezinta tot atitea evenimente petrecute cu „cineva”, mai exact cu „altcineva”ׂ care iese din claustrarea in care traise pina-n Â’89 si paseste in „lumea cea mare”, intr-o lume in care incearca sa ramina la propria sa identitate. Schimbarile mult asteptate, aparitia unei mintuitoare libertati civile, nu sint inca suficiente pentru ca acel „altcineva” sa nu vada exact ce se intimpla. Autorul isi distileaza gindurile pina la puritatea cristalului si trateaza cu o toleranta uimitoare lumea intoleranta din jur, aceste ginduri ridicindu-i mereu alte intrebari. Iar raspunsurile arata cit se poate de clar ca autorului stie exact ce anume nu s-a schimbat cu adevarat in jurul nostru. „Mai exista inca simboluri valabile? – se-ntreaba autorul. Mitologia moderna a inceput cu o gigantica actiune negativa: Dumnezeu a creat lumea, iar omul a creat Auschwitz-ul.”
MONICA LOVINESCU: JURNAL 1994–1995
Pret: 290.000 lei
Opera de importanta capitala pentru intelegerea societatii si culturii romane a ultimului deceniu de comunism si a celui care a urmat, jurnalul Monicai Lovinescu a ajuns in anul 1994. Vom intilni aici aceleasi notatii concise de o remarcabila patrundere, aceleasi portrete din doua linii de o uimitoare justete, intimplari, fapte ambigue limpezite de privirea de un discernamint moral fara gres a celei mai autorizate voci a exilului romanesc de dupa 1947. Chipuri de vechi prieteni faimosi: Cioran, Eliade, Ionesco, surprinsi in omenescul reactiilor, simpatiilor si idiosincraziilor, al bolilor si suferintelor senectutii, chipuri de noi prieteni, primiti cu entuziasm si incredere, umbra tutelara a mamei, dureros stimulatoare, se perinda prin aceste pagini. Iar pentru cititorul atent, ele alcatuiesc treptat, pe spatele covorului, autoportretul unei fiinte de o desavirsita discretie, de o aleasa distinctie intelectuala si umana, uimitor de puternica si de fragila, autoportret cu atit mai tulburator cu cit autoarea si-a facut – in viata si in scris – o regula din repudierea oricarui narcisism.
DRAGOS PAUL ALIGICA: TRANZITII ECONOMICE. CONVORBIRI CU NICOLAS SPULBER
Cu o introducere de Matei Calinescu
Pret: 140.000 lei
Dupa Thomas Carlyle, economia politica este „the dismal science” (stiinta deprimanta). Dialogul pe care urmeaza sa-l cititi, pare facut sa infirme cu stralucire aceasta sintagma, devenita, s-o recunoastem, prejudecata generala. Nicolas Spulber, una dintre cele mai spectaculoase minti de origine romana, refugiat in SUA inca dinainte de al doilea razboi mondial, a fost (intrucit a decedat in ianuarie 2004), economist specializat in special in sistemele economiei comuniste. Cel care ii provoaca, prin intrebari, pasionantele raspunsuri, este fostul lui colaborator, in prezent universitar la Yowa University. Iata doar doua esantioane de gindire vie, paradoxala, profunda, sunindu-le familiar chiar si iubitorilor exclusivisti de „umanioare” : „Azi cea mai mare amenintare externa la adresa Romaniei si a altor tari din aceeasi categorie este data de adversarii comertului liber din tarile dezvoltate.” „A studia sistemul socialist este ca si cum te-ai uita la o experienta – cineva merge pe sarma si te intrebi: care este logica, cum poate sa mearga pe sarma, din ce motive a ales sa mearga pe sarma?”
