Adaptată în funcție de anotimp, salata orientală străbate victorioasă întregul an, scoțând din impas gospodinele în momente de criză și punându-le la încercare priceperea.
Indiferent dacă sunteți grabiți și nu aveți prea mult timp pentru a găti sau vă place să fiți creativi în bucătărie, vă prezentăm câteva rețete de salată orientală, rapide și gustoase, pe toate gusturile.
1. Salată orientală cu maioneză
Ingrediente:
– 1,5 kg cartofi (fierți în coajă, apoi decojiți)
– 6 ouă (un gălbenuș crud ți unul fiert pentru maioneză, iar restul se pune în salată)
– 250 g de măsline feliate
– 2 cepe mici
– un borcan cu castraveciori murați (sau gogoșari murați)
– muștar, sare, piper
Salată orientală cu maioneză
Preparare:
Tăiați ouăle și cartofii cubulețe, tocați ceapa, apoi puneți totul într-un castron mare. Tăiați mărunt castraveții și îi puneți în castron. La fel procedați cu măslinele. Încorporați apoi maioneza.
Timp de preparare: 45 de minute
2. Salată orientală dietetică
Ingrediente:
– 5 cartofi albi
– 2 cepe
– 4 ouă
– 2-3 linguri cu iaurt
– zeama de la o jumătate de lămâie
– 2 linguri cu muștar
– 30 ml ulei (de măsline)
– câteva măsline negre și verzi
– 1 peperoni roșu (în oțet)
– 3/4 gogoșar acru
– 1 fir de pătrunjel
– sare, piper
Salată orientală dietetică
Preparare:
Spălați cartofii și puneți-i la fiert în coajă, 20-25 de minute, depinde cât sunt de mari. Într-un ibric puneți la fiert, la foc mic, 3 ouă, apoi lăsați-le 8 minute de când începe apa să fiarbă. Stingeți focul și lăsați-le să stea în apa în care au fiert. Între timp curățați cepele, tăiați-le în feliuțe foarte subțiri, presărați-le cu sare, amestecați și frecați puțin cu mâna, spălați-le cu apă rece și stoarceți-le bine de zeamă. Tocați gogoșarul în cubulețe sau fâșiuțe și tăiați peperoni felii. Scoateți sâmburii din măsline și tăiați-le în patru. Păstrați câteva măsline negre pentru decor.
După ce au fiert cartofii, curățați coaja și zdrobiți cu furculița un cartof pentru maioneză. Puneți într-o cană de blender cartoful zdrobit, zeamă de lămâie, muștar, sare după gust, gălbenușul și uleiul. Amestecați 10-15 secunde până se leagă bine maioneza, adăugați iaurtul (sau smântână slabă) și mai amestecați 3-4 secunde. Maioneză este gata!
Tăiați cartofii în felii de 3-4 mm grosime și puneți-i în castronul cu ceapă. Curățați și feliați ouăle (păstrați câteva felii pentru decor), apoi puneți-le în castron. Adăugați peperoni, gogoșar, bucăți de măsline, maioneză și amestecați foarte ușor. Garnisiți cu măsline, verdeață, felii de ou și puneți pe farfurii.
Timp de preparare: 40 minute
3. Salată orientală de iarnă
Ingrediente:
– 200 g cartofi fierți
– 300 g legume fierte (conopidă, țelină, morcov, mazăre verde, fasole verde sau uscată)
– 2 ouă fierte, tari
– 1-2 cepe
– 2-3 andive
– 15-20 măsline
– 6 linguri cu vinegretă
– sare, piper
Salată orientală de iarnă
Preparare:
Cartofii, țelins, morcovii, pătrunjelul, ceapa și ouăle se tăie rondele. Se pun într-o salatieră, se adaugă conopida desfăcută în buchețele mici, mazărea, fasolea verde tăiată în bucățele și măslinele, apoi se sărează, se piperează și se amestecă ușor cu vinegretă. Se decorează cu andive tăiate pe lungime, sub formă de corăbioare.
