In aceste zile are loc comemorarea domnitorului Stefan cel Mare. Sute de miliarde investite in restaurari, refaceri de drumuri, conferinte, simpozioaneÂ… dar si in chiolhanuri pentru alesii neamului.
Grabiti cum ii stim (ca doar de azi incepe vacanta), parlamentarii nostri au marcat ieri printr-o sesiune solemna cei 500 de ani de cand Stefan a pasit in eternitate.
Ziaristii, fiare insetate de senzational, au prins momentul si s-au gandit sa sondeze cunostintele de istorie ale parlamentarilor, adresandu-le o intrebare simpla: intre ce ani a domnit Stefan cel Mare?
Unii parlamentari, onesti, au recunoscut ca au aflat din discursurile rostite de la tribuna cand a domnit voievodul.
Leonida Lari, patrunsa de importanta functiei ei de parlamentar, a trecut ca un crucisator pe langa jurnalisti si incruntata le-a adresat un „bineinteles ca stiu”, fara sa spuna nimic altceva.
Dolanescu a tinut sa-si etaleze patriotismul in fata camerelor de luat vederi, in loc de raspuns cantand o doina (balada?melodie populara? cantec de jale?- nu mi-am dat seama carei specii apartine) inchinata domnitorului.
Un alt parlamentar, sigur de sine, a aruncat: in secolul 16. Adica? insista ziaristul. Adica pe la 1600, dar nu stiu anii exact, spune in chip de scuza intervievatul.
Pai, da, ca 2004 minus 500 face in jur de 1600, nu in jur de 1500. Pesemne ca asta este aritmetica utilizata si in contabilitatea firmelor profitabile ale alesilorÂ…
Urmatorul subiect este pe faza si spune: a murit acum 500 de ani, deci in 1504 (bun, macar la socotit sta bine). Dar cand a domnit? revine ziaristul cu intrebarea. „Pai scadeti cati ani a domnit si aflati”, zambeste parlamentarul. „E simplu!” Si cati aniÂ…? „Pai, vreo 52! Nu ma puneti sa fac scaderea acumÂ…”
Nu va punem, domnuÂ’ parlamentar, ca am vazut ca la scaderi va descurcati. Mai prost stati cu istoria; n-a apucat voievodul sa stea pe tron 52 de ani, ci doar 47. Dar, vorba unui amic, poate s-o fi gandit la Carol :))
Gradul de (in)cultura si de (dez)informare a celor care ne reprezinta a devenit deja notoriu. A sti intre ce ani a domnit cel pe care in aceste zile il comemoram cu atata pompa (si de pe urma caruia bietii epigoni incearca sa castige capital politic) nu tine de cine stie ce rafinament cultural, ci de cunostinte dobandite in scoala primara, cam prin clasa a patra.
Un elev de gimnaziu ar risca sa pice examenul de capacitate daca nu ar sti raspunsul la intrebarea cu care ziaristii au tulburat linistea ultimei zile in parlament, inainte de vacanta de vara.
Alesii insa nu risca nimic. Nici macar sa pice la examenul din toamna, de la generale, pentru ca s-au asigurat ascunzandu-se in spatele votului pe lista. Si ati auzit voi pana acum de partid care nu intra in parlament pentru ca nu stie istorie?
Asa ca, domnilor parlamentari, comemorare placuta! Ne reintalnim la toamna.
Apropo, ati aflat intre timp raspunsul la intrebare?
Iulia Neacsu