ALBERT O. HIRSCHMAN: PASIUNILE SI INTERESELE
Traducere din engleza de Radu Carp si Victor Rizescu
Cuvint inainte de Amartya Sen
Pret: 195.000 lei
Desi publicata pentru prima oara in 1977, cartea lui Albert O. Hirschman a devenit o lucrare clasica in domeniul stiintei politice. Autorul, membru al Institutului de Studii Avansate de la Princeton, reconstituie in ea climatul intelectual al secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea, pentru a pune in lumina schimbarile petrecute in aceasta perioada, cind urmarirea intereselor materiale, economice – multa vreme condamnate ca un pacat de moarte – a capatat rolul de frina a pasiunilor distructive si lipsite de masura ale omului. Reconstituirea este realizata „din interior”, pe baza ideilor exprimate in epoca de catre ginditori precum Montesquieu sau Adam Smith, ceea ce face ca perspectiva lui Hirschman sa ofere o noua interpretare a ascensiunii capitalismului. Astfel, viziunea sa scoate in evidenta mai ales continuitatea cu trecutul, spre deosebire de ipoteza rupturii radicale presupuse de un Karl Marx sau Max Weber. Cuvintul inainte al cartii la editia jubiliara de 20 de ani este semnat de laureatul Premiului Nobel Amartya Sen.
FRANCIS FUKUYAMA: VIITORUL NOSTRU POSTUMAN. CONSECINTELE REVOLUTIEI BIOTEHNOLOGICE
Traducere din engleza de Mara Radulescu
Pret: 280.000 lei
In 1989 Francis Fukuyama lansa o afirmatie, ajunsa intre timp celebra, anume ca, deoarece „alternativele majore la democratia liberala s-au epuizat”, istoria, asa cum o cunoastem, a ajuns la sfarsit. Zece ani mai tirziu, revizuindu-si afirmatia, autorul scria: nu am atins inca sfirsitul istoriei, fiindca nu am ajuns inca la capatul stiintei. Sustinind ca cele mai mari avantaje urmeaza sa ne parvina de la stiintele vietii, Fukuyama se intreaba acum in ce masura capacitatea de a modifica comportamentul uman va afecta democratia liberala. Incercind sa reorienteze dezbaterea contemporana, Fukuyama subliniaza ca, de-a lungul istoriei, modul in care omul percepe natura umana s-a modificat, de la credinta lui Platon si Aristotel ca omul are „scopuri firesti”, pina la idealurile utopicilor si dictatorilor din epoca moderna care au cautat sa recreeze omenirea in scopuri ideologice. Fukuyama pledeaza convingator pentru ideea ca premiul cel mare al revolutiei biotehnologice – interventia asupra liniilor germinale, capacitatea de a manipula ADN-ul tuturor descendentilor unei persoane – va avea consecinte profunde, poate chiar teribile, asupra ordinii noastre politice, chiar daca acest tip de interventie va avea loc din dorinta unor parinti obisnuiti de a avea niste copii „mai buni”.
SOLAS BONCOMPAGNI: LUMEA SIMBOLURILOR
Traducere din italiana de Cornel Nicolau
Pret: 210.000 lei
Cartea reveleaza si reconsidera sensul pierdut al numerelor si al literelor, al figurilor si corpurilor geometrice, infatisindu-ne, cu limpezime si expresivitate, originile lor misterioase si semnificatiile lor ascunse. Studiind in mod cuprinzator si aprofundat, timp de trei decenii, aceasta problema, autorul se intemeiaza pe o vasta cunoastere a tuturor produselor culturale ale lumii antice. Scopul sau marturisit a fost de a realiza o sinteza a gindirii si de a sublinia necesitatea unui limbaj de tip universal, care sa contribuie la progresul civilizatiei umane.
G. FILORAMO, M. MASSENZIO, M. RAVERI, P. SCARPI: MANUAL ISTORIA RELIGIILOR
Traducere din italiana de Mihai Elin
Pret: 390.000 lei
Rezultat al muncii indelungate a patru din specialistii de prestigiu ai istoriei si filozofiei religiilor, volumul de fata contine intreaga panorama a religiilor lumii, de la inceputurile omenirii si pina astazi. Particularitatea lui sta in faptul ca religiile lumii sint tratate simultan dupa mai multe criterii: cronologic, geografic si antropologic, reusindu-se astfel obtinerea unei unitati in diversitatea coplesitor de mare a fenomenelor de natura religioasa. Cititorul este purtat treptat de la religiile antice din zona Mesopotamiei, Egiptului, Iranului si Greciei catre arealul celtic, germanic si roman, pentru ca in final sa ajunga la marile religii ale lumii: zoroastrismul, iudaismul, crestinismul, islamismul, hinduismul si budismul. Pe scurt, tratatul reprezinta un periplu impresionant sub indrumarea docta a unor somitati contemporane in domeniu.
