Cine ar spune Nu unei tochituri de porc abia luată de pe foc, aburindă și cu miresme de îți lasă gura apă. Mai pui de o mămăligă și gata masa! Tochitura este una dintre cele mai iubite rețete românești.
Încearcă și tu rețetele de tochitură de porc pe care ți le recomandăm:
1. Rețetă tochitură de porc
Ingrediente tochitură de porc
1,2 kilogram carne de porc fără os (sau combinată cu carne de pui)
300 grame cârnați afumați
6 căței de usturoi
2 căni de vin alb sec
4 linguri de untură de porc
2 linguri rase boia de ardei dulce
3 foi de dafin
1 lingură cimbru
sare
piper negru măcinat
2 căni de mălai
4 ouă
4 linguri telemea de oaie sau brânză de burduf
Mod de preparare tochitură de porc
Tăiați carnea și cârnații în cuburi potrivit de mari. Curățați și tocați usturoiul din cuțit. Topiți untura într-o cratiță sau tigaie adâncă groasă în tablă.
Adăugați și rumeniți carnea. După ce s-a rumenit carnea adăugați cârnații și mai prăjiți totul încă 3 minute. Adăugați și sotați totul cu usturoi 1-2 minute.
Adăugați 2 căni de vin alb sec, una de apă și foile de dafin. Acoperiți și fierbeți la foc potrivit timp de 50 de minute. Adăugați sare, piper, boia de ardei și cimbru. Completați cu apă dacă e cazul.
Mai fierbeți înăbușit 10 minute. În paralel faceți o mămăligă (din 2 căni de mălai și 5 de apă, puțină sare și ulei) și 4 ochiuri.
Tochitura se servește cu sosul din tigaie, mămăligă, brânză și ochiuri, alături de murături.
2. Rețetă tochitură de porc cu cârnăciori
Ingrediente tochitură de porc cu cârnăciori
500g carne porc(pulpa)
250g carnati afumati
250g ficat de porc
1-2 rinichi de porc
5 oua,300g telemea de oi
3-4 linguri untura (ulei)
usturoi
sare
piper
Mod de preparare tochitură de porc cu cârnăciori
Se curata rinichii. Se taie toata carnea bucati potrivite, iar untura se incinge si se pune carnea la prajit. Cand s-a rumenit carnea se adauga usturoiul, se sareaza, se pipereaza si se imparte in farfurii (se portioneaza).
Se pregatesc ouale „ochiuri” si se aseaza cate unul pe fiecare farfurie, iar desupra se imbraca in brinza rasa. O puteti acompania cu o mamaliga, ardei iute si un vin rosu.
3. Rețetă tochitură de porc cu ficăței și pipote
Ingrediente tochitură de porc cu ficăței și pipote
carne de porc
pipote de pui
ficăței de pui
cârnați
brânză
ouă
usturoi
mălai
pastă de roșii (facultativ)
ulei
sare
piper
Mod de preparare tochitură de porc cu ficăței și pipote
Se taie carnea de porc, pipotele, ficățeii de pui și cârnații în bucăți mici, astfel încât să poată fi servite dintr-o singură înghițitură.
Se pune uleiul la încins, se adaugă carnea. Acum se poate adăuga și pasta de tomate. După ce s-a călit puțin carnea, se adaugă apă cât să acopere carnea.
Se condimentează cu sare și piper. Se lasă să fiarbă până ce carnea devine ușor masticabilă. Dacă se fierbe la presiune, este nevoie de aproximativ 30 minute.
Acum se adaugă ficățeii, pipotele și cârnații. Se mai poate pune puțină apă dacă este nevoie. Se pune din nou la fiert. Dacă se fierbe la presiune este nevoie de aproximativ 5 minute.
Se servește cu mămăliguță, brânză, ou prăjit și mujdei de usturoi.
