Ciocolata este un dulce iubit de milioane de oameni, de toate vârstele – de la cel mic până la cel vârstnic. Este deopotrivă un cadou de nerefuzat chiar și pentru Ziua Îndrăgostiților.
În cele ce urmează îți prezentăm 11 rețete de tort cu ciocolată dintre cele mai gustoase.
1. Rețetă tort cu ciocolată și vișine
Ingrediente tort cu ciocolată și vișine
Pentru aluat
4 ouă, separate
120 gr zahar
1 linguriță esența de vanilie
50 gr unt topit
150 gr iaurt
90 gr faina
30 gr cacao pudra
1 ½ linguriță praf de copt
un praf de sare
visine din conservă, fără sâmburi, scurse bine și amestecate cu puțină făină
75 gr fulgi de ciocolată amăruie/cu lapte
Pentru crema
250 gr Mascarpone
50 gr zahăr pudra
150 gr Nutella
Mod de preparare tort cu ciocolată și vișine
Încinge cuptorul la 180grade C.Într-un vas bate albușurile spumă cu un praf de sare. Într-un al vas amesteca faină cu cacaoa și praful de copt. Într-un bol bate gălbenușurile cu zahărul și esența de vanilie.
Încorporează untul topit urmat de iaurt. Înglobează ingredientele uscate apoi albușurile bătute. Împarte în jumătate aluatul și toarnă fiecare jumătate în câte o tavă de copt. Presara vișine peste blaturi apoi fulgii de ciocolată.Da blaturile la copt până când la înserarea unei scobitori în centru aceasta va ieși curată. Lasă blaturile să se răcească complet.Pentru crema bate Mascarpone cu zahărul și Nutella. Așează un blat pe o farfurie, unge-l cu cea mai mare parte din cremă, acoepra cu al 2-lea blat apoi decorează cu cremă rămasă.
2. Rețetă tort cu ciocolată și frișcă
Ingrediente tort cu ciocolată și frișcă
Blat:
8 ouă,
8 lg zahăr,
6 lg faină,
2 lg cacao,
esența de vanilie,
Crema:
400 ml frișcă,
400 gr ciocolată albă,
o fiolă esența de vanilie,
Sirop:
200 gr zahăr,
400 ml apă,
esența de vanilie,
fâșii de coajă de lămâie,
Glazura:
100 gr ciocolată neagră,
50 ml frișcă lichidă,
20 gr unt,
Decor:
200 ml frișcă
Mod de preparare tort cu ciocolată și frișcă
Blat:
Se separă albușurile de gălbenușuri.Albușurile se bat spumă cu 5 lg de zahăr iar gălbenușurile cu restul împreună cu esență de vanilie. Se amestecă lejer cele două compoziții se cerne deasupra faina amestecată cu cacao și se încorporează cu mișcări ușoare de jos în sus.Se tapetează o tavă rotundă cu hârtie de copt se toarnă compoziția blatului în ea și se coace la foc potrivit .Pentru a proba dacă blatul este copt apasă ușor pe suprafața lui cu palma …dacă este elastic și revine la loc fără să lase urme ..atunci este gata.
Crema:
Ciocolată și frișcă se pun într-o cratiță pe foc până ce se dizolvă și se omogenizează dar fără să atingă punctul de fierbere .Se lasă la răcit câteva ore (4-5 ore) după care cu ajutorul mixerului se spumează și se aromatizează cu esență de vanilie.
Glazura:
Se amestecă ciocolată cu frișcă și untul la foc mic până obținem o glazură fină ,fluidă.
Blatul răcit se taie în trei foi egale .Se așează pe un platou prima foaie se însiropează cu siropul fiert , răcit și aromatizat cu vanilie și lămâie.Se întinde o parte din crema ,se așează și a doua foaie deasemeni se însiropează se întinde al doilea strat de cremă după care se așează ultima foaie de blat care firește se însiropează.
Tortul se îmbraca în cremă și se dă la rece până se întărește bine
Se glasează partea de sus cu glazură de ciocolată și lateralele se îmbraca în frișcă .Se decorează după imaginația fiecăruia.