P. F. STRAWSON: LIMITELE RATIUNII. UN ESEU DESPRE «CRITICA RATIUNII PURE» A LUI KANT
Traducere din engleza de Valentin Cioveie
Pret: 350.000 lei
Aproape nimeni nu mai citeste astazi literatura exegetica dedicata operei kantiene. Mai intii, fiindca toata literatura exegetica kantiana e cumplit de plictisitoare. Apoi, fiindca pentru a citi exegeza kantiana, trebuie sa fi citit mai intii Kant; se intelege de la sine ca cei care fac parte din aceasta categorie apartin unei plapinde minoritati. In sfirsit, fiindca nu mai avem timp si nici rabdare pentru Kant si gindurile lui. El cu ale lui, noi cu ale noastre. Si atunci ce rost mai are azi o carte de exegeza kantiana, ba chiar una de factura analitica, cind e bine stiut ca cel mai uscat si mai neinsufletit curent filozofic contemporan este cel analitic? Rostul ei e unul triplu. Mai intii, ca, desi analitica, cartea nu e deloc plicitisitoare, caci ea nu este un comentariu direct al Criticii ratiunii pure, ci o incercare de evaluare subtila a mesajului cartii lui Kant. In al doilea rind, cartea poate fi citita fara ca mai inainte sa-ti fi petrecut ani de zile studiindu-l pe Kant. Strawson stie ca cititorul nu stie, de aceea reuseste – cum poate nimeni nu a mai reusit pina la el – sa-l explice pe Kant initiindu-l totdata pe cititor in lumea gindirii lui Kant. In al treilea rind, si poate cel mai important, cartea lui Strawson, fiind una simpatetica, apreciativa si bine documentata, ajunge sa ne convinga ca la urma urmei nu se poate sa nu-ti gasesti timp pentru a-l citi pe Kant: fiindca a nu-ti pasa de el inseamna, in fond, a nu-ti pasa de tine ca om. Prin Kant fiecare om intelege ce se petrece cu viata lui.
NUCCIO ORDINE: CABALA MAGARULUI
Traducere din italiana de Aurora Martin
Pret: 290.000 lei
Contrar unei prejudecati larg raspindite, magarul detine o pozitie absolut onorabila in cultura europeana. Intreaga literatura din secolul al XVI-lea, de la Machiavelli la Agrippa de Nettesheim, si de la Aretino la Rabelais, a acordat o atentie aparte asinului, perceput, dupa modelul Silenilor lui Erasmus, ca simbol al unei naturi antitetice. Nuccio Ordine, specialist in istoria Renasterii, incearca sa afle motivele seductiei pe care aceasta faptura a exercitat-o asupra lui Giordano Bruno; ele tin de ambivalenta si contradictiile asinitatii, caracterizata atit prin valori negative – lenea, incetineala, aroganta, incapatinarea – , cit si prin valori pozitive – rabdarea, toleranta, perseverenta, umilinta. Potrivit asadar unei filozofii care-si asuma relativitatea, care refuza intepenirea intr-o ierarhie fixa, magarul ajunge simbol al unei fiinte bipolare, menita unei cautari continue, constienta ca nu se poate astepta la descoperirea unui adevar durabil.