4. Rețetă tochitură de porc cu mămăligă și ou
Ingrediente tochitură de porc cu mămăligă și ou
pulpa de porc
ficat de porc
1 cabanos/
piept de pui
sare,piper,busuioc,boia dulce
foi de dafin
vin rosu
2 catei de usturoi/ulei de masline
Pentru mamaliga: malai,sare
1 ou
telemea de vaca
Mod de preparare tochitură de porc cu mămăligă și ou
Carnea se taie cubulete, cabanosul il taiem marunt. Intr-un ceaun se pune ulei de masline si se pune carnea la calit, se lasa cateva minute sa se caleasca bine, se stinge cu vinul rosu, se asezoneaza cu condimente ,pune 1 pahar de apa si lasam la foc mic sa fiarba. Usturoiul se striveste ,se taie marunt si se pune peste carnea aproape facuta, se lasa sosul sa scada adaugam si foile de dafin.
Se prepara mamaliga, oul ochi se aseaza in farfurie. Radem telemeaua deasupra oului.
5. Rețetă tochitură moldovenească
Ingrediente tochitură moldovenească
1 kg pulpa de porc dezosata
4-5 carnaciori proaspeti
ulei
1 rosie mare
sare
piper
apa
o canita vin rosu
5-6 catei usturoi
cascaval
castraveti murati
pentru mamaliga:
apa,sare,malai
Mod de preparare tochitură moldovenească
Intr-un ceaun de tuci se pune putin ulei. Carnea se spala si sa taie bucatele. Aceasta se adauga peste uleiul incins si se rumeneste putin pe o parte si alta.
Apoi se pune sare si piper dupa gust si se stropeste cu apa,putin cate putin, rosia se decojeste,se toaca marunt si se pune peste carne.
Cand e aproape gata carnea, se pune vinul si 5-6 catei de usturoi tocati marunt, iar la urma se pun si 4-5 carnaciori proaspeti ,taiati in doua si mai lasti pe foc pana se prajesc si acestia.
Cand e gata luati ceaunul de pe foc si puneti sa faceti mamaliga dar sa fie mai moale .(apa se pune la fiert cu putina sare si o mana de faina de malai.cand incepe sa fiarba puneti malai cat este necesar ,fierbeti bine ,apoi invartiti cu facaletul pana e gata)
Se aseaza pe o farfurie tochitura si mamaliga,se rade cascaval pe deasupra ,iar alaturi se pun si niste castraveti murati.
6. Rețetă tochitură de porc dobrogeană
Ingrediente tochitură de porc dobrogeană
1 kg carne de porc, de preferat pulpa sau fleica
50 ml ulei
2 foi de dafin
10 – 15 boabe de piper
2 cani de apa
1 pahar de vin rosu
3 linguri de pasta de rosii
1 capatana de usturoi
sare
boia de ardei
piper macinat
250 g telemea de oaie
4 oua
malai pentru mamaliguta.
Mod de preparare tochitură de porc dobrogeană
Se taie carne cubulete, ca pentru masina de tocat.
Se pune uleiul in tigaie si se incinge. Cand este fierbinte se adauga carnea cubulete. Se lasa pana se albeste, iar apoi se adauga cele doua cani de apa, foile de dafin si piperul boabe.
Se fierbe totul la foc mic timp de 30 minute. Apoi se adauga vinul,pasta de tomate, usturoiul curatat si taiat feliute subtiri, se potriveste de sare, piper, boia si cimbru, dupa gustul fiecaruia. Se mai lasa pe foc inca 5-10 minute.
Se serveste fierbinte alaturi de mamaliguta calda, ou ochi, branza rasa si muraturi. Eu am servit-o alaturi de dovlecei murati.
7. Rețetă tochitură de porc ardelenească
Ingrediente tochitură de porc ardelenească
700 gr carne de porc pulpa
1 ceapa
1 ardei rosu
1 pahar vin(eu nu am pus si a iesit la fel de buna)
boia dulce
cimbru
1 lingura pasta de tomate
sare, piper
2-3 linguri ulei
6 catei usturoi
Mod de preparare tochitură de porc ardelenească
Carnea se taie bucati mici dar nu foarte, ceapa se toaca marunt si ardeiul la fel. Se incinge uleiul si se pun ceapa si ardeiul la calit, cand prind un pic de culoare se adauga carnea si se lasa la inabusit pana ce devine alba, amestecand din cand in cand. Se condimenteaza si se adauga 2 cani de apa si se lasa sa fiarba cu capac.
