Îti curge nasul in plina vara, desi nu esti gripata. Stranuti intruna, fara motiv, iar ochii ti se inrosesc, fie ca afara e innorat, fie ca e soare. De vina nu e anotimpul, ci rinita alergica! Studii internaționale recente arata ca rinita alergica poate afecta pana la 50 la suta din populație. Boala este adesea confundata cu o raceala banala, ce dureaza mai mult ca de obicei, fiind ignorata. Netratarea ei duce, în timp, la apariția astmului bronșic alergic.
Copiii sunt cei mai expusi
Daca prichindelul tau sufera de rinita alergica sau de astm bronșic, nu-i pretinde sa ia numai note de zece la școala. Trebuie sa știi ca, din cauza bolii, copilul pierde aproape 60 la suta din capacitatea de concentare. Daca cel mic prezinta semnele unei rinite alergice, dar nu este înca în evidențele vreunui medic, ar fi bine sa-l duci la un consult de specialitate.
Daca tu suferi de alergie, ai un motiv în plus sa-ți duci copilul la doctor, deoarece acesta poate moșteni boala de la tine. Un studiu epidemiologic efectuat acum 4 ani la Cluj a dezvaluit ca 25 la suta dintre parinții chestionați aveau copii cu astm bronșic alergic, dar nu știau acest lucru.
„Cel puțin un copil din patru prezinta simptomele de astm sau rinita alergica. Din nefericire, cei mai mulți nu sunt diagnosticați precoce și tratați corespunzator”, susține prof. dr. Mircea Nanulescu, de la Clinica de Pediatrie III din Cluj. În prezent, astmul bronșic este considerat una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice la copiii cu varste între 6-17 ani.
Sportul reduce severitatea crizelor
Rinita alergica duce în 50 la suta din cazuri la astm, iar astmul o data instalat impune un tratament riguros. Fara medicație, apar crize din ce în ce mai dese, iar pacienții, fie adulți, fie copii, nu se mai pot odihni cum trebuie. Peste 68 la suta dintre europenii astmatici care au și rinita nu se mai pot bucura de activitațile sportive. Prin urmare, parinții sunt tentați sa ceara scutiri de sport pentru copiii bolnavi. Dar numai unui copil din trei astmul îi provoaca obstrucție bronșica.
„Multe scutiri sunt nejustificate. Copiii cu astm pot face sport, daca își iau înainte medicația”, e de parere prof. dr. Mircea Nanulescu. Mișcarea fizica reduce severitatea crizelor și crește încrederea în propria persoana. În lotul olimpic al americanilor din 1996, peste 14 la suta dintre sportivi sufereau de astm alergic, dar urmau un tratament. Și rezultatele s-au vazut: 30 la suta dintre sportivi au caștigat medalii!
Un singur medicament pentru doua boli
Peste 80 la suta dintre astmatici au rinita. De aceea, în cele mai multe cazuri se vorbește de ambele boli. „Pana nu de mult, medicația pentru astmul bronșic și rinita alergica era disociata. Acum, medicii romani au la dispoziție medicamentul Singulair, care poate trata ambele afecțiuni”, susține dr. Mircea Nanulescu. Lansat recent în țara noastra, Singulair se recomanda atat copiilor, cat și adulților. Se administreaza zilnic (o tableta seara) și poate fi eliberat pe rețeta gratuita (pentru copii) sau compensata 50 la suta (pentru adulți).