MIRCEA VULCANESCU: BUNUL DUMNEZEU COTIDIAN
Editie ingrijita, prefata si note de Marin Diaconu
Pret: 360.000 lei
Putini au fost intelectualii inzestrati cu credinta care, pusi in situatii-limita de existenta, sa nu se fi dezis de ea prin comportamentul lor. Prin greselile, compromisurile si uneori abjectiile pe care le-au savirsit, ei au aratat ca intre teoria despre religie si viata practica in granitele aceleiasi religii nu exista nici o legatura. Tocmai de aceea scrierile lor despre credinta si religie nu pot inspira incredere. Le citesti stiind ca totul e teorie scrisa si nu traita. Nimic din toate acestea nu are valabilitate in cazul lui Mircea Vulcanecu. Scrierile lui despre religie isi trag valabilitatea din chiar felul tragic in care acest om a ales sa-si incheie viata. Si astfel, citindu-le in lumina jertfei lui Vulcanescu din inchisoare, textele lui interbelice iti inspira o incredere fara reticente. Sint pagini uimitoare in care, din loc in loc, traiesti cu convingerea ca ai de-a face cu ginduri premonitorii, vestind ceea ce urma sa se intimple. Si numai asa intelegi ca, in tot ce a scris despre religie sau credinta, Vulcanescu nu facea teorie, ci marturisea ceea ce traia el insusi, se marturisea pe sine. Vulcanescu este un caz unic de intelectual al carui adevar crestin s-a dezvaluit o data cu moartea lui. De aici si importanta textelor lui religioase.
PETRU CRETIA: STUDII FILOZOFICE
Editie si prefata de Petru Vaida
Pret: 170.000 lei
„Intiiul om de cultura al tarii”, cum il numea Noica pe Petru Cretia in 1987, a ramas in constiinta publica ca traducator, eminescolog si poet. Putini il percep insa pe Petru Cretia ca pe un ginditor a carui anvergura nu era cu nimic mai prejos de cea a contemporanilor sai consacrati in filozofie. Cartea de fata se straduieste sa restituie publicului romanesc opera filozofica a lui Petru Cretia, o opera de o densitate si de o substanta ideatica putin cunoscuta. In cultura romana, putini contemporani ar fi putut rivaliza cu el in ce priveste cuprinderea intelectuala, de-a dreptul uluitoare, si in ce priveste puterea de a analiza o tema sau un gind filozofic. Volumul de fata a rezultat din selectia celor mai importante texte pe care Petru Cretia le-a publicat in volumele Epos si logos (1981) si Luminile si umbrele sufletului (1995), la ele adaugindu-se studiul introductiv la Banchetul lui Platon.
EUGENE IONESCO: TEATRU IV
Traducere din franceza de Vlad Russo si Vlad Zografi
Pret: 180.000 lei
Exista in creatia lui Ionesco o perioada de citiva ani, la inceputul anilor Â’50, in care scrie aproape exclusiv piese scurte. Este o perioada de tatonari, de exercitii de stil, de variatiuni pe aceeasi tema – un „laborator de incercare” pentru marile piese de la sfirsitul deceniului si din deceniul urmator. Volumul IV al seriei de teatru complet e dedicat acestor scenete. Intre ele, doua scurte piese inedite, aparute in Franta abia in anul 2002, dupa gasirea manuscrisului lor socotit definitiv pierdut. Cititorii si oamenii de teatru deopotriva se vor intilni in toate aceste piese cu un Ionesco parca mai ludic decit niciodata, un Ionesco pus pe farse si aflat intr-un dialog acut cu intreg teatrul epocii.
MIRCEA ELIADE: 19 TRANDAFIRI
Pret: 190.000 lei
In ultimul lui volum de povestiri, aparut in 1980, arta lui Mircea Eliade atinge o esentializare pe care prozatorul a cautat-o in scrierile sale literare dintotdeauna. Dincolo de intimplari, dincolo chiar de nostalgia evocarii, o tema prezenta in multe din prozele sale fantastice dobindeste acum o pondere covirsitoare: semnificatia actului creator. Personajele nu mai sint oamenii obisnuiti de altadata, incercati de intimplari enigmatice si pline de semnificatii, ci scriitori, artisti sau matematicieni pe cale sa descopere o taina esentiala pentru ei si pentru omenire. Ele par sa nu mai cunoasca nici o alta framintare in afara de patrunderea misterului care se reveleaza prin intermediul destinului ce le-a fost rezervat. Discutiile lor pasionate revin obsedant asupra cite unui amanunt, banal in aparenta – o vorba auzita cindva si apoi ingropata in uitare, sau o intimplare fara nici un ecou in viata imediata –, care revine in miezul cel mai fierbinte al memoriei dovedindu-se inzestrat cu consecinte cosmice.
