Dacă e iarnă, e timpul pentru plăcinte! Vrei sa-ti impresionezi prietenii? Pegateste-le o placinta cu dovleac! Cu siguranta toti vor fi incantati de idee, mai ales ca placinta cu dovleac se numara printre cele mai populare deserturi ale copilariei noastre.
1. Plăcintă cu dovleac și stafide
Ingrediente
Pentru foaie
– 3 căni de făină
– 1 ou
– 1 lingură de zahăr
– 1 lingură cu miere
– 50 g unt
– 1 linguriță de oțet
– 1/2 cană cu apă
Pentru umplutură
– 500 g dovleac dat pe răzătoarea mare
– 1/2 cană de zahăr
– 1/2 cană de stafide
– 2 linguri de scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și stafide
Preparare
Foaia am făcut-o amestecând într-un castron toate ingredientele. Am frământat până nu s-a mai lipit de degete. Am lăsat-o să se odihnească o jumătate de oră la rece. Pentru umplutură am călit dovleacul cu stafidele, zahărul și scorțișoara într-o tigaie de teflon până s-a înmuiat dovleacul. Am scurs zeama pe care a lăsat-o dovleacul și am lăsat să se răcească. Am întins foaia destul de subțire și am pus umplutura pe margine. Am rulat-o și apoi cu un cuțit am trasat câteva linii să o pot tăia bine când va fi gata. Când s-a răcit am pudrat zahăr peste ea.
2. Plăcintă cu dovleac și nuci țărănească
Aluat
– 450 grame făina
– 15 g drojdie proaspătă
– 250 ml apă călduță
– 100 g unt + 50 g (la temperatura camerei)
– un praf de sare
Umplutură
– un dovleac plăcintar (aprox. 1 kg)
– zahăr (las la aprecierea fiecăruia cantitatea)
– scorțișoară
– două mâini zdravene de nuci
– un praf de sare
Plăcintă cu dovleac și nuci țărănească
Preparare
Dizolvăm drojdia și frământăm un aluat din ingredientele de mai sus (doar 100 g unt). Nu necesită timp de dospire. Aluatul se împarte în două și se întinde într-un strat cât mai subțire, două foi. Pe fiecare foaie se întinde umplutura de dovleac și cubulețe mici de unt. Se strânge foaia și se tăie pe jumătate. Se obțin astfel 4 bucăți de plăcintă, pe care le punem în tava tapetata cu făină. Ungem pe deasupra plăcinta cu unt topit și o dăm la cuptor până se rumenește.
Umplutura: Dovleacul se curăță de coajă, îl dăm pe răzătoare sau îl tăiem cu ajutorul robotului de bucătărie. Călim dovleacul și îl „condimentăm” după gust cu scorțișoară, zahăr și un praf de sare. Îndepărtăm surplusul de suc, pe care dovleacul și-l va lăsa.
3. Plăcintă cu dovleac, pentru post
Ingrediente
– 450 g dovleac de plăcintă
– 220 g făină (de orez)
– 220 ml lapte de nucă de cocos
– 200 g. zahăr
– un praf de sare
– fulgi de nucă de cocos
Plăcintă cu dovleac, pentru post
Preparare
Dovleacul se cântărește, se curăță de sâmburi și se decojește, după care se fierbe. Furculița trebuie să intre ușor în pulpa dovleacului… atunci e gata. Dovleacul fiert se zdrobește cu furculița și se amestecă cu restul ingredientelor. Ar fi bine de știut că laptele de cocos la conservă este mai gros, mai compact la suprafață, ca un bulgăre de zăpada, așa că ar fi bine să folosiți și un pic de „lapte”. La final, compoziția ar trebui să arate destul de fluidă, astfel încât să poată fi turnată. Se introduce în cuptorul încălzit dinainte pentru circa o oră, la foc domol. Către sfârșitul coacerii verificați cu o scobitoare dacă centrul plăcintei este copt. Dacă scobitoarea iese curată, e gata, dacă nu, mai țineți puțin la cuptor, dar nu-l lăsați mai mult de o oră – s-ar putea usca prea mult. Se presară deasupra nucă de cocos. ideal ar fi chiar imediat ce scoateți prăjiturica din cuptor, că să se îmbibe, să se lipească de blat, sau puteți să ungeți suprafața ei cu gem sau dulceață (de caise cred că ar merge de minune) și-atunci fulgii de cocos ar sta la locul lor. Consistența este minunată, moale în interior și crispy la exterior, cu o aromă inconfundabilă de dovleac! Am folosit o formă de tort cu diametrul de 26 cm.
