Cercetatorii mizeaza din ce în ce mai mult pe substanțele active și moleculele anti-îmbatrânire extrase din ingrediente tradiționale. În meniu: uleiul de argan, aloe, maslin și floarea de tiare.
Uleiul de argan, scut anti-îmbatrânire
De secole, femeile marocane își aplica pe piele un ulei extras din fructele copacului numit argan (Argania spinosa), foarte bogate în acid oleic. Uleiul este produs în regiunea Essaouira și este folosit în medicina tradiționala, în tratarea acneei, varicelei, reumatismului și în scaderea nivelului de colesterol, dar și ca produs de înfrumusețare, pentru întreținerea pielii și a parului.
În prezent, procedeele industriale permit obținerea unui ulei pur și pastrarea intacta a calitaților sale biologice. Companiile cosmetice franceze au elaborat linii de produse care încetinesc procesul de îmbatrânire a pielii, bazate pe uleiul de argan, datorita acțiunii acestuia de combatere a radicalilor liberi.
„Arganul este un produs milenar și modern”, a declarat Pierre Emmanuel Saubade, director de marketing al unei companii care produce cosmetice pe baza de ulei de argan, o marca cu un design futurist.
Uleiul este bogat în omega 6 și omega 3, conține acizi grași esențiali care contribuie la schimburile realizate la nivel cutanat și regleaza sistemul imunitar al pielii. Uleiul de argan este foarte bogat în vitamina E, antioxidanta, și în steroli, ceea ce explica proprietațile sale de întinerire a pielii.
Aloe, un pansament regenerant
Numele plantei vine de la cuvântul arab „Alloeh” , care înseamna substanța amara și stralucitoare. În antichitate planta de aloe era utilizata ca medicament și în scopuri cosmetice. Cleopatra și Nefertiti își aplicau maști din pasta de aloe, în timp ce armatele lui Napoleon o utilizau ca pansament pentru rani.
Aceasta planta grasa, originara din Africa, poseda calitați incredibile de supraviețuire datorita unui gel din interiorul frunzelor: acesta este în același timp seva nutritiva și pansament cicatrizant, în cazul în care planta este ranita.
Abia în secolul al XX-lea au fost explicate proprietațile acestei plante. Frunzele sale conțin principii active anti-oxidante, anestezice, antiseptice, antibacteriene, antifungice, anti-virale, anti-inflamatorii. Aloe conține aproximativ 200 de elemente, printre care saruri minerale și vitaminele A, C și E. Polizaharidele prezente în pulpa stimuleaza sinteza de colagen și de acid hialuronic la nivelul pielii.
În Franța și în Statele Unite sunt produse pe cale industriale linii de cosmetice pentru curațarea, tonifierea, hidratarea și hranirea pielii. Extractele de aloe luate pe cale orala, deși au gust amar, ajuta la tonifierea organismului.
Maslinul, un scut anti-îmbatrânire
Uleiul și frunzele de maslin, cu acțiune cicatrizanta și tonifianta, intrau în compoziția cremelor utilizate de atleții Greciei și Romei în perioada Antichitații. Fructele au proprietați hidratante, dar, în prezent, frunzele sunt cele care le intereseaza pe cercetatori. Analiza acestora a scos la iveala existența antioxidanților, protejând pielea împotriva diverșilor agenți agresivi din exterior. Oleoropeina și flavonoizii, substanțe prezente în frunze, contribuie la întarirea sistemului de aparare al pielii. Toate aceste substanțe și principii sunt utilizate în prezent pentru realizarea unor cosmetice cu proprietați hidratante și anti-îmbatrânire.
Monoi sau uleiul de tiare, scut antisolar
Uleiul de tiare este un produs indispensabil polinezienilor care, datorita acestui ulei, sunt imuni la soare. Uleiul Monoi (Monoi de Tahiti) este facut chiar de locuitorii acestei insule exotice dupa o rețeta simpla, prin macerarea florilor de tiare în ulei de cocos, pâna când uleiul devine parfumat. Uleiul Monoi hranește parul, da suplețe pielii, previne înțepaturile de insecte și vindeca anumite eczeme ale pielii. Bogat în acizi linoleic și oleic, acest ulei este hipoalergen, recomandat tuturor tipurilor de piele. Acest ulei este folosit ca baza pentru liniile de produse pentru protecția solara .