REȚETE SUPĂ‚ DE PUI: 10 rețete pentru supă de pui
Supa de pui este una dintre cele mai „prietenoase” mâncăruri pentru organism, nu doar pentru că este ușoară și gustoasă, ci și pentru că poate fi folosită în diete. Dieta cu supă de pui este eficientă, având în vedere că nu supune organismul la efort maxim, iar înainte de Sărbători este alegerea potrivită! Azi vă prezentăm 10 rețete pentru supă de pui.
1. Supă de pui cu găluște de griș
Ingrediente:
– 2 -3 l supă de pui
– piper și pătrunjel pentru servit
Găluște de gris:
– 2 ouă
– 7-8 linguri griș
– 1 linguriță ulei
– sare
Supă de pui cu găluște de griș
Preparare:
Am pus supa pe foc să fiarbă. Am preparat găluștele: am bătut ouăle cu sare și ulei. Am adăugat apoi grișul în „ploaie”, câte o lingură pe rând, amestecând după fiecare până am obținut consistența dorită (știți că aluatul are consistență dorită când treceți cu furculița prin el și dârele rămân vizibile). Faceți acest test după fiecare lingură de griș fiindcă și dacă puneți prea mult nu e bine, găluștele vor ieși tari. Dați focul mic sub oala cu supă astfel încât aceasta să nu clocotească, altfel găluștele s-ar împrăștia. Cu o linguriță formați găluștele în supă: înmuiați lingurița în supă până se înfierbântă (câteva secunde), apoi luați aluat cu ea și scufundați-o în supă să se desprindă gălușca. Repetați până terminați aluatul. Dacă vedeți că prima gălușcă se împrăștie înseamnă că ați pus prea puțin griș, va opriți și mai adăugați griș. Când ați terminat de format găluștele puneți capacul la oală și fierbeți la foc mic pentru 10 minute. Opriți focul și lăsați oala cu capac încă 5-10 minute. Găluștele ies foarte pufoase. Servim supa cu piper și pătrunjel.
2. Supă de pui cu tăieței
Ingrediente:
– 1,5 kilograme carne de pasăre cu os
– 3 morcovi
– 2 rădăcini de pătrunjel
– un sfert de rădăcină de țelină
– 1 ceapă albă
– 400 g tăieței (sau fidea)
– 2 linguri de ulei
– sare, pătrunjel proaspăt tocat
Supă de pui cu tăieței
Preparare:
Spălați carnea în mai multe ape pentru a îndepărta sângele. Desfaceți carnea în bucăți mărișoare. Puneți carnea la fiert într-o oală mare cu 8 litri de apă. Fierbeți carnea la foc mic, spumând des, până când este pătrunsă pe jumătate. Timpul de fierbere este mai lung în cazul păsărilor organice (crescute la curte) și foarte lung dacă păsările (găină, cocoș) sunt bătrâne. Curățați ceapa, morcovii, țelina și pătrunjelul. Adăugați zarzavaturile în supă cu 1 lingură de sare. Fierbeți până când carnea și zarzavaturile sunt bine pătrunse. Scoateți carnea și legumele cu o spumieră. Adăugați un pahar de apă foarte rece în supă pentru a se depune sedimentele. Strecurați supa, cu grijă să nu tulburați sedimentele, și asezonați-o după gust. Lăsați carnea și legumele să se răcească. Desprindeți carnea de pe os și rupeți-o fâșii. Tăiați legumele – mai puțin ceapa, pe care o aruncați – în rondele sau bastonașe groase. Fierbeți tăiețeii în apă cu sare. Serviți supa cu tăieței, legume și bucăți de carne.