4. Plăcintă cu dovleac și mere
Ingrediente
Aluat
– 9 linguri de ulei
– 200 ml lapte bătut
– 1 plic praf de copt
– 200 g nuci măcinate
– 250 g făină
– 1 lingură miere
– 1 lingură de zahăr brun
– coajă rasă de lămâie/portocală
– 1 praf de scorțișoară
– 1-2 linguri de griș
Umplutură
– 600 g dovleac dat pe răzătoare
– 1 plic zahăr vanilat
– 2 linguri miere
– 1 lingură zahăr brun
– 2 mere
– 1 linguriță scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și mere
Preparare
Amesteci cele 9 linguri de ulei cu laptele prins și cu mierea. Nucile le prăjești într-o tigaie sau la cuptor și le cureți puțin de pielițe, apoi le macini și le amesteci cu zahărul brun. Făina o amesteci cu praful de copt și o pui peste lapte cu nucile și coaja de portocală. Frămânți bine și mai adaugi făină în cazul în care crezi că este prea lipicios aluatul. Compoziția o acoperi cu un prosop curăț și o lași la loc călduț, să crească puțin. Dovleacul dat prin răzătoare se pune pe foc mic cu zahărul brun, mierea și scorțișoara și amesteci din când în când, că să nu se lipească. Merele se curăță și se dau prin răzătoare, apoi se pun peste dovleac și se amestecă. Când compoziția începe să se înmoaie se adaugă și zahărul vanilat și se amestecă în continuare. Adaugă o jumătate de cană de apă dacă ți se pare că se lipește și se arde dovleacul. După ce compoziția a căpătat o textură moale se oprește focul și oala se acoperă cu un capac pentru câteva minute. Întrea o pui la cuptor pentru aprox. 40 min., dintre care primele 15 min. la foc mare, apoi la foc mediu. Testezi plăcinta cu o scobitoare. O lași 15-20 min. să se răcească, apoi o tăi în pătrățele și o pudrezi cu zahăr. Delicioasă și ușoară, merită încercată.
5. Plăcintă de dovleac cu alune de pădure
Plăcintă de dovleac cu alune de pădure
Am ras un dovleac micuț și l-am călit în unt (o lingură) cu 200 g zahăr, scorțișoară, rom și 2 linguri de griș. Am făcut rapid un aluat dintr-o cană (de 250 ml) de făină (eu am folosit jumate făină albă, jumate integrală), 3 linguri de ulei, 1 lingură de zahăr și apă… cât e nevoie astfel încât să îmi iasă un aluat elastic și nelipicios. După ce l-am lăsat un pic, l-am împărțit în 2 și am întins fiecare bucată într-o foaie subțire, subțire. Pe jumătate de foaie am întins jumătate din umplutura de dovleac Am presărat cu alune de pădure sfărâmate (puteți folosi nuci în loc de alune) și am răsucit foaia că pe o ruladă. Am uns plăcintele cu lapte, le-am presărat cu zahăr și le-am băgat în cuptorul încins, la foc mediu spre mic, și după 15 minute am scos două minunății de plăcinte crocante pe dinafară și moi pe dianuntru.
