Revolutia cosmeticelor biotech

31 03. 2009, 18:00

Genetica revolutioneaza tratamentele anti-imbatranire, cu molecule sintetizate in laborator, capabile sa modifice expresia genelor la nivelul pielii, si s-o reconstruiasca pentru a da timpul inapoi.

Frumusetea e scrisa-n gene

Oamenii de stiinta ne tot repeta acest lucru de ceva vreme incoace: imbatranirea este inscrisa in ADN-ul fiecaruia dintre noi. Cu alte cuvinte, produsele cosmetice ne pot darui (cel mult) iluzia unui “look” mai “tineresc”: o piele mai luminoasa si cam atat. Si atunci, daca felul cum aratam (si mai ales pentru cata vreme) ne este inscris in gene, tot pe manipularea acestora se bazeaza in prezent si domeniul cosmeticii biotech: el promite sa opreasca timpul in loc, intervenind tocmai in procesele de formare a ridurilor si ale imbatranirii cutanate. Totul, evident, in baza informatiilor furnizate de genetica.

Ca atare, pe rafturile parfumeriilor din Occident au aparut deja primele produse a caror interventie se bazeaza pe formule biotehnologice. "Antioxidantii se numara inca printre ingredientele anti-age, dar nu mai sunt unicele, iar in laboratoare sunt studiate ultimele descoperiri ale geneticii aplicate in dermatologie; ele permit utilizarea moleculelor active din punct de vedere biologic, in masura sa modifice expresia genelor care comanda productia unor proteine precum colagenul”, a explicat  Carla Scesa, profesor de  Cosmetologie la Universitatea din Siena, Italia.

Uite ridul, nu e ridul

Industria frumusetii nu avea cum sa rateze o importanta descoperire de data recenta a oamenilor de stiinta, aceea conform careia zaharul este daunator nu numai pentru silueta, ci si pentru piele. In consecinta, ei si-au inmultit studiile cu privere la procesele de glicatie care accelereaza imbatranirea proteinelor la nivelul pielii (distrug fibrele de colagen), acestea fiind declansate de consumul de zaharuri simple sau de un metabolism defectuos al glucidelor. “Recent au fost puse la punct substante enzimatice care par a inhiba acest proces la nivel epidermic. Ne aflam in fata unor produse anti-imbatranire studiate pentru grupuri tot mai mici de persoane si tipologii ale pielii, aproape personalizate”, mai spune Scesa. 

Atat de personalizate incat in laboratoare, cercetatorii vorbesc de-a dreptul de  formule cosmetice studiate in functie de felul in care imbatraneste fiecare persoana in parte. Un grup de cercetatori de la spitalul Saint-Louis din Paris si de la clinica universitara Laval din Quebec, Canada, condusi de Axel Kahn, genetician la Universitatea Paris René Descartes si colaborator al laboratoarelor de cercetare L’Oréal, a descoperit recent ca la nivelul pielii fiecaruia dintre noi exista multe proteine diferite (majoritatea nu sunt nici macar cunoscute), un soi de “semnatura proteica” ce distinge o piele de alta.

Bacterii, drojdie si microcipuri

In cadrul laboratoarelor L’Oréal, potrivit unuia dintre cercetatori, Jacques Leclaire, dupa ce au fost identificate proteinele din stratul de suprafata al epidermei (rezultatul final al expresiei genelor), s-a trecut la realizarea unui studiu clinic pe doua tipologii moleculare de piele, cea tanara si cea batrana, reconstruite in laborator. Astfel au fost experimentate multe ingrediente anti-age, in vederea identificarii acelora capabile sa modifice semnatura proteica a pielii imbatranite si s-o reintinereasca. Doua componente in mod deosebit au provocat o reinnoire evidenta a pielii mature: extractul unei bacterii probiotice – bifidobacterium longum – si cativa derivati ai unor drojdii naturale, a precizat Leclaire.

In timp ce la Paris sunt studiati markerii biologici, colosul american Procter&Gamble isi concentreaza atentia asupra microcipurilor (gene chip technology) capabile sa “inventarieze” deopotriva proteinele “de suprafata” si genele pielii, tot in vederea identificarii celor responsabile de imbatranire. "Utilizam un sistem electronic in masura sa identifice peste 54.000 de gene, iar acesta ne permite sa le cartografiem pe cele ale pielii, de la cea mai batrana pana la cea foarte tanara” a explicat Sian Morris, director de comunicare al filialei P&G din Egham, Marea Britanie.

Prin intermediul acestei tehnologii, oamenii de stiinta de aici incearca sa evalueze si ei cele mai eficiente ingrediente pentru incetinirea proceselor inflamatorii aflate la baza imbatranirii pielii si sa “cuantifice” cat de daunator este stresul, in special cel provocat de factori precum expunerea la soare si poluare. "Am brevetat un amestec de substante impotriva ridurilor care contine o peptida (pal-KT), o micuta proteina identica cu cea prezenta in piele, in combinatie cu vitamina B3 si potentata de o anumita sare (hexamidina), produs al cercetarii in domeniul genomicii in masura sa accelereze productia barierei lipidice protectoare si de colagen la nivelul pielii”, a adaugat Sian Morris.

Brevetul P&G se alatura unei infinitati de alte produse bazate pe principii active inovatoare inregistrate in Statele Unite in luna ianuarie a acestui an, care vor sta la baza viitoarelor elixire ale tineretii: extracte din plante din familia ericaceelor si un compus din aminoacizi cu actiune inhibitorie a degradarii colagenului pielii (L’Oréal); resorcinol cu actiune de decolorare a petelor pigmentare (Unilever); un amestec de soia si apa de origine vulcanica, bogata in minerale cu actiune de reintinerire (Coty).