Piureul de cartofi poate fi preparat de orice gospodină după bunul plac, în numeroase variante – cu unt, margarină, ceapă, sos, brânză, morcovi, și lista poate continua pentru pofticioși.
Pentru un piureu de nota zece, iată câteva sfaturi: spală cartofii cu tot cu coajă și apoi îi cureți și îi tai, nu pune sare în apa în care fierb cartofii, nu pune cartofii în oală atunci când apa fierbe, ci de la început, folosește unt moale sau topit, laptele să fie călduț.
1. Rețetă piure de cartofi cu lapte
Ingrediente piure de cartofi cu lapte
4-6 cartofi (în funcție de cât de mari sunt)
150ml lapte sau apă
20g unt (sau ulei)
sare
Mod de preparare piure de cartofi cu lapte
Curățăm cartofii, îi tăiem în cuburi mari și îi ținem în apă caldă (60°C) timp de 10min ca să scăpăm de amidonul cel cleios…
Scurgem apoi apa, turnăm laptele (sau apă) cât să cuprindă cartofii și punem la fiert cu un praf de sare la foc mediu pentru aproximativ 20-30min, până când se pot sfărâma cu furculița.
Mie îmi place să fierb cartofii în lapte sau în jumatate lapte, jumatate apă fiindcă le dă un gust foarte bun însă nu e obligatoriu. Îi puteți fierbe foarte bine în apă și la final, în loc să folosiți la pasat apa în care au fiert puteți pune lapte.
Când cartofii sunt fierți îi scurgem de zeamă și o păstrăm separat.
Avem mai multe optiuni pentru obținerea piureului din cartofii fierți. Fie folosim presa de cartofi mecanică, fie mașina de tocat manuală, fie îi pasăm cu ajutorul unei furculițe fie utilizăm pasatorul manual.
Eu utilizez ultima variantă: pasatorul manual. E adevarat că dacă avem o cantitate mai mare de cartofi devine mai anevoios și ar trebui să recurgem la presa mecanică sau la mașina de tocat.
Adăugăm untul sau uleiul, puțină zeamă în care au fiert cartofii sau lapte și începem să îi strivim.
Adăugăm câte puțină zeamă treptat atât cât să ne permită să obținem consistența pufoasă și ușor nisipoasă.
Se poate observa în poză textura și alveolele de cartof care dau consistența nisipoasă piureului.
Potrivim de sare și servim cât încă este cald. Reîncălzit nu mai e atât de bun, așa că ideal ar fi să îl servim imediat după preparare.
via ce-retete-mai-fac-fetele.ro
2. Rețetă piure de cartofi cu unt gras
Ingrediente piure de cartofi cu unt gras
1,4 kilograme de cartofi
150-200 grame de unt gras (minim 80% grăsime)
300-350 ml lapte gras
30 grame de sare
Mod de preparare piure de cartofi cu unt gras
Curățați cartofii și tăiați-i cuburi. Puneți cartofii la fiert în 3 litri de apă și 30 grame de sare. Fierbeți, parțial acoperit, timp de aproximativ 30 de minute, până când cartofii sunt bine fierți. Luați cartofii de pe foc și scurgeți apa. Adăugați untul tăiat cubulețe și pasați cartofii.
Adăugați laptele cald, treptat, în timp ce amestecați bine pentru a obține un piure pufos.
Nu folosiți mixere electrice decât dacă aveți experiență. Viteza mare, aplicată timp îndelungat, va pasa excesiv cartofii și va transforma piureul într-o pastă cleioasă.
Asezonați cu sare după gust.
via cevabun.ro
3. Rețetă piure de cartofi cu brânză cheddar și bacon
Ingrediente piure de cartofi cu brânză cheddar și bacon
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper
60g smantana
60g cheddar ras
120ml lapte
1kg cartofi de copt/fiert curatati si taiati cubulete
1 ceapa verde tocata
2 felii bacon prajit si taiat bucati mici
Mod de preparare piure de cartofi cu brânză cheddar și bacon
Pune cartofii la fiert in apa cu putina sare, timp de 15 minute, pana cand se inmoaie. Scurge apa si pune inapoi cartofii in oala.
