Suspendarea pașapoartelor pentru persoanele care au depașit termenul legal de ședere în strainatate este prevazuta în legislația româneasca din urma cu doi ani, a declarat, joi, ministrul Administrației și Internelor (MAI), Vasile Blaga.
„Masura a fost instituita în urma cu doi ani, prin Ordonanța de Guvern 84/2003, deci nu e nici noua, nici necunoscuta și nu se acționeaza retroactiv”, a spus Balga.
Oficialul MAI a afirmat ca singura diferența o reprezinta faptul ca în vechea guvernare aceasta reglementare nu a fost pusa în aplicare.
Blaga a explicat ca masura decurge din acordurile la care România este semnatara, respectiv convenția de aplicare a acordului Schengen. Termenul legal de ședere în statele din spațiul Schengen este de 90 zile pe parcursul a șase luni.
Potrivit ministrului de Interne, ordonanța de modificare intrata în vigoare la 1 august este chiar mai permisiva decât vechea reglementare, întrucât ia în considerare întârzierile justificate, cum ar fi obținerea permisului de munca.
El estimeaza ca vor fi restituite peste 2.000 de pașapoarte din cele 3.000 de documente suspendate.
Totodata, Blaga susține ca se va scurta perioada de analiza a pașapoartelor reținute, în prezent fiind stabilita o perioada de așteptare de 15 zile.
Ministrul de Interne a mai aratat ca, de la începutul anului, au intenționat sa paraseasca țara aproximativ 3,8 milioane de români, din care 1,8 milioane de persoane au fost întoarse de la granița