3. Rețetă tort cu ciocolată
Ingrediente tort cu ciocolată
Pentru blat:
350 g ciocolată neagră 70% cacao
150 g ciocolată cu lapte
250 g unt
350 ml lapte
300 g zahăr
4 ouă
400 g faina
1 linguriță praf de copt
1 praf de sare
1 plic de zahăr vanilat
pentru glazura:
200 g ciocolată neagră
50 g unt
75 ml lapte condensat
Mod de preparare tort cu ciocolată
Ciocolată neagră, ciocolată cu lapte le punem la topit în laptele fierbinte, apoi lăsăm să se răcească.
Încingem cuptorul la 170 C, topim untul, batem ouăle împreună cu zahărul și zahărul vanilat și adăugăm la ele untul topit.
Într-un castron mai mare combinăm amestecul de ciocolată cu compoziția de ouă și apoi faina amestecată cu praful de copt și sărea.
Aluatul obținut îl turnam într-o formă de tort cu diametrul de 24 de cm, unsă bine cu unt. Coacem aluatul timp de 45-50 de minute, înțepam blatul cu o scobitoare, aceasta va trebui să iasă cu urme de ciocolată pe ea.
Pentru glazură, punem ciocolată neagră ruptă în bucăți într-un castron împreună cu untul și laptele pe bain marin și o turnam deasupra blatului răcit.
Ornam totul eventual cu căpșune proaspete sau după inspirație.
4. Rețetă tort cu ciocolată și fructe
Ingrediente tort cu ciocolată și fructe
Blat:
100 g unt
100 g zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
100 g ciocolată
3 ouă
75 g biscuiți
100 g nuci măcinate
un praf de copt,
o lingură faina.
Crema:
o conservă mandarine de 850 ml
300 g cireșe
o lingură zahăr
un plic gelatina incoloră.
Mod de preparare tort cu ciocolată și fructe
Untul se bate spumă cu zahărul și zahărul vanilat. Se pune ciocolată topită și racina, ouăle pe rând și biscuiții sfărâmați. Se amestecă nucile măcinate cu praful de copt și faina și se înglobează în aluat.
Se coace 35 min la foc moderat. Pe blatul rece se așează fructele. 250ml suc de mandarine se amestecă cu gelatină și zahărul. Se toarnă peste tort și se lasă la întărit.
Se servește ornat cu frișcă.
5. Rețetă tort cu ciocolată și portocale
Ingrediente tort cu ciocolată și portocale
250g unt
100g ciocolată albă
2 lingurițe extract de portocale
400g faina
500g zahăr brun fin
1 linguriță bicarbonat de sodiu
2 ouă
285ml iaurt de băut,
coaja rasă și sucul de la o portocală
Pentru glazura:
500g mascarpone,
500g margarină
250g zahăr pudră
2 linguri cacao
coaja rasă de la două portocale + 100ml suc de portocale
Mod de preparare tort cu ciocolată și portocale
Se încălzește cuptorul la 180C și se ung cu unt și se tapetează cu făină două forme de tort cu diametrul de 23cm. Untul și ciocolată se topesc împreună la baie de aburi. Într-un alt bol se amestecă faina împreună cu zahărul, bicarbonatul și un praf de sare. Separat se bat ouăle împreună cu laptele, sucul și coajă de portocală. Se toarnă lichidul și amestecul de ciocolată în ingredientele uscate. Se adăugă 150ml apă clocotită și se amestecă bine. Se toarnă amestecul în părți egale în cele două forme, și se dau la cuptor pentru 45 de minute.
Pentru glazura se mixează bine mascarpone împreună cu untul. Zahărul se cerne deasupra, apoi se adăugă sucul și coajă de portocală și se mixează din nou. O treime din crema o vom amesteca cu cele două linguri de cacao. Păstrăm la frigider până în momentul utilizării.
Se pune crema din abundență între cele două blaturi, iar cu ajutorul unui pos se decorează partea superioară a tortului după care se presara cacao din abundență.