Adaug laptele si zdrobeste cartofii. Pune inapoi pe foc timp de 2 minute pana cand amestecul se incalzeste din nou, avand grija sa amesteci.
Adauga cheddarul ras si amesteca pana cand acesta se topeste. Pune apoi smantana, piperul si sarea.
Serveste cu ceapa verde tocata si bucatele de bacon.
via foodstory.ro
4. Rețetă piure de cartofi cu fenicul și lapte bătut
Ingrediente piure de cartofi cu fenicul și lapte bătut
2 lingurite sare
200g spanac fiert
240ml lapte batut
500g piure dovleac (din conserva)
1/2 bulb fenicul
2 catei usturoi tocati
1/2 lingura ulei de masline
10 cartofi rosii (medii)
Mod de preparare piure de cartofi cu fenicul și lapte bătut
Fierbe cartofii curatati in apa cu putina sare pana cand se inmoaie. Scurge-i si pune-i intr-un bol.
Intre timp, caleste bulbul de fenicul feliat subtire in uleiul incins, timp de 6-8 minute, pana cand se inmoaie. Adauga usturoiu si mai lasa un minut.
Zdrobeste carfofii cu o furculita si adauga feniculul, piureul de dovleac, spancul, laptele batut si sare.
Serveste cu friptura de curcan.
via foodstory.ro
5. Rețetă piure de cartofi cu rozmarin și usturoi
Ingrediente piure de cartofi cu rozmarin și usturoi
1 lingurita rozmarin uscat
1 ceapa medie tocata
900g cartofi curatati si taiati cubulete
2 capatani usturoi
sare, piper
Mod de preparare piure de cartofi cu rozmarin și usturoi
Incinge cuptorul al 180C si coace capatanile de usturoi, invelite in folie de aluminiu, timp de 1 ora.
Lasa-le sa se raceasca 10 minute, taie-le un capac si apoi stoarce-le pentru a scoate pulpa de usturoi copt.
Fierbe cartofii si ceapa in apa cu putina sare, timp de 15 minute, pana cand cartofii se inmoaie. Scurge apa si pastreaza 60ml din ea.
Pune usturoiul copt peste cartofii fierti, adauga lichidul pastrat, rozmarinul, sare si piper. Paseaza totul pana cand obtii consistenta dorita.
via foodstory.ro
foto culinar.bzi.ro
6. Rețetă piure de cartofi cu unt și hrean
Ingrediente piure de cartofi cu unt și hrean
1 lingurita sare
60ml supa concentrata de pui
60g smantana
60ml lapte
1 frunza dafin,
1kg cartofi curatati si taiati cubulete
2 linguri hrean ras
1 lingura patrunjel tocat
60g unt moale
1 lingura salota (hasma) tocata
1/4 lingurita piper
Mod de preparare piure de cartofi cu unt și hrean
Pregateste mai intai untul aromat cu hrean. Caleste salota in putin ulei timp de 1 minut. Amesteca-o cu untul moale, hreanul si patrunjelul tocat si mixeaza-le putin cu un blender.
Pune amestecul in folie alimentara de plastic, formand un rulou de 4-5 cm. Pune-l la frigider pana cand se intareste. (Poate fi pregatit si cu o zi inainte).
Pune cartofii in apa cu putina sare si frunza de dafin la fiert, la foc mic, timp de 15-20 de minute, pana cand se inmoaie. Scurge-i si indeparteaza frunza de dafin. Paseaza cartofii si trece-i printr-o sita mare.
Amesteca laptele cu supa si incalzeste-le. Apoi adauga-le peste cartofii pasati impreuna cu smantana, sarea si piperul. Amesteca bine si serveste piureul cu untul cu hrean.
via foodstory.ro
7. Rețetă piure de cartofi cu morcovi
Ingrediente piure de cartofi cu morcovi
600 gr. cartofi albi
400 gr. morcovi
50 gr. unt
50 ml lapte
1 ceapă mică
1 cățel de usturoi (opțional)
1 foaie de dafin
1 linguriță rasă zahăr
sare, piper
Mod de preparare piure de cartofi cu morcovi
Cureți cartofii și morcovii, îi speli sub jet de apă rece, îi tai felii sau cuburi și îi fierbi, circa 20 de minute, în apă cu un praf de sare, în care adaugi o ceapă potrivită întreagă și o foaie de dafin.