MIRCEA ELIADE: IN CURTE LA DIONIS
Pret: 270.000 lei
Cu volumul de povestiri In curte la Dionis (1977), Mircea Eliade continua evocarea acelui spatiu magic care era pentru el lumea Romaniei si mai ales a Bucurestilor dintre cele doua razboaie. O lume ce pare sa-si fi pierdut reperele temporale, plina de semnele acelui illud tempus despre care vorbesc toate studiile sale de istorie a religiilor; o lume devenita pentru scriitorul exilat un substitut al timpului mitic. Asa se face ca, pe masura trecerii anilor de exil, personajele si locurile se vad din ce in ce mai mult ca prin ceata. Ele apar reduse la esente, la o epura a ceea ce a fost, capabila sa transmita mesaje stranii si pline de inteles catre noi, cei ce-am uitat esentele. Si poate tocmai de aceea, totul ii apare acum autorului scaldat intr-o negraita nostalgie – o nostalgie care se face purtatoarea unei nedefinite aspiratii trezite in sufletul cititorului de tilcul intimplarilor povestite.
EMIL CIORAN: CONVORBIRI CU CIORAN
Pret: 270.000 lei
Multi oameni de cultura si ziaristi si-au dorit sa-i poata lua interviuri lui Cioran. Putini sint insa cei care au si izbutit. Cu atit mai interesanta este, asadar, o carte ce reuneste interviuri acordate de-a lungul timpului de acest scriitor greu abordabil. Valoarea de document a editiei I (1993) e sporita, in prezenta editie adaugita, de patru interviuri care vad pentru prima oara lumina tiparului in limba romana: Misterul, aventura si nebunia vietii, Sint un marginal metafizic, „Gaia scienza” lui Cioran, A face lucruri la care aderi fara sa crezi in ele – tot atitea radiografii ale spiritului cioranian.
IMMANUEL KANT: RELIGIA IN LIMITELE RATIUNII PURE
Traducere din germana de Radu Gabriel Parvu
Pret: 190.000 lei
Publicata pentru intiia oara la Koenigsberg in 1792, aceasta carte cunoaste abia acum prima varianta in romaneste. Cum insusi Kant marturiseste in prefata ei, Religia in limitele ratiunii pure este incercarea de a demonstra ca morala poate exista foarte bine si fara ideea unei fiinte supreme. Cu alte cuvinte, morala nu are nevoie de religie, ci isi este suficienta siesi, gratie ratiunii practice pure. Abordind toate temele aferente unei filozofii a religiei de inalta tinuta, Kant vorbeste cititorului despre credinta si Dumnezeu, despre morala si ideea binelui suprem, despre cult si Bibilie in cadrul unui discurs de o ireprosabila rigoare.
ERNST MAYR: DE LA BACTERII LA OM. EVOLUTIA LUMII VII
Traducere din engleza de Marcela Elena Badea
Pret: 290.000 lei
Daca Darwin ar mai fi in viata, cum ar arata o versiune actualizata a Originii speciilor, dupa remarcabilele progrese in genetica din ultimele decenii? Raspunsul la aceasta intrebare e dat, implicit, de cartea lui Ernst Mayr, considerat „un Darwin al secoluluii XX”, figura centrala a sintezei realizate intre evolutionism si genetica. In De la bacterii la om, Mayr explica, intr-un limbaj accesibil si limpede, mecanismele evolutiei lumii vii si problemele de fond cu care e confruntata azi biologia, iar in sectiunea finala ofera o imagine impresionanta asupra aparitiei omului si constiintei umane.
Editura Humanitas