6. Rețetă tort Doboș cu ciocolată – rețeta clasică
Ingrediente tort Doboș cu ciocolată – rețeta clasică
6 ouă
0.15 kg faină
0.12 kg zahăr
Pentru crema:
9 ouă
0.3kg zahăr
0.4kg unt
2 pliculețe zahăr vanilat
50g praf budincă de vanilie (sau 2 linguri de amidon)
0.1kg ciocolată topită
Mod de preparare tort Doboș cu ciocolată – rețeta clasică
Pentru blaturile tortului:
Se separă ouăle, iar albușurile cu 2/3 din cantitatea de zahăr adăugat se bat spumă până se întăresc. Gălbenușurile se mixează și ele împreună cu cantitatea de zahăr rămasă. În albușuri se înglobează ușor faina și apoi gălbenușurile.
Se împarte aluatul obținut în 6 părți egale și se coc 6 foi pe o suprafață unsă și tapetata cu făină, la 180 de grade, până devin aurii.
Pentru crema:
Untul se bate spumă, după care i se adăugă ciocolată topită. Ouăle întregi sunt mixate cu zahărul, amidonul sau budincă de vanilie și cu zahărul vanilat într-un vas la baie de aburi. După ce avem un amestec omogen luăm vasul de pe foc amestecând continuu până e aproape rece, după care o adăugăm amestecului de unt și ciocolată.
5 blaturi de tort se ung cu cremă și se așează unul deasupra celuilalt. Ultima foaie se taie în triunghiuri și se acoperă cu zahăr caramelizat. Se lasa să se întărească după care se ornează Tortul Doboș cu ele.
7. Rețetă tort cu mousse de ciocolată și lămâie
Ingrediente tort cu mousse de ciocolată și lămâie
Blat
-4 ouă
– 4 linguri zahăr
– 4 linguri faina
– 1 praf de copt
Mousse-ul de ciocolată
– 150 gr cioco cu la pte
– 3 gălbenușuri
– 1 albuș
– 150 gr zahăr pudră
– 200 gr frișcă lichidă
– vanilie
– 10 gr gelatina granule
Pentru mousse-ul de lămâie:
-500 ml frișcă lichidă
– 5 gălbenușuri
– 3 albușuri
– 300 gr zahăr pudră
– 2 cești și jumătate (din aceleaa mici,de espresso) de suc de lămâie filtrat
-2 linguri râse de coajă de lamie
– 20 gr gelatina granule
Mod de preparare tort cu mousse de ciocolată și lămâie
Se face un blat de pandișpan,adică:se separă ouăle,albușurile se bat spumă tare,se adăugă zahărul și se bate în continuare până când compoziția devine lucioasă,se adăugă pe rând unul câte unul gălbenușurile,apoi faina amestecată cu praful de copt,.Se coace blatul,în formă în care dorim să îl montăm în final,cam 30 min la 180 grade.
Când e copt,se lasă la răcit,și se taie pe 3 nivele.Dacă avem și niște vișine,este bine să se „îmbete” cu niște rom.
Gelatina se pune la înmuiat în apă rece.Se topește ciocolată.Se spumează gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr.Albușul se spumează cu celalta jumătate din cantitatea de zahăr.Frișcă se bate foarte bine.
Frișcă bătută se amestecă cu gălbenușurile,albușul,gelatină topită pe abur,se adăugă vanilie și la sfârșit ciocolată topită.
Gălbenușurile se spumează cu zahărul până se obține o cremă.Mereu amestecând se adăugă sucul și coajă de lămâie.Albusuriel se bat bine.Se bate și frișcă.Se amestecă gălbenușurile cu frișcă,și apoi cu albușurile cu o lingură de lemn,cu mișcări ușoare,de sus în jos.La sfârșit se adăugă gelatina care a fost lăsată în prealabil la innmuiat în apă rece.
Am însiropat o parte din blat cu puțin rom,sau chiar și limoncello (lichior de lămâie,specific italian),am turnat mousse-ul de cioco,cealaltă parte de blat,însiropat,dacă am avut vișine,le punem pe acelea,și peste ele punem mousse-ul de lămâie.Se așează ultima parte de blat,se însiropează și ea și se dă la rece,pentru câteva ore,sau dacă se poate pentru toată noaptea.