Când legumele sunt bine fierte, îndepărtezi ceapa și foaia de dafin, scurgi zeama, dar o păstrezi departe. Presezi legumele (sau le mixezi), adaugi untul, laptele fierbinte (sau zeama în care au fiert legumele), zahăr, sare, piper, după gust. Poți adăuga și un cățel de usturoi zdrobit pentru a obține un piure mai gustos.
8. Rețetă piure de cartofi dulci și morcovi, gratinat
Ingrediente piure de cartofi dulci și morcovi, gratinat
800g de cartofi dulci, curățați de coajă și tăiați în bucăți de 2,5 cm
500g de morcovi, tăiați precum cartofii
6 linguri de smântână pentru gătit
1 praf de nucșoară rasă
1 praf de scorțișoară
1 mână mare de pesmet
ulei de măsline, pentru stropit
Mod de preparare piure de cartofi dulci și morcovi, gratinat
Pune legumele într-o cratiță mare, acoperă -le cu apă, adu totul la punctul de fierbere, apoi pune un capac și mai lasă legumele să fiarbă 15 minute până când devin moi. Scurge-le bine și lasă-le în cratița acoperită timp de câteva minute. Pasează-le împreună cu nucșoara, smântâna, scorțișoara și asezonează din belșug. Pune piureul într-un vas pentru gratinat, presară pesmetul și stropește cu ulei. Se poate face cu o zi înainte și ține la rece.
Dă vasul în cuptorul încins la 220°C/gaz 7 timp de 35 de minute, până când suprafața devine aurie și crocantă, iar piureul bolborosește.
via goodfood.ro
9. Rețetă piure de cartofi cu spanac
Ingrediente piure de cartofi cu spanac
1 kg cartofi
100 ml lapte cald
75 gr unt
100 gr spanac
sare
piper alb
Mod de preparare piure de cartofi cu spanac
Cartofi se curata de coaja si se taie in bucatele egale. Se pun la fiert in apa cu sare la foc potrivit.
Veti stii ca sunt fierti cand furculita intra usor in ei. Dupa ce cartofii sunt facuti, se scurg de apa in care au fiert.Punem peste cartofi 50 gr de unt si ii zdrobim cu mixerul adaugand putin cate putin din laptele cald pana cand va rezulta un piure pufos.
La sfarsit potrivim de sare si piper.
Intr-o tigaie punem restul de unt, cele 25 gr ramase.
Spanacul se spala si se lasa sa se scurga apa din el. Se pune in tigaie peste unt amestecandu-se din cand in cand. Este gata in 3-4 minute….se face foarte repede.
10. Rețetă piure de cartofi cu sos de pui
Ingrediente piure de cartofi cu sos de pui
1 piept pui
1 ceapa
cartofi
usturoi
bulion
marar
piper
chili
unt.
sare
ulei
Mod de preparare piure de cartofi cu sos de pui
Intr-o cratita se pun cartofii la fiert pentru piure cu putina sare si unt. Intre timp se prepara sosul din piept de pui in felul urmator:
Pieptul de pui se spala bine si se taie cubulete, ceapa se toaca marunt si se pune la calit cu putin ulei, peste ceapa se adauga pieptul cubulete, sarea, piperul, chili si se amesteca pana se rumenesc putin apoi se adauga apa cat sa acopere compozitia si se lasa la fiert.
Dupa ce pieptul a fiert se adauga bulionul si se mai lasa un clocot. Daca este prea subtire se poate adauga putina faina. Cand se opreste focul se adauga usturoiul pisat si mararul. Sosul trebuie sa fie picant.