3. Supă de pui cu ou
Ingrediente:
– 1 litru bulion de pui (sau supă preparată din cubulețe de concentrat)
– 4 cepe verzi, tăiate bucățele de 2 cm lungime, pe diagonală
– 2 cm bucată de ghimbir, feliată subțire
– 1 piept de pui dezosat, fără piele, tăiat fâșiuțe subțiri, circa 350 g în total
– 12 ciuperci shiitake uscate, bine spălate și scurse
– 100 g muguri de fasole, din cutie, bine scurși și spălați
– 1 lingură de zahăr brun
– frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
– 1 ardei iute roșu, tăiat rondele (opțional)
– 1 ou bătut
– piper alb, după gust
– sare
– orez fiert, pentru servit (opțional)
Supă de pui cu ou
Preparare:
Se pune bulionul într-un wok, sau oală, pe flacără medie. Se dă în clocot, se micșorează apoi flacăra și se adaugă ciupercile shiitake. Se fierb la foc mic 20 de minute. Se scot ciupercile cu o spumieră și se lasă să se răcească, până ce se pot mânui. Se îndepărtează tulpinile tari ale ciupercilor, iar pălăriile se tăie fâșiuțe. Se înfig feliile de ghimbir într-o scobitoare de cocktail. Se adaugă în wok carnea de pui, ghimbirul, ciupercile, piperul, sarea și zahărul și se dau în clocot. Se fierbe carnea până când este făcută. Se scoate din supă scobitoarea cu feliuțe de ghimbir. Se varsa în wok oul bătut și se amestecă bine cu ajutorul a două baghete de lemn, până ce se desface filamente. Se adaugă ceapă verde și mugurii de fasole și se amestecă rapid. Se servește supa imediat, ornata cu frunze de pătrunjel și rondele de ardei iute. Dacă se dorește o supă mai consistentă, se servește cu orez fiert.
4. Supă de pui cu lămâie
Ingrediente:
– 1.5 l supă de pui
– 80 g orez
– 2 ouă
– 1 lămâie mare și zemoasă
– sare, piper negru
Supă de pui cu lămâie
Preparare:
Supa strecurată se pune pe foc și se aduce la fierbere. Între timp se fierbe separat orezul, în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet. Se ia carnea de pe oasele puiului și de pe cele două pulpe și se desface fâșiuțe. Se bat ouăle bine cu sucul de la 1 lămâie, până devin spumoase. Se adaugă 3 polonice de supă fierbinte peste ouă, dar în fir subțire și amestecând non-stop cu telul în ouă. Mai precis cu o mână amestecați continuu în ouă, iar cu cealaltă turnați cu polonicul supă, așa cum turnați uleiul la maioneză. Trageți oala cu supă de pe foc și turnați în fir subțire amestecul de ouă pe care tocmai l-ați făcut. Amestecați neîncetat în supă, cât timp faceți asta. După ce ați pus toată compoziția, puneți oala pe foc mic (aveți grijă să nu clocotească supa) și lăsați 10 minute (mai amestecați din când în când). Adăugați fâșiuțele de carne și orezul scurs în supă. Gustați-o de sare și de suc de lămâie. Se servește cu piper negru proaspăt măcinat.
5. Supă de pui cu tarhon și crutoane
Ingrediente:
– 2 pulpe de pui dezosate și fierte
– 1 ceapă
– 55 g unt
– 600 ml supă de pui
– 1 lingură tarhon tocat mărunt
– 150 ml frișcă lichidă
– 2 felii pâine toast
– 1 lingură ulei măsline
Supă de pui cu tarhon și crutoane
Preparare:
Tocați ceapa mărunt și puneți la călit cu untul. Când ceapa s-a călit, tăiați puiul în fâșii subțiri adăugați-l peste ceapă și amestecați bine. Adăugați jumătate din supa de pui (eu am strecurat apa în care am fiert puiul, în care am mai adăugat un cub de condiment de pui) și lăsați să dea în clocot. Dați focul mic și lăsați să fiarbă încă 20 de minute. Stingeți focul și lăsați supa să se răcorească puțin, apoi puneți-o într-un blender sau folosind un mixer vertical omogenizați totul. Puteți păstra câteva fâșii de pui întregi pentru ornat. Adăugați restul de supă de pui, tarhonul tocat mărunt și amestecați bine.Tăiați pâinea în cuburi mici, stropiți cu uleiul de măsline și un praf de sare, apoi puneți la cuptor la 180 C / Gaz 4 până când devin aurii și crocante. Amestecați cu frișcă lichidă înainte de a servi. Adăugați crutoanele și e gata de servit!