8. Rețetă tort cu ciocolată și marțipan
Ingrediente tort cu ciocolată și marțipan
Blat
4 ouă
150 g zahăr
75 g faina
75 g amidon
1/2 linguriță praf de copt
1 prisa sare
coajă de portocală (rasa)
extract de vanilie
1 zahăr vanilat
Crema marțipan
350 marțipan(masa crudă)
100 ml suc de portocale(proaspăt)
1-2-3 linguri de budincă de vanilie(fac.)
Decor
marțipan,pentru forme/figuri
Mod de preparare tort cu ciocolată și marțipan
Blatul:
Se separă ouăle.Se bate albușul împreuna cu 40 g zahăr ,cu priză de saresi zahărul vanilat.
Gălbenușurile se bat cu restul de zahăr,cu extractul de vanilie ,coaja rasă de portocală,pâna devine o compoziție spumoasă și zahărul e topit.
Se aduga gălbenușurile la spumă se amestecă cu atenție.
Faină se amestecă cu amidonul și praful de copt și se aduga lingura cu lingură,amestecând într-una.
Se toarnă într-o tava cu perete detașabil(rotunda-diametrul 28 cm),unsă cu unt și tapetata cu făină.(sau cu hârtie de copt)
Se dă la cuptorul încalzit în prealabil la 160 grade C-170 grade C timp de 25-30 minute.
Se lasala răcit, pe un grătar, apoi se taie în 3 felii subțiri.
Spuma are o altă consistentă,față de cea care e bătută/mixata,doar cu un praf de sare..e țeapănă,dar și cremoasă
9. Rețetă tort cu ciocolată și bezea
Ingrediente tort cu ciocolată și bezea
Pentru blat de cacao:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
250 g zahăr
120 ml ulei
280 g faina
1 linguriță praf de copt
esența de rom
Pentru blat de bezea:
200 g zahăr
250 g albuș (~6 albușuri)
esența de vanilie
Pentru crema:
500 ml smântână pentru frișcă
4 linguri zahăr pudră
5 linguri nucă măcinată
esența de vanilie
2 plicuri întăritor de frișcă
Mod de preparare tort cu ciocolată și bezea
Pentru blat de cacao:
Punem cacaoa într-un vas și turnam apă clocotită, amestecând continuu. Amestecăm până dispar toate cocoloașele și obținem o compoziție de consistenta uleiului. Lăsăm la răcit.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr și mixam până obținem o bezea lucioasă. Gălbenușurile se freacă până devin ca o cremă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr. Adăugăm treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția cu cacao răcită. Amestecăm ușor, că la maioneză. Incorporam faina amestecată cu praful de copt și la sfârșit (în câteva reprize) bezeaua.
Turnam compoziția într-o tavă (26 cm diametru) tapetata cu hârtie de copt. Lovim apoi cu palma în masă de câteva ori, să eliminăm exceasul de aer din compoziție și dăm tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un grătar și-l lăsăm la răcit.
Pentru blat de bezea:
Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adăugă zahărul și se mixează în continuare până compoziția devine lucioasă și face țurțuri.
Se adăugă și esența de vanilie. Turnam bezeaua într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor la foc mic, cu ușa cuptorului deschisă. Îl scoatem cu atenție pe un grătar și-l lăsăm la răcit.
Blatul trebuie să fie uscat, nu copt. Când este gata sună a gol atunci când îl lovim cu degetul.
Pentru crema:
Smântână foarte rece se bate cu mixerul la viteza mică până se face că o spumă, cu bășicuțe mici deasupra. Se adăugă zahărul pudră și întăritorul și se mixează până se întărește.
Atenție, nu insistați cu mixarea, riscați să se „taie”. Adăugăm nucă măcinată și amestecăm ușor cu o spatulă. Dăm la rece până în momentul asamblării.
Blatul de bezea îl vom unge pe ambele părți cu câte un strat de ciocolată, pentru a-și păstra textura crocantă.