Timp de preparare: 20 de minute
4. Salată orientală de vară
Ingrediente:
– 4-5 cartofi noi, fierți în coajă și tăiați cubulețe
– 2 roșii – tăiate cubulețe
– 2 castraveți – tăiați cubulețe
– 2 ouă fierte, tari
– 150 g mușchi file
– 200 g măsline negre
– o ceapă mică
– sare, piper negru măcinat, oregano
– oțet
– 1 lingură cu muștar
– ulei de măsline
Salată orientală de vară
Preparare:
Se spăla cartofii și se fieb în coajă. Se lasă la răcit și se tăie în cubulețe. Ceapa se tăie julien, se presară sare, se pune într-un vas acoperit. Măslinele, dacă sunt sărate, se lasă o oră în apă rece la desărat.
Toate ingredientele tăiate cubulețe se amestecă. Într-un bol preparați sosul de muștar, cu oțet și ulei de măsline. Adăugați sare și piper după gust. Iese un fel de maioneză, dar mai subțire.
Se toarnă sosul peste ingrediente și se amestecă bine. Se servește rece.
Puteți să nu adugati mușchiul file și aveți o salată ovo-vegetariană
Timp de preparare: 30 de minute
5. Salată orientală simplă
Ingrediente:
– 500 g cartofi
– o roșie mare
– 2 castraveți
– 2 ardei, unul roșu și unul verde
– 100 g măsline
– 1 ceapă roșie
– 2 ouă
– 40 g muștar
– pătrunjel sau leuștean proaspăt
– 200 g ulei
– sare piper
Salată orientală simplă
Preparare:
Se spăla cartofii și se pun la fiert. Roșia, castravtii, ceapa, ardeii și măslinele se tăie mărunt, la fel și cartofi după ce sunt fierți și răciți puțin. Un ou se fierbe și altul se separă de albuș și din ele se face maioneză, în combinație cu muștarul și uleiul. Se amestecă toate, dar cu grijă pentru a rămâne întregi, se pune salată pe farfurie și se ornează cu leuștean sau pătrunjel.
Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute
6. Salată orientală rapidă
Ingrediente:
– 1 kg cartofi
– 3 ouă
– 1 ceapă roșie
– 2 fire ceapă verde
– o mână măsline
– 1 ardei gras roșu
– 1 ardei gras galben
– ulei de măsline
– zeamă de lămâie
– pătrunjel
– sare, piper
Preparare:
Spălați cartofii și puneți la fiert în coajă. După ce au fiert îi scurgeți de apă și îi puneți sub jet de apa rece pentru a-i putea curăța mai ușor. Separat fierbeți ouăle tari. La fel ca și cartofii, după ce au fiert, ouăle se scurg de apă, se țin sub jet rece de apă și apoi se curăță de coajă. Tăiați cartofii cubulețe mai mari, apoi tăiați ouăle, ardeiul gras în fâșii, ceapa roșie în fideluță și ceapa verde mărunt. Adăugați măslinele și amestecați. Turnați ulei de măsline și zeamă de lămâie după gust. Condimentați cu sare și piper. Amestecați bine și asezonați cu pătrunjel verde.
Timp de preparare: sub 15 minute
7. Salată orientală cu gogoșari
Ingrediente:
– 6-7 cartofi
– 1 ceapă mare
– câteva felii de gogoșari în sos (sau în oțet sau cruzi)
– măsline
– 1 roșie
– sos de la gogoșari
– vegeta, piper
– ulei, oțet
– mărar
Salată orientală cu gogoșari
Preparare:
Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă, într-o oală cu apa și un strop de sare.Ceapa se curăță și se toacă mărunt (sau solzișori). Gogoșarii și roșia se tăie cubulețe. Când cartofii sunt fierți, îi luați de pe foc, îi lăsați să se răcească, apoi îi tăiați cubulețe. Ceapa tocată se pune într-o tigaie, în ulei, și se amestecă până se înmoaie, dar să nu se prăjească. O adăugați peste cartofii cubulețe, apoi se adaugă gogoșarii, roșia, măslinele. Se pune sos din gogoșari după gust, un strop oțet, vegeta, piper și mărar.
