Reţete speciale cu aromă de Guinness

28 02. 2013, 16:08

În acest an, ziua Sfântului Patrick va fi sărbătorită de Guinness în România prin petreceri în fiecare seară din weekendul 15-17 martie, în puburile din toată ţara. Pe lângă acestea, Guinness oferă şi alternativa de a petrece în stil irlandez acasă, alături de familie şi prieteni. Folosind reţetele potrivite, masa de duminică se poate transforma într-un adevărat festin culinar, impresionând prin mâncăruri special preparate cu bere Guinness.

Justin O’Connor, Chef Guinness, împărtăşeşte 14 dintre reţetele sale uşor de preparat, ce utilizează într-un mod unic aroma berii negre. Pe lângă propunerile pentru prânz şi cină, Justin oferă şi idei de desert, arătând cât de versatilă poate fi berea Guinness din punct de vedere culinar.

Unele dintre reţete sunt noi, în timp ce altele sunt inspirate din arhivele Guinness, dovedind cum această bere a fost folosită drept ingredient de mai bine de 250 de ani. Printre reţetele savuroase propuse se numără kebab de miel cu sos marinat Guinness, tocană de miel irlandeză, file de porc cu mere şi Guinness, negresă sau mousse de ciocolată cu aromă de Guinness.

Guinness este o bere ideală pentru gătit, deoarece conţine mai multe arome discrete, ce pot evidenţia celelalte ingrediente. Eu îi folosesc gustul dulceag pentru prăjituri sau îngheţată şi savoarea deosebită pentru a asezona carnea din diverse preparate. Mai mult, culoarea şi textura berii Guinness pun în valoare în mod deosebit carnea de miel”, subliniază Justin O’Connor.

În plus, Guinness propune cocktail-ul Black Velvet Royale, un aperitiv special care să ofere distincţie serii. Pornind de la clasicul Black Velvet, reţeta Black Velvet Royale include Guinness, şampanie şi lichior de coacăze negre, pentru a celebra cu stil St. Patrick’s Day.

 

 

Reţete Guinness

 

  1. Kebab de miel cu sos marinat Guinness

Ingrediente:

  • 1 muşchi de miel
  • Ulei de măsline
  • ½ de ardei gras roşu
  • ½ de ardei gras galben
  • 1 ceapă roşie

Sosul:

  • 50 ml Guinness extra stout
  • 1 lingură iaurt
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • ½ de lingură de chimion
  • 1 lingură de coriandru mărunţit
  • Sare
  • Piper
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • ¼ de ardei iute mărunţit

Mod de preparare:

Se taie muşchiul în 8 bucăţi şi se lasă în sos peste noapte, la frigider. Se taie ardeii şi ceapa, se amestecă şi se pun în uleiul de măsline. Compoziţia aceasta se adaugă peste mielul aflat la marinat şi se mai lasă la frigider pentru 2-3 ore. Se pun mielul şi legumele pe 4 frigărui şi se lasă 8 minute la cuptor, la o temperatură de 180 de grade Celsius. Se pot face şi la grătar. Se servesc cu sos de iaurt şi mentă.  

 

 

  1. Negresă cu ciocolată şi Guinness

Ingrediente:

  • 100 ml Guinness
  • 185 g ciocolată neagră
  • 50 g ciocolată cu lapte
  • 185 g unt
  • 3 ouă
  • 275 g zahăr pudră
  • Esenţă de vanilie
  • 85 g făină de grâu
  • 20 g pudră de cacao
  • 50 g ciocolată albă

Mod de preparare:

Se acoperă o tavă cu hârtie de copt şi se împrăştie bucăţile de ciocolată albă pe toată suprafaţa ei. Se amestecă Guinness, untul, ciocolata neagră şi cea cu lapte, ţinând tava pe foc până când compoziţia se topeşte. Se bat ouăle împreună cu zahărul şi esenţa de vanilie şi se adaugă apoi în tavă. Se cern făina şi pudra de cacao, apoi se adaugă şi acestea în tavă. Se lasă la cuptor pentru 20-22 de minute, la 160 de grade Celsius. Se serveşte caldă, cu îngheţată de vanilie. 

 

  1. Black Velvet Royale

Creat special pentru St Patrick’s Day, Black Velvet Royale este un cocktail care complimentează toate calităţile deosebite ale berii Guinness. Originile sale provin din anul 1861, dar varianta modernă a fost creată de Sam Bompas şi Harry Parr, doi food designeri renumiţi pentru instalaţiile şi experimentele lor culinare.

Ingrediente:

  • 30 ml Guinness
  • 90 ml şampanie
  • Lichior de coacăze negre

Mod de preparare:      

Se toarnă berea Guinness într-un pahar de şampanie răcit, fără să facă prea multă spumă. Se adaugă lent şampania, având grijă ca băuturile să nu se amestece. Se adaugă lichior de coacăze negre.