6. Supă de pui cu varză de Bruxelles
Ingrediente:
– o ceapă
– un piept de pui
– 50 ml ulei
– sare, piper, o linguriță boia dulce
– o rămurică de cimbru și una de mărar
– 400 g varză de Bruxelles congelată
Pentru dres supa:
– 2 gălbenușuri
Pentru servit:
– smântână
– mărar verde
– lămâie
Supă de pui cu varză de Bruxelles
Preparare:
Zarzavatul se curăță, se spălă și se dă pe răzătoarea mare. E important să fie ras și nu tăiat. În felul acesta varza iese mai bine în evidență. Ceapa se curăță și se taie mărunt. Pieptul de pui se spală și se taie cuburi potrivite.Punem zarzavatul, ceapa și carnea de pui la călit în ulei. Lăsăm până încep toate să sfârâie și să se combine aromele. Adăugăm o linguriță de boia dulce, sare, piper și apă rece. Punem și rămurelele de mărar și cimbru. Punem capacul și lăsăm să fiarbă la foc mijlociu până când carnea e făcută pe trei sferturi. Acum e momentul să punem și varza. O punem direct din pungă. Congelată. Varza trebuie să fiarbă, dar să rămână crocantă și să-și păstreze aroma ușoară, fină, dulce-ușor amăruie, care face din supa asta un deliciu. Când totul e fiert, stingem focul la supă și o dregem cu gălbenușuri. E bine să stingem focul înainte de a adăuga gălbenușurile. Amestecăm gălbenușurile într-un castron încăpător și începem să punem peste ele supă caldă câte puțin, astfel încât gălbenușurile să ajungă la aceeași temperatură cu supa. Dacă le-am turna direct, s-ar coagula. Dresingul de gălbenuș cu supă se toarnă în oală în timp ce învârtim energic. Supa devine onctuoasă și mătăsoasă. E gata de pus în farfurii. Servim cu smântână, mărar verde și eventual lămâie.
7. Supă de pui cu lășcuțe (paste de casă)
Ingrediente:
Pentru supă:
– 1 pui
– 5 morcovi
– 1 rădăcină pătrunjel
– 1/2 țelină
– 2 foi de dafin
– 1 ceapă mare
– 1 linguriță boabe de piper
– 2-3 frunze de țelină (opțional)
– sare
Pentru lășcuțe:
– 200 g făină
– 2 ouă mari
Pentru servire:
– pătrunjel proaspăt tocat
Supă de pui cu lășcuțe (paste de casă)
Preparare:
Amestecați făina cu ouăle pentru a obține un aluat potrivit de tare. Dacă este prea uscat adăugați 1 lingură de ulei. Acoperiți aluatul și lăsați-l departe 30 de minute. Întindeți aluatul într-o foaie subțire pe masa presărată cu făină. Rulați foaia de aluat pe sucitor. Scoateți sucitorul din mijlocul ruloului de aluat. Presați și tăiați ruloul de aluat în fâșii lungi, late de aproximativ 5 milimetri. Întoarceți fâșiile și tăiați-le pentru a obține pătrățele cu latura de 5 milimetri. Pudrați-vă mâinile cu făina și amestecați bine lășcuțele pentru a se desprinde una de cealaltă. Întindeți lășcuțele pe un ziar sau foaie de copt și lăsați-le să se zvânte într-un loc uscat și răcoros pentru 30 de minute. Spălați bine puiul și puneți-l la fiert. Fierbeți puiul la foc mic, spumând din când în când. Curățați zarzavaturile. Despicați țelina în bucăți la fel de mari ca morcovii pentru a obține o fierbere uniformă. Spălați ceapa și îndepărtați foile exterioare. Încercați pe cât posibil (dacă nu e afectată) să nu aruncați coaja. O să dea o culoare plăcută supei. Când carnea de pui este fiartă de jumătate, adăugați morcovii, țelina, ceapa și pătrunjelul. La 15 minute după ce ați adăugat zarzavaturile, adăugați foile de dafin, boabele de piper, frunzele de țelină bine spălate și 2 linguri de sare și mai fierbeți aproximativ 10 minute. Scoateți carnea și zarzavaturile și strecurați supa. Aruncați foile de dafin, frunzele de țelină, boabele de piper și ceapa. Desfaceți carnea de pe os și porționați-o. Tăiați zarzavaturile cuburi. Fierbeți lăscuțele în apă cu sare pentru 2-3 minute. Treceți-le pe sub jet de apă rece, scurgeți-le și amestecați-le cu ulei pentru a preveni lipirea. Nu păstrați lășcuțele în supă deoarece o vor tulbura. Le puteți păstra separat și adăuga în momentul servirii. Montați supa în farfurii: distribuiți în mod egal zarzavaturi, carne, supă și lășcuțe în farfurii. Presărați cu frunze de pătrunjel tocate fin. Supa de pui cu lășcuțe se servește fierbinte.