6. Plăcintă cu dovleac, frișcă și piure de castane
Plăcintă cu dovleac, frișcă și piure de castane
Când am pus dovleacul (1,5 kg) cu zahăr (12 linguri) și unt (100 g) în oală și apoi pe foc, dovleacul meu s-a dovedit a fi foarte „apos”. Nu m-am descurajat, doar am schimbat puțin rețeta. L-am lăsat să fiarbă în sucul propriu cca. 10 minute, apoi am adăugat o budincă de griș (puteți folosi griș 4-5 linguri, după nevoie ) și o budincă de frișcă dizolvată cu 3 linguri de apă. Le-am lăsat să mai bolborosească împreună cca. 5 minute, apoi am oprit focul. Am obținut o „cremă” fantastică și ca aspect și ca gust. Am lăsat „crema” mea să se astâmpere și între timp am făcut aluatul astfel: într-un bol am pus 300 g făină, un ou întreg, 150 g unt, 80% grăsime, trei linguri de zahăr (dacă vreți mai dulce, puteți pune mai mult) și puțină sare. Am frământat bine până s-au amestecat ingredientele… apoi l-am așezat presându-l cu mâna în formă de plăcintă unsă cu unt (datorită unor împrejurări care țin strict de ingredientele folosite, aluatul poate ieși mai moale sau mai tare – în ambele situații îl puteți întinde direct în tavă, folosindu-vă de mâinile ude sau unse cu unt. Indiferent cum iese, o să se coacă și o să fie bun). Apoi puteți să-l lăsați să se odihnească fie la frigider, fie în bucătărie, dacă nu e prea cald. Aluatul trebuie așezat în formă și amestecat cu scorțișoară măcinată (1 lingură cu vârf în cazul meu). Tot acum e momentul să mai puneți zahăr dacă este necesar. Dacă și după ce se răcește dovleacul vi se pare tot moale, puteți să-i mai adăugați o lingură de amidon sau, așa cum am făcut eu, un praf de budincă de frișcă. Fiți fără frică, în timpul coacerii (cca. 50 min.) budinca absoarbe sucul din dovleac și se „gătește” ca și când ar fi fost fiartă. Așa cum vă spuneam se coace la 180-190* cca. 50 de minute… însă după ce trec 30 de minute fiți cu ochii pe ea! După ce o scoateți din cuptor, o lăsați să se răcească și abia apoi o feliați că s-o serviți. Este excelentă călduță și pudrată cu zahăr praf vanilat (sau simplu) și puțină scorțișoară proaspăt măcinată.
7. Plăcintă cu dovleac
Ingrediente
– 1 kg dovleac ras
– 100 g unt
– 125 g zahăr
– 400 g foi plăcintă subțiri
– 100 g unt sau 50 g unt + 50 g ulei pentru uns foile
– vanilie / scorțișoară (opțional)
Plăcintă cu dovleac
Preparare
Curățăm dovleacul de coajă și îl dăm prin răzătoarea cu găuri mari. Amestecăm pulpa cu zahărul și untul tăiat în bucățele și îl punem într-o cratiță încăpătoare pe foc mic. Îl călim cca 15 minute după care stingem focul și lăsăm dovleacul să se răcească complet. Topim untul și îl lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit, întindem o foaie de plăcintă în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt și o ungem cu unt topit pe întreaga suprafață. Adăugăm peste prima foaie o a doua foaie pe care o ungem cu unt și peste a doua foaie așezam a treia și ultima foaie pe care o ungem din nou cu puțin unt. Punem un sfert din compoziția de dovleac deasupra foilor, pliem capetele foii peste umplutură și apoi formăm un rulou. Le ungem cu puțin unt sau ulei și le coacem la 180°C, cuptor preînzcalzit, pentru 30-35 minute. După ce s-au răcit, le pudram cu zahăr, le tăiem și le servim!
8. Plăcintă cu dovleac „a la Andreea Raicu”
Ingrediente (6 persoane)
– 2 cești de piure de dovleac (obții din 500 g de dovleac )
– 3 ouă
– o ceașcă și jumătate de frișcă
– 185 de grame de zahăr brun
– o linguriță și jumătate de scorțișoară
– o linguriță de ghimbir măcinat
– o jumătate de linguriță de cuișoare
Pentru foi
– 250 g făină
– 110 g zahăr pudră
– 110 g unt, tăiat cubulețe
– 1 ou
Plăcintă cu dovleac „a la Andreea Raicu”
Preparare
Pentru foi: pune făina și zahărul pudră într-un blender și amestecă pentru câteva secunde. Adaugă untul și amestecă până când compoziția se omogenizează, apoi pune și oul și amestecă iar. Compoziția se va întări, formând o minge. Scoate-o din blender, acoper-o cu o folie de plastic și pune-o în congelator pentru 30 de minute. După ce compozitia s-a răcit, întinde-o pe o planțetă pudrată cu făină și pune-o pentru alte 30 de minute la congelator. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt în tava pentru plăcintă, unge-o cu puțin ulei, adaugă aluatul și întinde-l bine pe toată suprafața tăvii. Pune tava în cuptor pentru zece minute. Pune dovleacul, oule, frișca, zahărul și condimentele într-un blender și amestecă până când compoziția devine moale. Adaugă această compoziie peste foaia din tavă și las-o să se coacă zece minute. Redu apoi temperatura cuptorului la 150 de grade Celsius și lasă plăcinta la cuptor încă 30-40 de minute.