10. Rețetă tort cu ciocolată albă și zmeură
Ingrediente tort cu ciocolată albă și zmeură
Blat
1 cana migdale crude
1/2 cana fulgi de cocos
2-3 lg miere
Crema
toate ingredientele să fie la temperatura camerei –
2 căni caju măcinat
pudră fină
1 1/4 cana unt de cacao topit
1/2 lta miez dintr-o păstaie de vanilie sirop de agave după gust
1 lg zeamă de lămâie
1 lg rasa lecitina pudră
1 pumn zmeură proaspătă sau înghețată + extra pt sos curmale
Mod de preparare tort cu ciocolată albă și zmeură
Migdalele se macina cu un praf de sare în robot, până se fărâmițează într-o masă măruntă. Se adăugă fulgii de cocos și rând pe rând câte o lingură de miere, până când aluatul capăta o consistență lipicioasă.
Masa obținută se presează într-o formă de tort cu dimensiunea 16-18 cm. Se dă la rece până când facem crema.
Untul de cacao se măsoară atunci când este topit (se topește pe baie de aburi). Dacă este prea cald, se lasa 2-3 minute la răcit însă nu mai mult deoarece se întărește prea mult. Punem în robot nucă de caju măcinata, untul topit, vanilia și zeamă de lămâie și mixam. Adăugăm sirop de agave după gust iar la final mixam pudră de lecitina. Aceasta are rolul de a face compoziția mai cremoasă.
Turnam amestecul într-un bol adânc și incorporăm zmeură. Dacă este zmeură proaspătă este f bine deoarece își va păstra frumos forma. Dacă este înghețată, va întări f repede compoziția, cu care se va lucra greu atunci când va trebui întinsă pe blat. Dacă o lăsați la dezghețat, va colora frumos compoziția. Eu am pus zmeură înghețată dar a trebuit să lucrez foarte repede deoarece se întărea crema.
Se toarnă crema peste blat și se dă la congelator pentru 30 minute sau până când crema este întărită. Se scoate din formă și se păstrează la frigider. Se scoate afară cu o oră înainte de servire.
Zmeură rămasă pt sos (cantități la ochi, în funcție de mărimea tortului) se mixează în blender împreună cu câteva curmale moi. Va rezulta un sos gros, care va fi strecurat și care va fi servit pe fiecare felie de tort.
11. Rețetă tort cu ciocolată și caramel
Ingrediente tort cu ciocolată și caramel
Pentru blat
300 gr unt, plus pentru uns
300 gr zahar brun
3 oua
1 ½ lingurita praf de copt
85 gr pudra de cacao
225 gr faina
225 ml iaurt
Pentru crema si decor
300 ml frisca lichida
300 gr lapte condensat
100 gr ciocolata cu caramel, tocata marunt
Mod de preparare tort cu ciocolată și caramel
Pentru a prepara Dulce de Leche, se pune laptele condensat intr-un borcan cu capac si se inchide bine (daca laptele este din tub).Se pune intr-o oala, se toarna apa in oala pana ce ajunge sub capacul borcanului si se lasa sa fiarba timp de 3 ore, adaugand apa cand scade.
Intre timp se incalzeste cuptorul la 180 grade Â’C. Se unge cu unt o tava rotunda de 23 cm diametru.Se bate untul cu zaharul pana devine cremos.Se adauga ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare adaugare, apoi se adauga praful de copt, cacaoa si 75 gr faina.Se mixeaza bine, apoi se adauga jumatate din cantitatea de iaurt si se amesteca.Se adauga faina si iaurtul ramase, alternanadu-le si amestecand totul pana s-a omogenizat.Se toarna aluatul in forma si se netezeste la suprafata cu o lingura.Se da la copt 40-55 minute, pana cand la inserarea unei scobitori in centru aceasta va iesi curata.
Se lasa blatul sa se raceasca 5 minute in forma, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet.
Pentru crema, se bate frisca cu 2 linguri Dulce de Leche.Se taie blatul in jumatate, pe orizontala.Se pune o jumatate de blat pe farfuria de servire, se unge cu o jumatate din cantitatea de frisca, apoi se unge cu restul de Dulce de Leche .Se aseaza deasupra a 2-a jumatate de blat, se unge cu frisca ramasa si se decoreaza cu bucatele de ciocolata cu caramel.
Tortul se pastreaza la rece pana cand este gata de servit.