8. Supă de pui cu găluște și roșii
Ingrediente:
– carne de pui (aripi, ciocănele sau ce vreți)
– 2-3 morcovi
– 2-3 cartofi
– o ceapă mică
– ce legume mai aveți în casă (uneori pun ardei, dovlecel etc.)
– pătrunjel
– delikat/sare
– 7 linguri griș
– 2 ouă
– o lingură ulei
Supă de pui cu găluște și roșii
Preparare:
Se spăla bucățile de pui și se pun la fiert cu sare. Când dau în clocot se adună spuma și se pun cartofii tăiați cubulețe, morcovul tăiat bucăți/felii, delikat și ceapa întreagă (o scot și o arunc după ce e gata supa). Scot într-o oală mare jumătate de supă cu polonicul și las să fiarbă ambele oale la foc mediu. Pentru că se fac rapid, acesta e momentul când încep să fac găluștele: într-un castron bat bine cu furculița 2 ouă cu o linguriță mică de delikat… după care pun încet grișul, bătând în continuare cu furculița. După ce am încorporat grișul adaug o lingură de ulei și mai bat câteva secunde. În oala în care am doar supă simplă dau focul mic, adaug compoziția de găluște cu o liguriță, după ce am pus compoziția toată torn o cană de apă rece și dau focul mare, punând și un capac pe oală. După 20 min. transfer totul în oala în care am carnea și legumele, adaug sare/delikat și cutia de roșii (sau roșiile), adaug și tăiețeii, mai las să fiarbă 10 min. și închid focul… Adaug pătrunjel tocat mărunt.
9. Supă de pui cu roșii
Ingrediente:
– carne de pui (aripioare, gât, spate, inimă, ficat, pipotă)
– 1/4 țelină
– 2 buc. păstârnac
– 1 fir praz
– 4-5 morcovi
– paste făinoase (spaghete sau tăiței)
– pătrunjel
– sare, piper
Supă de pui cu roșii
Preparare:
În oala în care urmează să pregătiți supa puneți 3-4 căni de apă la fiert. Când apa a dat în clocot puneți bucățile de pui și acoperiți cu un capac. Eu am folosit din puiul întreg doar aripioarele, gâtul, spatele, ficățelul, inima și pipota. Lăsați-le să fiarbă înăbușit până ce carnea începe să se frăgezească. În timp ce carnea fierbe liniștit, profitați de acest răgaz și tocați mărunt morcovii, păstârnacul, prazul, țelina. Adăugați legumele tocate și lăsați să fiarbă la foc mic timp îndelungat, pentru a nu avea surpriza să scoateți din supă carnea nefiartă. Completați cu apă în funcție de cantitatea de supă pe care doriți să o preparați. Pe parcursul fierberii o să observați că supă scade. În acel moment completați cu apa caldă (dacă nu va puteți da seama când este fiartă carnea, scoateți o bucată din supă și încercați-o cu o furculiță). Sărați și piperati după gust. Având în vedere avantajele pe care le oferă grăsimea puiului de curte, nu mai este necesar să adăugați un plus de gust prin folosirea concentratului de legume. Înainte cu aproximativ 15 minute de a lua de pe foc, adăugați roșiile în bulion tocate mărunt și pastele făinoase. Lăsați-le să fiarbă în voie și presărați la sfârșit pătrunjel verde deasupra. Supa de pui cu roșii este gata și poate fi servită.
10. Supă de pui cu ciuperci
Ingrediente:
– carne de pui
– ciuperci
– 3-4 morcovi
– 1/2 țelină
– 1 ardei
– 1 ceapă (roșie)
– 1 gulie
– pătrunjel verde
– sare, ulei
Supă de pui cu ciuperci
Preparare:
Spălam, porționăm carnea de pui și o punem la fiert. După ce începe să fiarbă îndepărtăm spuma formată. Adăugăm legumele, țelina, gulia și o parte din morcovi, pe care îi tăiem bucăți mari. Un morcov îl vom da pe răzătoarea mare și îl vom cali în puțin ulei pentru a da culoare supei, ardeiul îl tocam mărunt, ceapa o lăsăm întreagă. Adăugăm sare după gust. După ce a fiert carnea și legumele închidem focul și adăugăm ciupercile întregi curățate, spălate și pătrunjelul verde tocat mărunt. Ciupercile nu trebuie fierte, ci doar opărite (le vom lasă în supa fierbinte), astfel rămân mai tari.
În speranța că cele 10 rețete pentru supă de pui sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!