Tips: dacă și se pare greu să pregătești tu foile, poți cumpăra un pachet de foi speciale pentru plăcintă! Poți orna porțile cu miez de nucă și puțină frișcă.
9. Plăcintă țărănească cu dovleac
Ingrediente
Aluatul
– 700 g făină
– 25 g drojdie
– 350 ml lapte (mai mult sau mai puțin)
– 1 ou
– 50 ml ulei
– 1 lingură zahăr
– sare
Umplutura
– dovleac
– zahăr
– vanilie
– scorțișoară
– sare
Plăcintă țărănească cu dovleac
Preparare
Din ingredientele de mai sus se face un aluat cu o consistență elastică și se lasă la odihnit cam 15 min. Se împarte în bucăți egale și se întinde în foaie subțire fără să se rupă, se unge cu puțin ulei și se întinde umplutura preparată astfel: dovleacul curățat de coajă se rade prin răzătoarea de mere apoi se călește cu zahărul până ce se înmoaie bine. Se adaugă scorțișoara, sarea și vanilia și se lasă să se răcească. După ce am întins umplutura pe foaie se rulează și se așează în tava tapetata cu hârtie de copt, le ungem cu ou sau ulei și presărăm zahăr tos. Se coace la foc potrivit
10. Prăjitură cu dovleac și ciocolată
Ingrediente
– 100 g făină
– 50 g ciocolată amară/lapte
– 1/2 plic praf de copt
– 70 g nuci/alune/migdale
– 200 g dovleac copt
– 3 ouă
– 75 g unt
– 120 g zahăr brun
– 1-2 lingurițe de scorțișoară
– 100 g ciocolată amară + 25 g unt (glazură)
Prăjitură cu dovleac și ciocolată
Preparare
Curățăm semințele dovleacului, îl tăiem în felii potrivite și îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute sau până când înțepându-l cu o furculiță, aceasta pătrunde cu ușurință în pulpă. Scoatem dovleacul din cuptor, îl lăsăm să se răcească și îi curățăm coaja. Punem pulpa dovleacului într-o sită, unde o lăsăm să se scurgă bine. Tăiem ciocolata în bucățele potrivite și o punem într-un vas de plastic. Adăugăm făina, praful de copt, scorțișoara și nucile măcinate (eu nu le-a măcinat foarte fin pt că-mi place să le simt în prăjitură). Separăm ouăle și mixăm foarte bine albușurile. Mixam untul la temperatura camerei cu zahărul până obținem o cremă omogenă. Adăugăm gălbenușurile și mixăm bine. Adăugăm și pulpa de dovleac bine răcită și foarte bine scursă. Dacă dovleacul nu a pierdut toată apa în timpul în care a stat în sită, îl stoarcem cu grijă și abia apoi îl adăugăm peste crema de unt. Adăugăm mixul de făină în crema de unt și amestecăm bine. Încorporam albușurile bine bătute în aluat, amestecând cu grijă, de jos în sus. Tapetăm forma cu unt și făină și adăugăm aluatul. Coacem prăjitura, în cuptorul preîncălzit la 170°C, pentru 20-25 de minute. Înainte de a scoate prăjitura din cuptor, o înțepăm cu o scobitoare. Dacă aceasta iese curată, prăjitura este coaptă, dacă iese umedă, o mai lăsăm la cuptor cca. 5 minute. O lăsăm să se răcească în tavă, apoi o tăiem în pătrațele/dreptunghiuri. Așezam bucățile de prăjitură pe un grătar și le îmbrăcăm partea superioară cu glazură de ciocolată pe care am obținut-o topind ciocolata, amestecată cu untul, la microunde. După ce glazura s-a întărit, servim prăjitura cu dovleac și ciocolată. Este deosebit de gustoasă!
11. Plăcintă cu dovleac
Ingrediente
– 400 g făină
– 225 ml apă
– 1/4 linguriță sare
– 2 linguri ulei
– 1 lingură borș
– dovleac pentru plăcintă
– zahăr
– scorțișoară
– ulei
– zahăr pudră
Plăcintă cu dovleac
Preparare
Se frământă un aluat din făină, apă, sare, borș și 2 linguri de ulei. Se lasă aluatul să se odihnească pentru 20 de minute, timp în care se pregătește dovleacul. Se curăță de coajă, apoi se dă prin răzătoarea mare. Aluatul se împarte în jumătate și se întinde cu sucitorul, pe blatul presărat cu făină, o foaie cât se poate de subțire. Foaia se unge cu puțin ulei. Apoi se întinde dovleacul ras pe toată suprafața. Se presară cu puțin zahăr (după cât de dulce se preferă a fi) și cu scorțișoară. Se rulează din partea de jos până la jumătate, apoi din partea de sus tot până la jumătate. Se taie în bucăți și se pun în tava unsă cu ulei. Se stropesc cu ulei și se coc în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 30-40 de minute. Se servește caldă sau rece, pudrată cu zahăr.
