Theodor Stolojan, copreședintele Alianței PNL-PD și candidatul celor doua formațiuni politice pentru Cotroceni, s-a retras din cursa electorala, prezidențiabilul alianței de opoziție urmând sa fie desemnat oficial, în urmatoarele zile, Traian Basescu.
Președintele PD și totodata primar al Bucureștilor, ales pentru al doilea mandat la alegerile locale, s-a oferit ieri sa candideze la funcția suprema în stat sub sigla Alianței D.A. daca liberalii i-ar face o asemenea propunere. Conducerea executiva a PNL i-a raspuns la scurt timp lui Basescu cu o invitație în acest sens, urmând ca în urmatoarele zile lansarea liderului PD în cursa pentru Cotroceni sa parcurga toate etapele oficiale. Propunerea este agreata de filialele liberale, care au început sa transmita deja mesaje pentru susținerea candidaturii la Cotroceni a președintelui PD.
Din motive de sanatate, a caror natura lasa înca loc unor speculații, Theodor Stolojan a anunțat sâmbata seara ca se retrage din viața publica, renunțând totodata, și la președinția PNL. Lider interimar al liberalilor a fost desemnat vicepreședintele acestui partid, Calin Popescu-Tariceanu. Dupa alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai probabil la începutul anului viitor, va fi convocat un congres extraordinar al PNL care va alege viitorul președinte al partidului.
Motivele retragerii din viața publica a fostului premier al anilor 1991-1992 lasa loc controverselor. Daca Theodor Stolojan invoca motive de sanatatate în momentul în care și-a anunțat retragerea, ieri, Traian Basescu vine cu o alta varianta.
Potrivit președintelui PD, starea de sanatate a fostului lider liberal nu este atât de grava. Adevarata problema, spune Traian Basescu, este stresul provocat de „șantajul politic” la care Theodor Stolojan ar fost supus în ultima vreme de catre „sistemul ticaloșit” al actualei puteri politice, care nu era strain de anumite servicii secrete și instituții ale statului. „Primea telefoane zi și noapte. Era șantajat cu trimiterea în presa a unor facaturi”, susține Traian Basescu, refuzând sa pronunțe nume ale persoanelor din partea carora veneau respectivele telefoane, dar facând trimitere directa la PSD. Președintele interimar al PNL, Calin Popescu-Tariceanu nu a confirmat șantajul politic la care s-a referit Traian Basescu, dar a admis ca fostul lider liberal avea probleme cauzate de stres.
Președintele PSD, Adrian Nastase, s-a simțit dator sa raspunda. Liderul partidului de guvernamânt a respins acuzațiile de șantaj politic și l-a calificat pe liderul PD în termenii „un personaj jenant, un mitocan care nu știe sa vorbeasca, care înjura tot timpul, face scandaluri”.
Analiștii politici considera ca retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidențiala nu va modifica strategia politica a Alianței PNL-PD, întrucât Traian Basescu era desemnat șeful campaniei electorale, deci cel care facea strategia, și ca acum își va face propria campanie electorala. PSD va avea o problema de imagine prin desemnarea lui Traian Basescu drept candidat întrucât, spun analiștii, liderul PD este mai „telenovelistic”.
Clasa politica, la unison, a aratat ca regreta retragerea lui Theodor Stolojan, din motive de sanatate, din viața politica. Premierul Adrian Nastase a interpretat gestul liderului PNL drept o abdicare în fața eșecului de a da o fața noua partidului liberal.
Motivele abandonului sunt subiect de speculație. Basescu va candida la propunerea PNL Motivele de sanatate care ar fi determinat retragerea lui Theodor Stolojan din politica lasa loc speculațiilor alimentate inclusiv de unele declarații oficiale. Colegi de partid sau de Alianța s-au pronunțat ieri fara însa a indica cu precizie de ce boala sufera liderul PNL. Co-președintele Alianței PNL-PD, Traian Basescu susține ca Theodor Stolojan „nu are nevoie de intervenție chirurgicala, nu are cancer, nu este în situația de a fi operat și acum este într-un loc liniștit, unde sta în natura”. Basescu s-a aratat ieri revoltat de abordarea unor „așa-ziși analiști politici” care acrediteaza ideea ca Stolojan este „grav bolnav de cancer”. Însa, președintele PD refuza sa spuna care ar fi problemele de sanatate ale fostului sau partener politic. Afirma însa ca Stolojan „sufera de o stare de stres care îi afecta orele de somn” și ca starea sa de sanatate „se agravase dincolo de limitele în care putea merge în cursa prezidențiala”.