Ca sa fiti siguri ca e gata, cel mai bine este sa gustati carnea ( la mine a fiert 30 min) iar daca ati ramas fara apa, mai puteti adauga un pic si o lasati sa mai fiarba. Se pune apoi bulionul, cimbrul si se mai da in clocot. Usturoiul se taie felii subtiri si se adauga in cratita. Cand se opreste se adauga boia dulce (cea care o am eu nu necesita fierbere).
8. Rețetă tochitură de porc muntenească
Ingrediente tochitură de porc muntenească
400-500 g carne de porc
1 morcov
2 ardei
3-4 ciuperci mari
1 ceapa
3 cartofi
sare,piper,patrunjel
Mod de preparare tochitură de porc muntenească
Carnea se taie cubulete,se condimenteaza si se rumeneste in 2-3 linguri de ulei.
Morcovul se taie cubulete,ardeii felii,ceapa se toaca marunt,ciupercile se curata,se spala si se taie felii.Se adauga legumele si se tin pe foc mediu 5-7 min pana se inmoaie putin,apoi se acopera cu apa si se lasa pe foc pana sunt aproape fierte legumele.
Se adauga cartofii taiati cubulete si se acopera cu capac.Se fierbe pana se inmoaie cartofii si scade sosul.Se condimenteaza dupa gust.
Se serveste cu patrunjel verde tocat.
9. Rețetă tochitură de porc țărănească
Ingrediente tochitură de porc țărănească
2 cepe mari
2 ardei grasi
1/2 pachet de unt
2 conserve cu rosii taiate in bulion
200ml vin rosu sec
500g carne de porc slaba
500g carnati picanti afumati
500g ciuperci champion curatate
2-3 catei de usturoi
1 legatura patrunjel
sare, piper si ienibahar dupa gust.
Mod de preparare tochitură de porc țărănească
Se curata si se taie (nu prea mic) ceapa, ardeii, carnea, carnatii si ciupercile.
Se pun la calit in unt ceapa, ardeii si carnea, care se condimenteaza dupa gust, cand ceapa devine transparenta se adauga carnatii si ciupercile si se calesc pana cand se patrunde carnea (de preferat sa se caleasca inabusit).
Dupa care se adauga vinul si rosiile si se fierbe inca 10-15 min condimentandu-se dupa gust, inainte de oprirea focului se adauga usturoiul pisat si patrunjelul tocat si se mai da un clocot, se serveste cu mamaliga si cu vin rosu sec.
10. Rețete tochitură de porc cu afumătură
Ingrediente tochitură de porc cu afumătură
carne afumată de porc,
cârnați de casă afumați,
trei cepe,
doi ardei grași,
usturoi, sare, piper, foi de dafin,
pastă de tomate.
Mod de preparare tochitură de porc cu afumătură
Ceapa tăiată mărunt se călește cu carnea și cârnații. Se adaugă pe rând celelalte ingrediente: ardeiul gras tăiat fâșii și pastă de tomate. La final se pune usturoiul pisat.
Se servește cu ou ochi și cu mămăliguță.
11. Rețetă tochitură din organe de porc
Ingrediente tochitură din organe de porc
rinichi de vita
rinichi de porc
inima de porc
limba de porc
piept de porc impanat
ceapa
usturoi taiat marunt
sare, piper
boia de ardei iute
bulion
Mod de preparare tochitură din organe de porc
Rinichii se taie pe lungime si se curata de uretra (tot ce este alb in interior)si se fierb. de asemenea si de la inima se indeparteaza grasimea, si se fierbe impreuna cu limba.(toate sunt fierte cand intra furculita usor).[atentie – difera timpul de fierbere si de aceea se fierb separat]. Limba se curata de pielita si se taie cubulete, ca toate celelalte. Separat se calaste ceapa in care se prajeste pieptul de porc taiat cubulete.
Toate acestea se amesteca, peste care se adauga din zeama de la inima si limba (apa de la rinichi se arunca). Canad toate dau in clocot se adauga bulionul, se stinge focul si se pune boiaua, sarea, piperul si usturoiul dupa gust.