12. Plăcintă cu dovleac americană
Pentru umplutură
– 500 g dovleac proaspăt
– 1 cutie de lapte condensat (aproximativ 400 g)
– 100 g zahăr (dacă laptele condensat este îndulcit) sau 150 g (dacă nu este îndulcit)
– 2 ouă mari
– 1 linguriță scorțișoară măcinată
– o jumătate linguriță sare fină
– o jumătate linguriță ghimbir praf
– un sfert de linguriță cuișoare
Pentru baza de tartă (diametru tavă de 26 cm)
– 250 g făină albă
– 120 g unt rece
– 50 g zahăr tos
– 1 vârf cuțit sare
– 2-5 linguri lapte rece
Pentru frișcă (opțional)
– o cutie de 200 ml smântână de 30% (eventual îndulcită)
Plăcintă cu dovleac americană
Preparare:
Pentru început ne apucăm să lucrăm baza de tartă. Se poate executa manual sau cu robotul de bucătărie. La locul faptei am pus la lucru un mixer cu palete pentru frământat cocă într-un castron în care erau făina, untul tăiat cuburi, zahărul și sarea, până când am contopit binișor untul rece în făină. Apoi am băgat mâna pionierește și am mai frământat fără să încălzesc prea mult aluatul. În această fază (când toată treaba arată ca niște firimituri mai mari și mai mici), după cum ați citit până acum din posturile mele precedente, se adaugă laptele rece puțin câte puțin până când aluatul ia formă. Mulți îl fac bilă și-l bagă la rece, dar eu am ales o metodă mai simplă: îl întind între două coli de hârtie de copt acum cât este oarecum maleabil și apoi îl bag la rece cam 15-20 minute (maxim!). Cât stă la rece ne putem ocupa liniștiți de umplutură. Dovleacul se curăță de coajă, se taie cuburi măricele și se pune la fiert în apă cam 30 minute (cât să devină „al dente”), apoi se scurge, se lasă puțin la răcit și se pasează până devine cremos. Se pune într-un castron. Separat, într-un mojar se pisează bine cuișoarele apoi se amestecă cu sarea, scorțișoara și ghimbirul praf. Peste dovleac se pune zahărul și se amestecă bine. Se adaugă apoi ouăle urmate de mirodenii și se încorporează cu talent. La final, se toarnă laptele condensat amestecându-se forțos dar neagresiv până când se obține o cremă fină și lin curgătoare. Între noi fie vorba, am făcut tarta și acasă și am folosit robotul la amestecarea umpluturii ceea ce a provocat formarea unui strat subțirel de spumă care la coacere a luat un aspect mai neplăcut. De aceea sfatul meu este să folosiți un tel, iar la final veți avea o cremă fină și netedă la suprafață. Se încinge cuptorul la 175 grade C, asta ar fi cam între treptele 2 și 3. Se scoate aluatul de la rece, se lasă 2-3 minute să se dezmorțească, apoi se pune în tava de copt, se așează pe fundul și pereții acesteia și i se înlătură excesul de pe la margini cu ajutorul unui cuțit. Se înțeapă pe fund cu o furculiță. Se toarnă compoziția în tavă, se răsucește tava pe loc de câteva ori până se nivelează frumos, apoi se bagă la copt pentru 50 de minute. Este posibil ca la suprafața tartei să apară unele umflături. Făra mare filosofie, deschideți ușa cuptorului și înțepați tarta ușor cu o furculiță sau cu vârful unui cuțit. Cât timp tarta stă la cuptor se toarnă frișca rece într-un vas (tot rece) și se bate cu sârg și responsabilitate până se întărește. După cele 45- 50 minute se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit pe un grătar și când este călduță se taie felii și se servește cu frișcă alături.
În speranța că cele 12 rețete pentru plăcintă cu dovleac sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!