„Lui Stolojan i se pregatea dosarul Megapower, probabil se pregateau sa mearga în instanța, se pregatea scoaterea fișelor de la nu știu ce sanatoriu din Predeal de acum 20 de ani, sa fie puse prin PSD pe prima pagina a ziarelor pe care le controleaza. (…) Theodor Stolojan refuza sa participe la o asemenea competiție politica și probabil ca nici nu putea psihic”, a mai declarat Basescu. Reprezentanții PSD au respins ideea șantajului. Liderul PSD, Adrian Nastase, a spus ca nu a existat din partea PSD și a instituțiilor statului un șantaj la adresa lui Stolojan, spunând ca acuzațiile lui Basescu urmaresc scopuri politice. „Spre desebire de Traian Basescu, care în 2000 îl considera pe Stolojan un lacheu, eu, în condițiile în care am fost adversar politic, nu miam permis sa-l jignesc”, a sps liderul PSD.
Nici dinspre liberali informațiile nu sunt mai detaliate. Noul președinte interimar al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a spus ieri ca Theodor Stolojan nu are o boala incurabila, dar ca starea lui de sanatate s-ar fi agravat daca nu intervenea la timp.
Un alt liberal, Cristian Boureanu, vorbește de o cadere psihica. „Fostul președinte a batut țara în ultimii ani județ cu județ, iar aceasta campanie l-a slabit foarte tare. Stolojan a avut o cadere psihica, pentru ca nu mai reușea sa faca fața deplasarilor din campania electorala”, spune Boureanu. Surse din Alianța D.A. spun ca Theodor Stolojan ar fi plecat deja în Statele Unite, unde se va odihni în urmatoarea perioada. Liberali vorbesc despre o suferința mai veche a lui Stolojan, o afecțiune a rinichilor, care a necesitat în trecut o intervenție chirurgicala în Statele Unite, și care acum ar fi recidivat.
În aceasta controversa iscata în jurul diagnosticului fostului premier, a intervenit ieri și ministrul sanatații, Ovidiu Brânzan.
Brânzan susține ca starea de sanatate a fostului lider PNL i-ar fi permis continuarea cursei prezidențiale. Brânzan invoca „specialiști din lumea medicala” în sprijinul aprecierii sale. „Specialiști din lumea medicala considera ca starea de sanatate a liderului PNL i-ar fi permis acestuia continuarea cursei electorale, însa este adevarat ca tensiunea psihica a bataliei politice a fost prea mare”, afirma ministrul sanatații.
Clasa politica regreta retragerea lui Stolojan
Președintele Ion Iliescu, aflat în San Marino în momentul declarației lui Stolojan, a spus ca regreta ca fostul lider al PNL a fost nevoit sa se retraga din cursa prezidențiala înaintea începerii campaniei. „Asta e realitatea”, a spus Iliescu.
Adrian Nastase, liderul PSD, a spus ca „o asemenea veste ne amintește ca, orict de multe lucruri ne-ar desparți și oricât de diferite ar fi valorile în care credem, nu putem fi indiferenți la suferința”. În aceiași termeni s-au pronunțat și liderul UDMR, Marko Bela, ca și el al PNȚCD, Gheorghe Ciuhandu. Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a spus ca PNL și PD știau de starea precara a sanatații lui Stolojan.
Despre retragerea lui Stolojan au scris și agențiile de presa straine. Reuters și Associated Press au vorbit despre retragerea, din motive de sanatate, înainte de confruntarea electorala, a unui lider creditat cu mari șanse de a câșțtiga fotoliul prezidențial
Ce va face Alianța PNL-PD
Retragerea din cursa prezidențiala a lui Theodor Stolojan, cu doar o luna înaintea începerii campaniei electorale, schimba din mers ecuația electorala a Alianței PNL-PD. În câteva zile, desemnarea lui Traian Basescu drept candidat pentru Cotroceni al celor doua formațiuni, va fi oficializata de forurile politice de conducere. În aceste condiții, potrivit protocolului politic semnat de copreședinții Alianței, funcția de prim-ministru, în cazul în care PNL și PD ar câștiga alegerile, ar reveni PNL. Într-un sondaj de opinie publicat în urma cu câteva saptamâni, Calin Popescu-Tariceanu era considerat liberalul având cea mai mare compatibilitate cu aceasta funcție. O decizie în privința viitorului prim-ministru, daca Alianța PNL-PD va câștiga alegerile, va fi luata potrivit protocolului de co-președinții D.A.
Traian Basescu va intra în competiția electorala cu o strategie de campanie semnata și condusa de el însuși. Situația îl plaseaza într-o postura pe care o negase inițial – aceea ca nu va parasi mandatul de primar al Bucureștilor. Ieri, Traian Basescu a contracarat eventualele acuzații pe aceasta tema afirmând ca el va merge catre o funcție aleasa, supusa votului popular, nu numita. În același timp, Basescu spune ca situația politica în care se gasește Alianța D.A. determina candidatura sa.
Mirela Luca
Ziarul Financiar