Piureul se aseaza in farfurie se face loc in mijlocul farfuriei si se adauga sosul.
via gustos.ro foto retete-vechi-si-noi.info
11. Rețetă piure de cartofi în stil marocan cu pui
Ingrediente piure de cartofi în stil marocan cu pui
4 piepti de pui
1 kilogram de cartofi dulci
200 ml supa de pui
1 ceapa
1 catel de usturoi
miere
ulei de masline
chimion
scortisoara
jumatate de lamaie
masline verzi
coriandru
Mod de preparare piure de cartofi în stil marocan cu pui
Carnea de pui cu piure de cartofi in stil marocan se prepara usor, daca se respecta cativa pasi importanti.
Se vor fierbe cartofii timp de 15 minute, se va amesteca hanout ras (un mix de condimente din cele pe care le cunoști deja), sare, piper pentru a se presara peste pui. Se va praji puiul timp de 3 minute pe fiecare parte, pana prinde o culoare rumena.
Se adauga ceapa si usturoiul ce se vor praji timp de 5 minute pana se inmoaie, dupa care se va turna supa, se vor adauga mierea, sucul de lamaie, maslinele si se vor pune din nou la fiert inca 10 minute pana cand sosul devine ca un sirop.
Se vor pasa cartofii impreuna cu putin ulei de masline si se va asezona. Se vor felia pieptii de pui si se vor amesteca cu coriandru.
via yve.ro
12. Rețetă piure de cartofi și țelină
Ingrediente piure de cartofi și țelină
1 telina mare
2 cartofi
300 ml lapte
sare
piper
Mod de preparare piure de cartofi și țelină
Telina si cartofii se curata si se taie cubulete mici.
Se fierb in lapte cu putina sare.
Se paseaza cu blenderul.
Se serveste cald.
via reteteculinare.ro foto aflacum.ro
13. Rețetă piure de cartofi cu ceapă și boia dulce
Ingrediente piure de cartofi cu ceapă și boia dulce
1,2 kg cartofi curățați și tăiați în cuburi mari
1 ceapă albă mare
o lingură boia de ardei dulce
o legăturică de pătrunjel verde
3 linguri de ulei
sare și piper
Mod de preparare piure de cartofi cu ceapă și boia dulce
Cartofii se pun la fiert în apă cu sare și se fierb ca pentru orice piure. În paralel, curățați ceapa și tocați-o mare.
După ce cartofii au fiert scurgeți apa de pe ei și sfărâmați-i mare cu furculița.
Într-o tigaie încăpătoare încingeți uleiul și rumeniți ceapa. Ceapa trebuie să fie sticloasă înspre prăjită.
Când ceapa este făcută adăugați boiaua și rumeniți-o ușor. Adăugați cartofii și rumeniți piureul ușor. Asezonați cu sare și piper.
Acest piure se servește ca atare – amestecat cu pătrunjel tocat proaspăt, alături de o salată de roșii sau ca o garnitură.
via cevabun.ro foto gardaculinara.ro
14. Rețetă piure de cartofi și dovleac
Ingrediente piure de cartofi și dovleac
3 cartofi (eu am folosit cartofi mai galbeni în interior, sunt m.dulci)
o cană mare dovleac placintar tăiat cubulețe mici
jum.lg sare (grunjoasă, neiodată)
condimente după gust și în funcție de constituție, eu am folosit câte un vf. de cuțit semințe de fenicul (intregi), semințe de anason (intregi), ghimbir (uscat, măcinat), nucșoară (măcinată), piper (măcinat), 2 frunze de dafin
opțional, 1-2 lg unt , de casă
Mod de preparare piure de cartofi și dovleac
Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert într-o cantitate de apă cât să le acopere 1-2 degete.
Curățăm și dovleacul, îl tăiem cubulețe și adaugăm la cartofi. Adăugăm și condimentele: dafin, fenicul, anason. Adăugăm puțină apă dc e nevoie, cât legumele să fie acoperite cu apă. Lăsăm să fiarbă până sunt gata (în jur de 10 minute). Spre sfârșit puteți adăuga sare.
Scurgem apa într-o cană. Adăugăm unt sau ghee și lichid câte puțin și pasăm până la consistența dorită. Eu am pasat doar puțin, cu furculița.
La servire am presărat cu puțină nucșoară și piper ce au conferit o aroma specială piureului. Serviți imediat.