Timp de preparare: sub 60 de minute
8. Salată orientală cu praz
Ingrediente:
– 1 kg cartofi
– 4-5 ouă
– 2 fire de praz
– 200g măsline
– 2-3 linguri cu maioneză
– 2-3 castraveți acri (în oțet)
– piper alb măcinat, sare, pătrunjel verde
Salată orientală cu praz
Preparare:
Cartofii se spală și se fierb în coajă. Ouăle se fierb tari. După ce s-au fiert cartofii și s-au răcit, se curăță de coajă și se toacă în cubulețe. Ouăle se curăță și se toacă, apoi se adaugă peste cartofi. Prazul curățat și spălat se toacă (partea fără frunze) rondele, care se desfac cu mâna în inele și se pun de asemenea peste celelalte. Se adaugă măslinele spălate, castraveții tocați potrivit, maioneza, sărea, piperul și se amestecă foarte bine. Se lasă cca. 10 minute și se servește cu pătrunjel tocat deasupra. Poate fi servită simplă sau ca garnitură la orice friptură.
Timp de preparare: 30 de minute
9. Salată orientală de post
Ingrediente:
– 400 g de carofi
– 2-3 ardei: roșu, portocaliu (galben), verde
– 150 g de măsline
– 1 legătură ceapă verde
– 2 cepe roșii
– 2-3 castraveți murați
– la alegere se poate pune 1 legătură de ridichi
– sare, piper
– ulei de măsline, 1 lămâie
– se poate adăuga și puțin oțel balsamic, la alegere
Salată orientală de post
Preparare:
Se spăla, curată și se pun cartofii la fiert în apa cu sare și un pic de oțet (pentru a nu se fărâmița cartofii). Separat se tăie ardeii în bastonașe, ceapa roșie julien, ceapa verde, castraveții murați. Se face un dressing din ulei de măsline, zeamă de la o lămâie. Se poate adaugă cimbru sau ce alte condimente doriți. Dacă nu ar fi fost de post, se putea adaugă brânză sau cașcaval ras, pe;te afumat, ouă fierte sau bucățele de bacon. Se ornamentează cu o felie de lămâie, măsline și ceapă roșie.
Timp de preparare: 30 de minute
10. Salată orientală cu macrou
Ingrediente:
– 5 cartofi
– 150 g măsline
– 4 ouă
– 1 legătură de ceapă verde
– 200 g macrou
– 2 ouă pentru maioneză
– ulei, muștar, zeamă de la o lămâie
Salată orientală cu macrou
Preparare:
Se fierb cartofii curățați de coajă, apoi se tăie în bucăți mari. Ouăle se fiarb tari și se tăie rondele. Ceapa se tăie mărunt sau fiecare după preferință. Macroul se pune pai. Se face maioneză dintr-un gălbenuș fiert și unul crud, ulei, muștar și zeamă de lămâie. Se amestecă toate ingredintele .
Timp de preparare: sub 30 de minute
11. Salată orientală cu murături
Ingrediente:
– 10 cartofi medii
– 150 g măsline negre
– 2 cepe
– maioneză
– 2 ouă
– 1 borcan castraveți
– 1 borcan gogoșari
– 2 morcovi
Salată orientală cu murături
Preparare:
Se fierb cartofii și ouăle, iar la măsline scoatem sâmburii. După ce s-au răcit cartofii îi decojim și îi tăiem cubulețe. Peste ei adăugăm ceapă tăiată peștișori, măslinele tăiate julien, castraveții și gogoșarii tăiați cubulețe mici și morcovii rași pe răzătoare. Se amestecă toate cu sare sau vegeta, maioneză și oțet.
Timp de preparare: sub 90 de minute
12. Salată orientală cu fasole verde
Ingrediente:
– 400 g fasole verde
– 2 cartofi mari
– 1 ceapă sau 1 legătură de ceapă verde
– 1 salată verde, măsline, busuioc (opțional)
– sare, piper
– ulei măsline, zeamă de la 1 lămâie
Salată orientală cu fasole verde
Preparare:
Se fierb cartofii și fasolea verde, se tăie și se pun într-un bol mare. Se adaugă cepa tocată mărunt, salata verde, măslinele, apoi uleiul de măsline, sarea și piperul, după gust, și se stoarce lămâie deasupra.
Timp de preparare: 30 de minute
În speranța că cele 12 rețete de salată orientală sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!