Se mai poate folosi si splina, dupa gust, dar in nici un caz nici un fel de ficat. Textura ficatului nu e compatibila ce celelalte.
12. Rețetă tochitură de porc cu sos de roșii
Ingrediente tochitură de porc cu sos de roșii
5-600 gr carne de porc
2 cepe mari
2 rosii mari
1 ardei iute
1 kg cartofi
5 lg pasta de tomate
condimente: cury, piper macinat,piper boabe, cimbrisor, condimente pentru cartofi natur, sare
Mod de preparare tochitură de porc cu sos de roșii
Se toaca marunt o ceapa si se pune la calit in putin ulei cu apa, pentru 3-4 min. Carnea se taia bucatele si se pune peste ceapa deja calita (inmuiata doar, nu prajita), se condimenteaza cu cury, piper boabe, cimbrisor si sare, se pune putina apa (vezi poza) si se lasa pe foc potrivit pana se patrunde. Spre final se adauga 2 linguri de pasta de rosii si se mai lasa pe foc 2 min.
Intre timp se toaca marunt si cealalta ceapa, rosiile si ardeiul iute (eu le-am tocat impreuna in robotul de bucatarie), se amesteca si se pun intr-o cratita pe foc, se adauga sare dupa gust, 3 linguri de pasta de tomate, piper boabe, o frunzulita de dafin, 2 linguri ulei si putina apa si se lasa pe foc, amestecand din cand in cand.
Cartofii se curata (eu am avut cartofi noi), si se pun intr-o cratita cu 2 linguri de ulei si apa cat sa-i acopere, se condimenteaza cu putina sare si un cub de condimente de cartofi si se lasa la fiert, acoperiti pana cand se patrund.
La final se pune intr-un bol tochitura, intr-alt bol sos de rosii, si pe o tava se scot cartofii care se stropesc cu putin din sosul in care au fiert si peste care se presara patrunjel proaspat.
13. Rețetă tochitură de porc cu ciuperci
Ingrediente tochitură de porc cu ciuperci
650 g carne mai slaba de porc
200 g ciuperci intregi conservante
4 catei de usturoi
2 linguri de bulion
1 legatura de patrunjel
2 cepe
1 lingura ulei
Sare, piper
Mod de preparare tochitură de porc cu ciuperci
se curata ceapa si usturoiul. Se taie ceapa solzisori, iar usturoiul in felioare. Se inabusa ceapa in ulei si putina apa, se adauga usturoiul, bulionul dizolvat in putina apa si sare. Se spala carnea, se taie in cubulete si se pune in tigaie, peste ceapa. Dupa 5 minute se adauga ciupercile intregi. Se tine pe foc pana carnea se patrunde bine, dupa adaugi sarea si condimentele si se preseaya patrunjelul (tocat).
14. Rețetă tochitură de porc ungurească
Ingrediente tochitură de porc ungurească
1 kg carne de purcel
150 ml ulei
2 cepe mari sau 3 mai mici
10 rosii mijlocii si bine coapte
300 g masline
o lamaie mare taiata in patru
2 linguri boia dulce de ardei
o lingurita boia iute de ardei
o lingurita piper
vegeta sau sare (dupa gust)
2 linguri de bulion
o legatura patrunjel verde proaspat
o foaie de dafin
20 boabe piper.
Mod de preparare tochitură de porc ungurească
Se spala carnea, se taie in bucati mai maricele, se zvinta si se pune in tigaie sa se rumeneasca. Cind este gata, se scoate, iar in uleiul ramas se caleste ceapa (care inainte a fost curatata si taiata fideluta) si se lasa pina se inmoaie si capata o culoare galbuie. Se adauga boiaua (amindoua felurile), se amesteca bine, dupa care se adauga bulionul, rosiile taiate marunt, carnea, patrunjelul,vegeta (sau sare-nu prea multa, daca maslinele sint prea sarate), piperul si daca este nevoie putina apa. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 20 de minute dupa care se adauga maslinele si lamaia. Se introduce oala (de preferat este oala de fonta) in cuptor la foc potrivit si se lasa in jur de 30 min. Fara capac.
Se serveste cel mai bine cu mamaliguta, putin mujdei de usturoi si patrunjel proaspat verde.